Aktual24 – Elveția își regândește neutralitatea, pierde prea mulți bani ținându-se departe de războiul din Ucraina

Data:

„Cum ne asiguram ca industria noastra de aparare ramane competitiva si, in acelasi timp, mentinem o linie ferma in ceea ce priveste ‘neutralitatea’ istorica?”. Aceasta este dilema cu care se confrunta in prezent parlamentul elvetian, unde au loc dezbateri aprinse cu privire la renuntarea la interdictia de reexport catre Ucraina a armelor fabricate in Elvetia, arata Breaking Defense intr-o ampla analiza.

Aceasta dilema afecteaza deja industria locala de aparare, in timp ce razboiul face ravagii in Europa de Est si, prin extensie, ii face pe clientii traditionali de arme elvetiene sa fie precauti. Sau, dupa cum a spus un oficial de top din industrie, „pur si simplu ne pierdem piata”.

Oficialul, secretarul general al federatiei elvetiene a industriei de aparare ASD, Matthias Zoller, a declarat pentru Breaking Defense ca, in cadrul unei intalniri recente cu ministrul elvetian al economiei, Guy Parmelin, o duzina de directori executivi ai companiilor din domeniul apararii au dat exemple recente de situatii in care se asteptau sa li se solicite cereri de oferte din strainatate si nu le-au primit.

„Unii chiar au primit scrisori in care erau intrebati daca compania lor ar putea garanta ca pot imparti si livra arme in cazul in care aliatii NATO ar trebui sa invoce articolul 5 din tratatul sau fondator… dar nicio companie elvetiana nu poate da aceasta garantie, deoarece legislatia elvetiana nu numai ca interzice sa dea altor tari, ci si sa livreze catre tari implicate intr-un conflict armat intern sau extern”, a declarat Zoller.

Citește și Războiul din Ucraina poate da o nouă destinație spitalului mobil de la Leţcani

Pana in prezent, nu exista niciun indiciu ca razboiul din Ucraina se va transforma intr-un conflict care sa implice direct NATO si mandatul sau in temeiul articolului 5 privind autoapararea colectiva.

Dar, in timp ce alte natiuni occidentale au furnizat cu generozitate pentru apararea militara a Kievului, presiunea creste asupra Elvetiei pentru a permite, cel putin, ca armele fabricate in Elvetia si vandute deja armatelor straine sa fie reexportate in Ucraina.

Continuarea în Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related