miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitate73 de ani de la arestarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri. Începutul...

73 de ani de la arestarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri. Începutul calvarului pentru Biserica Română Unită cu Roma

Întemeiată la începutul secolului XVIII, în Transilvania, prin trecerea în masă a credincioşilor sub oblăduirea Romei, Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică, adică de rit bizantin, precum cel ortodox) a fost vreme de mai bine de trei secole bastion al rezistenţei românilor ardeleni în faţa tentativelor de asimilare, deznaţionalizare şi maghiarizare. Subordonarea canonică faţă de Vatican i-a ajutat pe românii din Transilvania să rămână români, rezistând presiunii austro-ungare.

Cu toate că rolul ei de biserică naţională n-a putut şi nu poate fi negat de nimeni, după instalarea la putere a regimului comunist în România, Biserica Greco-Catolică a trebuit să dispară, pentru că era o piedică prea mare în faţa sovietizării ţării.

Citiți articolul integral pe Argesulonline.ro

Citiți și

Cardinalul Lucian: Misiunea dificilă de a pune capăt acestei pandemii îi revine autorităților Statului, pe care Biserica le susține prin rugăciune și prin îndemnarea fiilor Săi la vaccinare

Argeșul Onlinehttp://argesulonline.ro
Site de presă înfiinţat în 2018, neînregimentat politic în niciun fel, care pune accent pe chestiunile serioase, fără nicio concesie tabloidizării. Acoperim în principal judeţul Argeş, dar avem şi secţiuni de ştiri naţionale şi internaţionale. Deocamdată, suntem singurii din Argeş care avem şi secţiune în limba engleză.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE