Ambasadorul României în Kenya, acuzat că i-ar fi asociat pe diplomații africani cu maimuțele

Data:

Ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, este acuzat că ar fi făcut o asociere nepotrivită între maimuțe și grupul de diplomați africani care participau la o reuniune la sediul Națiunilor Unite din Nairobi, notează kenyanforeignpolicy.com.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a transmis pentru G4Media că ambasadorul a fost chemat de urgență de la post, în 8 iunie, și a precizat că instituția nu a fost informată cu privire la incident de către ambasador, conform regulilor:

În legătură cu informațiile privind remarca ambasadorului României în Republica Kenya în timpul unei reuniuni de lucru, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări:

Având în vedere situația creată de conduita ambasadorului României în Republica Kenya, ministrul afacerilor externe a demarat deja procedura de rechemare de la post a ambasadorului”, arată MAE într-un comunicat.


Incidentul ar fi avut loc pe 16 aprlile, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul, după ce a observat o maimuță neagră în apropriere, ar fi spus: „Grupul african ni s-a alăturat”.

Gluma cu tentă rasistă a stârnit scandal în condițiile în care grupul de diplomați africani la care s-ar fi referit Dragoș Viorel Țigău nu venise încă la reuniunie.

Ambasadorul român, în calitatea sa de președinte al Grupului regional al statelor est-europene, convocase o reuniune în incinta ONU, în sala de conferințe 9, potrivit unor surse diplomatice care au vorbit cu Kenyan Foreign Policy.

Comentariul, perceput de unii dintre cei care au participat la reuniune ca fiind insensibil și lipsit de respect, a determinat grupul de diplomați africani să ceară clarificări și să abordeze problema cu autoritățile relevante.

În timp ce detaliile specifice și intențiile din spatele remarcii rămân în curs de examinare, incidentul a ridicat întrebări importante cu privire la sensibilitatea culturală și la necesitatea unei comunicări respectuoase în cadrul comunității diplomatice, notează publicația kenyană.

Citește și: Memorandum | Guvernul se laudă că a consolidat o creșă cu 3 milioane de euro

Protestul diplomaților africani

Surse apropiate grupului african indică faptul că au protestat atât la Ministerul kenyan al Afacerilor Externe, cât și la ambasadorul acuzat, notează Kenyan Foreign Policy.

În plus, au fost depuse eforturi pentru a implica Biroul Națiunilor Unite din Nairobi, situat în apropierea incidentului, în vederea obținerii de clarificări și acțiuni suplimentare ca răspuns la presupusa remarcă.

Directorul general al biroului Națiunilor Unite din Nairobi, Zainab Bangura, a fost acuzat de „laxism” cu privire la modul în care biroul său tărăgănează o rezolvare a chestiunii.

Diplomații africani au subliniat importanța promovării unui climat de respect reciproc, înțelegere și sensibilitate culturală în sfera diplomatică, solicitând măsuri adecvate pentru a aborda incidentele care pot submina relațiile diplomatice și perpetua stereotipurile sau prejudecățile.

„Grupul african dorește să se refere la faptul că încă din 1948, Declarația universală a drepturilor omului a proclamat că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturile și libertățile prevăzute în aceasta, fără nici un fel de distincție, în special în ceea ce privește rasa, culoarea sau originea națională”, se arată într-o parte a scrisorii de protest adresată directorului general al ONU de la Nairobi.

Acești diplomați, în frunte cu ambasadorul Sudanului de Sud în Kenya, în calitatea sa de decan interimar al Grupului african, au cerut, de asemenea, scuze scrise și publice necondiționate din partea ambasadorului român, argumentând că acesta ar trebui să își ceară scuze și față de populația Africii, unde își are sediul biroul Națiunilor Unite.

Potrivit scrisorii de protest, diplomații africani au amenințat anterior că vor părăsi Adunarea ONU-Habitat, care se desfășoară la Nairobi, în semn de protest, cerând scuze din partea ambasadorului României.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prea mulți români nu știu ce trebuie să facă un primar. De aceea sunt ușor de păcălit

„Uite ce frumos aranjează Chirica grădinile, a renunțat la...

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de peste 15 ani

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de...

Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023

Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023....

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de spionaj a Chinei

Trei parlamentari români, vizaţi de o grupare globală de...