A început pelerinajul de la Iaşi de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Sunt aşteptaţi 300.000 de credincioşi

Data:

Aproximativ 300.000 de credincioşi din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi să ajungă, în perioada 8-16 octombrie, în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru a se închina la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, care sâmbătă dimineaţă au fost aşezate într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.

În această perioadă, forţele Ministerului Afacerilor Interne, coordonate de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, vor asigura condiţiile de siguranţă pentru ca peste 300.000 de pelerini să se bucure de slujbele religioase şi alte activităţi desfăşurate în spaţiul public prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Având în vedere interesul manifestat de credincioşi pentru această mare sărbătoare creştină şi experienţa anilor trecuţi, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore”, a declarat plutonier adjutant Ioan Sorin Merluşcă, purtător de cuvânt la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

De asemenea, în data de 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Sf. Cuvioase Parascheva, pe timpul celor două evenimente simultane, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Slujba Liturghie Arhierească, oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, se estimează că vor fi prezente în zona centrală a municipiului Iaşi peste 90.000 de persoane, potrivit Agerpres.

Pentru a evita aglomerarea de persoane şi producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str. Arhitect G.M. Cantacuzino – str. Iordache Lozonschi – str. Cloşca- str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Alexandru Ipsilanti Vodă – str. Sfântul Andrei – str. Iancu Bacalu – bd. Regele Ferdinand I al României (fost Splaiul Bahlui Mal Stâng).

Citeşte şi: VIDEO Explozie și incendiu la Podul Kerci, esențial pentru alimentarea peninsulei Crimeea dinspre Rusia

„Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare. Jandarmii şi colegii din celelalte instituţii vor fi prezenţi 24 de ore din 24 în toate punctele cheie ale municipiului Iaşi, principalul scop fiind prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfăşurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistenţă medicală, precum şi deplasarea în siguranţă a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicaţie rutieră”, a precizat plutonier adjutant Ioan Sorin Merluşcă.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău recomandă să se manifeste răbdare şi înţelegere faţă de regulile de acces în zonele destinate pelerinilor şi să fie respectate indicaţiile forţelor de ordine. De asemenea, se recomandă acordarea unei atenţii deosebite copiilor şi persoanelor vârstnice care vin în pelerinaj, precum şi bunurilor personale.

Totodată, persoanelor cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală le este recomandat să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgenţă şi a Unităţilor de Primiri Urgenţe din Iaşi.

Citeşte şi: USR a început transcrierea tezei de doctorat a lui Lucian Bode, pentru că teza nu poate fi copiată decât manual

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad: alegeri de rector în 2 tururi

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care permite...

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul ucrainean se prăbușește

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul...

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac, șefa...

Înșelăciune prin metoda „spoofing”

Înșelăciune prin metoda „spoofing”, anchetată de Poliția Română, care...