Asociațiile magistraților solicită CSM o reacție la declarațiile lui Cătălin Predoiu

Data:

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere neîntârziat independența și reputația sistemului judiciar, în raport de recentele declarații publice ale ministrului justiției, dl Cătălin Marian Predoiu, referitoare la achitarea definitivă unui inculpat, în contextul în care dosarul se află în continuare în stare de judecată pe rolul Curții de Apel București.

Potrivit asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor din România, un sistem judiciar independent şi eficient constituie fundamentul statului de drept, iar obiectivul său trebuie să fie acela de a asigura judecarea corectă şi imparţială a dosarelor, independenţa fiind o cerinţă esențială care permite judecătorilor să apere democraţia şi drepturile omului.

Citește și: Care sunt „sursele neoficiale” care i-au spus lui Predoiu sentința în dosarul Hosu?

„Puterile executivă şi legislativă au obligaţia de a asigura toată protecţia necesară şi adecvată atunci când funcţiile instanţelor sunt puse în pericol. Comentariile critice lipsite de echilibru sau chiar eronate ale politicienilor cauzează deseori o problemă gravă, deoarece pot submina în mod nedorit sau în mod deliberat încrederea publică în puterea judecătorească și pot pune o presiune nepotrivită asupra judecătorilor care soluționează cauzele referitor la care politicienii fac comentarii nepotrivite.

De asemenea, având în vedere discuțiile publice recente referitoare la subminarea principiului continuității completurilor de judecată specializate care soluționează cauze de corupție, prin atribuirea dosarelor aflate pe rol altor judecători decât cei cărora le-au fost repartizate aleatoriu inițial, asociațiile profesioanle solicită Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii să aducă explicațiile publice necesare, aceasta având inclusiv posibilitatea de a modifica urgent Regulamentul de ordine interioară adoptat în cursul lunii decembrie 2022.

Citește și: Șase întrebări pentru ministrul Predoiu și pentru șeful CSM

Principiul continuităţii presupune că aceiaşi judecători vor face parte din completul de judecată (stabilit, de regulă, aleatoriu) la toate termenele de judecată într-o anumită fază procesuală (primă instanţă, apel, căi extraordinare de atac), până la dezînvestirea prin pronunţarea soluţiei în cauză.

Excepţiile de la acest principiu trebuie să fie expres prevăzute de legea organică, iar aplicarea lor trebuie să se facă cu interpretarea strictă a normelor juridice.

Așadar, schimbarea compunerii completului de judecată poate fi exclusiv o măsură de exceptțe, urmare a unor incidente procedurale (incompatibilitatea judecătorilor), a unor măsuri pentru buna desfăşurare a justiţiei (conexarea dosarelor), dar şi a unor cauze administrative (concediu, excludere din magistratură etc.), iar nu o regulă”, au transmis asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Nesimțirea ministrului și aroganța tovarășei Savonea vor pune batista pe țambal, dar vor face uriașe deservicii sistemului judiciar din România.
    Europa știe tot ce se întâmplă în spațiul Danubiano-Pontic. Ne adâncim, cu fiecare zi, în grotesc și penibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...