Propunerea ca un judecător să conducă procurorii, „un semnal politic că actualul procuror general nu va mai beneficia de un al doilea mandat”

Data:

Asociația Inițiativa pentru Justiție, cu referire la amendamentul care ar da posibilitatea unui judecător să devină șef peste toți procurorii din țară, arată că este „în mod evident, unul introdus ”cu dedicație” pentru o anumită persoană, care nu are calitatea de procuror”.

În acest context, procurorul general Gabriela Scutea a solicitat conducătorilor de parchete necesitatea convocării de urgență a adunărilor generale ale procurorilor, în vederea exprimării unui punct de vedere asupra acestui amendament.

Singura reacție a Parchetului General

Asociația Inițiativa pentru Justiție remarcă faptul că aceasta este singura reacție a procurorului general, deși legile justiției au o mulțime de prevederi nocive, de unde rezultă că acesta nu va mai prinde un al doilea mandat.

Citește și: Șeful DNA, despre amendamentul care permite și unui judecător să fie numit procuror general: Este cu dedicație

„În condițiile în care proiectele de legi ale justiției, aflate în dezbatere parlamentară fără a se mai aștepta avizul Comisiei de la Veneția, conțin o multitudine de prevederi nocive, criticate de asociațiile profesionale ale magistraților și de un număr semnificativ de judecători și procurori, singura reacție a procurorului general, Gabriela Scutea, a fost generată de adoptarea acestui amendament, din care rezultă un semnal politic puternic în sensul că dumneaei nu va mai beneficia de un al doilea mandat de procuror general al PÎCCJ”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Citește și: Stelian Ion: Numirea unui judecător ca procuror general e ca şi cum ai pune un neurochirurg să te opereze la genunchi

Articol neconstituțional

Procurorii din AIJ mai susțin că „amendamentul adoptat contravine articolului 131 din Constituție, care prevede că Ministerul Public își exercită atribuțiile prin procurori, principiului separației carierelor judecătorilor și procurorilor, precum și principiilor generale de management”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Totul pentru bucureșteni: Negoiță „aduce” pe bani publici Grecia la el în sector | Aktual24

Totul pentru bucureșteni: Negoiță „aduce" pe bani publici Grecia...

Ce super-armă nouă a folosit SUA pentru doborârea rachetelor iraniene? | Aktual24

Ce super-armă nouă a folosit SUA pentru doborârea rachetelor...

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește la Iași | Ziarul de Iași

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește...