Alegeri cu miză pentru viitorul CSM, după ce actuala majoritate a impus organizarea turului doi

Data:

spot_img

Într-o hotărâre din iulie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, printr-o interpretare controversată a legii, precum și contrar oricărei practici cristalizate în ultimii 18 ani, organizarea unui tur doi al alegerilor, miza principală fiind eliminarea din viitorul Consiliu a judecătorilor Mihai Ghica și Gratiela Milu, candidați la nivelul tribunalelor, respectiv al curților de apel, deși aceștia au fost legal aleși înca din primul tur.

Pretextul invocat a fost acela că nu au obținut minimum 50%+1 din voturile exprimate.

Pentru a ne convinge de absurditatea hotărârii CSM, este suficient să remarcăm faptul că inclusiv în cadrul actualului Consiliu, precum și al celui precedent, au existat magistrați validați cu toate că s-au aflat în exact aceeași situație precum judecătorii Ghica și Milu, fiind aleși cu mai puțin de 50%+1 din voturi.

E vorba de judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM în perioada 2010 – 2016 și de judecătoarea Evelina Oprina, membru al actualului CSM, 2016 – 2022.

Practic, urmare a hotărârii din 19 iulie, apare întrebarea legitimă ce se întâmplă cu toate hotărârile adoptate de CSM în ultimii 12 ani, din moment ce însuși Consiliul, prin majoritatea sa, a stabilit că acestea au fost emise cu participarea unor membri nelegal aleși?

Citește și: Procurorii desemnați să ancheteze magistrați nu s-au autosesizat față de majoritatea din CSM care a falsificat rezultatul unui vot în Consiliu

Date fiind acestea, votul ce va fi exprimat în turul al doilea, care va avea loc miercuri, va reprezenta o șansă importantă pentru ruperea întregului lanț de abuzuri și decizii discreționare cu care CSM ne-a obișnuit în ultimii ani, prin crearea unei noi majorități, care să fie în mod real orientată înspre interesele magistraturii.

Astfel, la Secția pentru judecători, în pofida alegerii unor magistrați despre care se spune că s-ar afla în sfera de influență a Liei Savonea (vorbim aici despre reprezentanții Înalte Curți, Daniel Grădinaru și Denisa Stănișor, respectiv Elena Costache și Liviu Odagiu de la curțile de apel), la celelalte niveluri au fost aleși judecători care au avut, de-a lungul timpului, poziții rezervate și echilibrate, în special în privința acestora existând speranțe pentru o poziționare corectă la momentul la care vor ieși de sub tutela actualei majorități dictate de Lia Savonea.

Citește și: Instanța supremă a decis reluarea turului 2 pentru CSM. Cine a judecat hotărârea Consiliului

Prin urmare, jocurile încă nu sunt făcute, existând posibilitatea formării unui viitor CSM mai echilibrat, care să se elibereze de sub controlul unei majorități la fel de nocive precum cea de la momentul actual.

În situația în care vor confirma rezultatul votului din primul tur și vor câștiga din nou în fața contracandidaților a căror prezență a fost forțată de gruparea Savonea, există perspectiva ca judecătorii Ghica și Milu să compună un nucleu important în viitorul CSM, în jurul căruia să se cristalizeze o majoritate echilibrată, a cărei principală preocupare să fie rezolvarea problemelor reale ale magistraturii, și mai puțin  jocuri de culise având ca miză tot felul de interese obscure, unele mergând până la a arunca în aer sistemul de justiție.

Citește și: Imaginea justiției, „spălată” de CSM cu 9 milioane de lei

Milu și Ghica vor trebui să confirme rezultatul votului din primul tur și să-i depășească pentru a doua oară pe candidații Glugă și Erculescu. Asta pentru a avea oportunitatea creării atât a unui CSM, cât și a unei Secții pentru judecători mai raționale, deschise dialogului, cu adevărat preocupate de buna funcționare a sistemului.

În aceeași situatie precum Milu și Ghica se regăsește, în mod colateral, și procurorul Claudiu Sandu, care, deși a fost ales de pe locul doi ca reprezentant la nivelul parchetelor de pe lângă tribunale, unde l-a depășit pe contracandidatul Sorin Flonta, ÎCCJ a decis, în judecarea căii de atac împotriva Hotărârii CSM, organizarea turului 2 și în cazul său.

Singura situație în care prevederile legale pot fi interpretate în sensul organizării unui tur 2 al alegerilor este cea a parchetelor de pe lângă judecătorii, în care, precum în cazul Parchetului General, s-ar putea impune organizarea a două tururi de alegeri, având în vedere că legea prevede desemnarea a câte unui singur candidat de pe fiecare palier.

În acest caz, noua confruntare va avea loc între procurorii Sorin Lia și Cătălina Sîntion. În condițiile în care diferența din primul tur în favoarea celei din urmă a fost mică, lupta pentru turul doi se estimează a fi una strânsă.

Citește și: Lia Savonea ridică în slăvi legile Justiției propuse de ministrul Predoiu

La procurori este de observat că Sorin Lia și Claudiu Sandu sunt singurii dintre candidați care, în ultimii ani, s-au făcut remarcați prin inițiative și luarea de poziții publice pentru buna funcționare a sistemului de justiție.

Rămâne doar în puterea magistraților care își vor exprima pentru a doua oară votul să determine componenta și, într-o măsură semnificativă, orientarea viitorului CSM, atât a plenului, cât și a celor două secții ale sale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...