Rețelele de trafic de persoane din România câștigă 20 de milioane de euro pe zi

Data:

spot_img

Aproape jumătate dintre femeile românce recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest care sunt obligate să practice sexul comercial sau să muncească sunt minore, fiind identificate cazuri de exploatare sexuală în mediul virtual și de abuz față de copii în vârstă de numai 12 ani, arată Raportul privind traficul de persoane din 2020, publicat, la 1 august 2021, de Ambasada SUA în România.

„Dacă întoarcem capul, nu înseamnă că nu se întâmplă”, atrage atenția, miercuri, jurnalistul și profesorul Bogdan Oprea, cu prilejul lansării ghidului „Rezistența la dezinformare și racolare online” (2021, Editura Diacritic, București).

O victimă aduce un profit zilnic de minim 500 de euro grupării care o exploatează

În perioada pandemiei a fost sesizată o intensificare a acțiunilor de racolare a copiilor prin intermediul internetului și al rețelelor de socializare. Bogdan Oprea, Brîndușa Armanca, Cristi Danileț, Silvia Tăbușcă și Nicolae Țibrigan, sub coordonarea Freedom House România și a Cristinei Guseth, au pus umărul la lansarea ghidului „Rezistența la dezinformare și racolare online” (2021, Editura Diacritic, București).

Unele dintre direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului sunt cunoscute ca <<bazine de traficare>>, angajați ai acestora având legături cu membri ai rețelelor de trafic de persoane.

Europol a constatat o dublare, în ultimii 5 ani, a numărului de minori dispăruți, scrie Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți publicat ca urmare a audierilor din Camera Deputaților din perioada iulie – octombrie 2020.

Estimările arată că rețelele de trafic de persoane din România câștigă mai bine de 20 de milioane de euro pe zi, o victimă aducând un profit zilnic de minim 500 de euro grupării care o exploatează, potrivit activistei civice în domeniul securității umane Silvia Tăbușcă, citată de PressHub.ro. Asta înseamnă cam 7,3 miliarde de euro anual, aproape cât bugetul consolidat alocat educației în anul 2020.

O parte din acești bani proveniți din traficul de persoane din România sunt folosiți ca mită pentru a cumpăra complicitatea unor funcționari ai statului a căror responsabilitate este tocmai protejarea cetățenilor vulnerabili.

În perioada pandemiei a fost sesizată o intensificare a acțiunilor de racolare a copiilor prin intermediul internetului și al rețelelor de socializare. De aceea, împreună cu Brîndușa Armanca, Cristi Danileț, Silvia Tăbușcă și Nicolae Țibrigan, sub coordonarea Freedom House România și a Cristinei Guseth, am lansat ghidul „Rezistența la dezinformare și racolare online” (2021, Editura Diacritic, București), pe care tocmai ieri l-am primit și eu din tipografie.

În plus, suntem în proces de instruire în combaterea dezinformării și a manipulării online a unor profesori de clase gimnaziale și licee din medii defavorizate sau comunități vulnerabile din județele Bacău, Bistrița-Năsăud, Constanța, Galați, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Vaslui și Vrancea. Aceștia vor folosi ghidul publicat de noi pentru a-și învăța elevii cum să se protejeze mai bine în mediul online împotriva înșelăciunilor și, în special, a tentativelor de racolare.

Statul dovedește că a eșuat și de data aceasta în misiunea de a-și proteja cetățenii, mai ales pe cei vulnerabili. Nu am auzit de multă vreme un politician curajos care să vorbească în numele acestor copii și tineri, iar presa nici ea nu-și îndeplinește pe deplin misiunea și nu aduce suficient de des în atenția publică atrocitățile acestui cumplit flagel”, a explicat, miercuri, Bogdan Oprea.

Eforturile zecilor de oameni implicați în acest proiect ar fi recompensate dacă am ști că am ajutat chiar și un singur copil sau tânăr să nu cadă în capcanele pe care rețelele de trafic de persoane le întind în mediul online.

Ghidul „Rezistența la dezinformare și racolare online” (2021, Editura Diacritic, București) și sesiunile de instructaj cu profesorii din medii defavorizate sau comunități vulnerabile au fost realizate în cadrul programului Democratic and Inclusive School Culture in Operation (DISCO), finanțat de Consiliul Europei și Uniunea Europeană și implementat de Consiliul Europei”, a explicat, miercuri, Bogdan Oprea.

Ghidul poate fi consultat AICI!

Vă recomandăm să citiți și:

Recrutarea victimelor traficului de persoane se face, în mare parte, online. Autoritățile nu sunt pregătite să prevină aceste noi metode de criminalitate organizată

Traficul de persoane, problemă critică pentru România. Conferință cu participare internațională în săptămâna europeană anti-trafic

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related