5 tinere din Ucraina, modele pe scena Romanian Fashion Week

Data:

Cinci tinere din Ucraina au lăsat în urmă trauma războiului și a refugiului pentru a se bucura, timp de trei zile, la Romanian Fashion Week (RFW), de ceea ce le place cel mai mult să facă: să prezinte, pe scenă, creațiile unor designeri de top.

RFW este cel mai important festival de modă din România, care are loc la Iași în perioada 27 – 29 mai, în cadrul evenimentului Romanian Creative Week.

Cele cinci fete au venit la Iași din zone ale Ucrainei grav afectate de războiul declanșat de Rusia, altele au venit din țările unde s-au refugiat, precum Italia și Polonia.

Întreg conceptul Romanian Creative Week este unul al sprijinului pentru oamenii creativi. Prin urmare, era firesc ca din echipa de manechine să facă parte și modele din Ucraina, tocmai pentru a aduce bucurie fetelor și pentru a le scoate din zona negativă în care, din păcate, se află țara lor.

Modelele au fost foarte bucuroase să vină, mai ales că pentru unele dintre ele este prima ieșire din Ucraina. Au simțit, după ce au venit aici, că viața poate continua în ciuda războiului și după ce războiul se va încheia, mai devreme sau mai târziu”, a explicat Alina Nechifor, reprezentanta agenției de modelling care le-a adus la Romanian Fashion Week pe tinerele din Ucraina.

Citește și: VIDEO Cum „țipă” un copac când în jur e poluare și prea multă tehnologie

Spre Iași, pe o rută ocolitoare

Drumul fetelor spre Iași nu a fost însă lin, având în vedere că vin, totuși, dintr-o zonă de război.

„Trei dintre ele au trebuit să călătorească cu o mașină, pe o rută ocolitoare, care să fie sigură. Tocmai de aceea au făcut foarte multe ore pe drum, au înconjurat să intre prin Suceava și de acolo la Iași. Dar energia lor este extraordinară, sunt foarte receptive și bucuroase să fie la Romanian Fashion Week”, a menționat Alina Nechifor.

„Sper ca nimeni să nu mai treacă prin ce am trecut noi”

Daria Balandiukh, 15 ani, a intrat în lumea modellingului în urmă cu doi ani. Visează să ajungă pe scenele mari de fashion ale lumii și e convinsă că va reuși indiferent de obstacolele pe care le ridică viața.

Eu și celelalte fete suntem foarte bucuroase să fim la Iași, că avem oportunitatea de a fi parte din acest spectacol, având în vedere și situația din Ucraina. Suntem recunoscătoare că ne susțineți atât de mult”, a declarat Daria.

Tânăra și familia ei sunt din Harkov, un oraș aflat sub bombardamentele armatei ruse.

„Orașul meu este încă bombardat. Când a început războiul, ne-am speriat foarte tare. A trebuit să plecăm de acasă, să plecăm din orașul nostru. Este foarte trist și sper ca nimeni să nu treacă printr-o astfel de situație”, a dezvăluit Daria Balandiukh.

Citește și: Manifest of Now, o platformă critică de artă în spațiul public. Primul invitat, artistul Nikita Kadan, din Kiev

Trei zile de modă și frumos

Cea de a XIV-a sa ediție a Romanian Fashion Week a început vineri, la Iași, în Grădinile Palas, cu un remarcabil succes de public.  Mii de oameni au venit la show-ul de deschidere.

Spectacolul continuă sâmbătă și duminică, iar pe cel mai impozant catwalk construit până acum în țară, 23 de designeri consacrați, 24 de designeri emergenți (14 dintre ei câștigători ai celui mai mare concurs dedicat modei în România) și secțiile de design vestimentar ale celor mai importante 4 universități de profil din țară își prezentă colecțiile în mai mult de 40 de show-uri individuale sau colective.

În cadrul Romanian Fashion Week, mai poate fi vizitată, până în 30 mai, expoziția RE:CUT, organizată la Palatul Culturii din Iași. Expoziția sintetizează, într-o singură instalație, unul dintre cele mai puternice și importante concepte ale perioadei: UPCYCLING. Vorbim despre reutilizarea creativă a unor colecții și modele vechi, transformate în ținute care descriu perfect moda acestui an.

În același timp, brandul românesc MURMUR organizează, în cadrul RCW 2022, un Pop-Up Store special la Iași. Timp de două zile, pe 28 și 29 mai, iubitorii brandului pot proba și cumpăra piesele vestimentareîndrăgite de vedete internaționale, precum Madonna, Lady Gaga, Beyonce sau Miley Cyrus. Evenimentul are loc la restaurantul Al Fresco, între orele 10:00 și 19:00.

Amănunte despre Romanian Fashion Week pot fi găsite aici:

Romanian Fashion Week este organizat de Federația Patronatelor Industriilor Creative, avându-i drept parteneri pe: Primăria Municipiului Iași, Ministerul Culturii, Palas, Raiffeisen Bank, Lancôme, Philips, Freudenberg, Greenfield, DPD, Volvo, Rodotex, Fit, Noir și Dorna.

Citește și: Cel mai mare spectacol de arte vizuale din țară: 10 zile, zeci de artiști, peste 80 de instalații

Despre Romanian Creative Week

Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Alături de FEPIC, organizatori ai evenimentului sunt: Palas, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Rodotex.

Partenerii RCW 2022: UniCredit Bank, glo™, George. Primul banking inteligent, Lancôme România, Philips, Raiffeisen Bank, Vodafone, Greenfield Copou Residence, Freudenberg Innovating Together, Volvo, DPD, Lenovo, Red Bull, Polirom, StakeBorg, Code 932, FONTIS, Wink, Smiley Camper, Travis, Fit, Creative Romanian Film Makers, Noir, Indiero, Acaju, Beerzone, Cafeneaua Piața Unirii, Czech In, Skin, Tribeca, Proevent, Dorna, Aeroportul Internațional Iași, Institutul Francez Iași, Administrația Națională Apele Române, Spitalul Clinic Universitar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași și Școala Primară „Gheorghe Asachi Iași”.

Partenerii media ai evenimentului sunt: Pro TV, TVR Iași, Kiss FM, Voyo, Agerpres, Perfecte.ro, Newsweek România, PressHub.ro, Radio Iași.

Amănunte despre RCW, pe romaniancreativeweek.ro pe paginile noastre de Facebook, Instagram, și pe canalul nostru de YouTube.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related