Stelian Ion: Numirea unui judecător ca procuror general e ca şi cum ai pune un neurochirurg să te opereze la genunchi

Data:

Deputatul USR Stelian Ion a criticat joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, amendamentul aprobat în comisia specială pentru legile justiţiei care prevede ca procurorul general al României să fie ales dintre magistraţii cu vechime de 15 ani, fie procurori, fie judecători.

„Numirea unui judecător ca Procuror general e ca şi cum ai pune un neurochirurg să te opereze la genunchi sau un chirurg ortoped să facă o operaţie pe creier. E ca şi cum ai pune un procuror direct preşedintele Înaltei Curţi.

Reprezentanţii sistemului judiciar au luptat atâţia ani pentru separarea carierelor de judecător şi procuror. M-a mirat foarte tare, în sens negativ, faptul că acest amendament nociv nu a fost criticat de reprezentanţii CSM şi nici de preşedinta Înaltei Curţi, prezenţi aseară la dezbaterea din comisia specială. Separarea carierelor este bună numai când convine unora. Când nu convine, aceasta este ignorată”, a transmis Stelian Ion.

Citește și: Corupția, unul dintre „super-factorii” care slăbesc un stat. Ce înseamnă reziliență în timpul războiului

Să croieşti din start legea cu dedicaţie pentru cineva anume este profund greşit

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, modul în care s-au „derulat faptele de-a lungul timpului” ar indica faptul că acest amendament a fost făcut „cu dedicaţie” şi că preşedintele Klaus Iohannis „ar avea deja în vedere” să numească pe cineva dintre judecători.

„Să croieşti din start legea cu dedicaţie pentru cineva anume este profund greşit. Am fi naivi să credem că tot ce se întâmplă în comisia specială pentru legile justiţiei nu a făcut obiectul unor discuţii şi cu Preşedinţia. Eu nu cred lucrul ăsta, cred că s-au discutat şi cred că ce se întâmplă acum în Comisia juridică e rodul acelor discuţii.

Amendamentul ca un judecător să poată fi numit Procuror general arată că e făcut cu dedicaţie, că preşedintele Iohannis ar avea deja în vedere să numească pe cineva dintre judecători. Este o judecată de valoare, dar toate aceste lucruri rezultă logic din cum s-au derulat faptele de-a lungul timpului”, a declarat Stelian Ion.

Citește și: CEDO a respins plângerile soților Adrian și Dana Năstase, după condamările din dosarul Zambaccian 1

Deputatul USR susține că amendamentul a fost „băgat pe sub uşă şi preluat apoi de puterea PSD-PNL într-un mod cu totul netransparent şi îngrijorător” și că sunt câteva teme foarte importante pentru o justiție corectă și eficientă, cum ar fi numirea procurorilor de rang înalt, promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție, modalitatea de selecție a magistraților, răspunderea disciplinară, teme care trebuie asumate.

O ipocrizie șocantă

„PSD şi PNL nu şi-au asumat acest amendament deosebit de nociv, au împins de la spate un reprezentant al minorităţilor să depună acest amendament şi, fără discuţii, fără explicaţii, l-au votat rapid”, a declarat Stelian Ion.

„Între discursul președintelui și al omului său de casă, ministrul Cătălin Predoiu, și faptele lor concrete este o prăpastie fără margini. Una spun și cu totul altceva fac.

Citește și: Șeful DNA, despre amendamentul care permite și unui judecător să fie numit procuror general: Este cu dedicație

În momentul în care am sesizat anul trecut Comisia de la Veneția pe desființarea SIIJ, președintele a fost cel care a trimis a trimis semnale puternice că e greșit să sesizăm Comisia de la Veneția, mai bine să mergem înainte mai repede.

Și au mers înainte mai repede și au votat legea cu câteva zile înainte să apară opinia Comisiei de la Veneția care le-a făcut praf proiectul. Dar nu au mai ținut cont. La fel și acum: una spun – „trebuie să ținem cont, să ridicăm MCV etc” – și în realitate fac exact pe dos.

O ipocrizie șocantă. România prezentului este România în care democrația se duce cu pași repezi spre o oligarhie, spre întărirea puterii președintelui și a camarilei din jurul său. E o oligarhie a hoției și a imposturii, a puterii deținute de câțiva hoți de lucrări științifice și de escroci”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Intram intr-o sfera a deciziei ce nu are mare legatura cu abilitatile specifice unei anume meserii , in cazul nostru cu meseria de procuror .Procurorul general are in portofoliu foarte multa munca la nivel de administratie ce include buna functionare a Institutiei si mai putin sau chiar de loc are nevoie de abilitati specifice unui procuror aflat in plina activitate de cercetare si punere in pagina a unor dosare .In acelasi timp nu putem discrimina persoana unui Judecator atunci cind ne raportam strict la functia in cauza .Un cumul de calitati ce nu tin neaparat doar de activitatea unui procuror de caz este necesar sa fie parte a stiintei celui numit in acesta functie .Comparatiile din text sunt evident nereale si exagerate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia trimite în Iran 24 de avioane Su-35, dar și sisteme de rachete S-400 | Aktual24

Iranul ar urmă să primească săptămâna viitoare primul lot...

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...