Care sunt „sursele neoficiale” care i-au spus lui Predoiu sentința în dosarul Hosu?

Data:

Ministrul Cătălin Predoiu a declarat într-un interviu acordat Europa FM că soțul Giorgianei Hosu, fosta șefă a DIICOT, a fost achitat definitiv. Doar că procesul în care este judecat Dan Hossu nu s-a terminat.

Ulterior, Cătălin Predoiu a revenit cu scuze și a afirmat că știa despre achitare „din surse neoficiale”. Ministrul era ferm convins, în timpul emisiunii, că demisia lui Hosu a fost un gest de onoare și a susținut că avea informația achitării din surse neoficiale.

„În data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii Piața Victoriei, difuzată de postul Europa FM, am făcut o afirmație eronată pe care doresc să o corectez, de asemenea, public.

În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat.

Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale”, precizează Cărălin Predoiu într-un comunicat de presă.

Citește și: După un vot al fostului CSM, dosarele de corupție pot fi direcționate discreționar

Ce știe Predoiu?

Întrebarea firească care se pune este de unde are ministrul Justiției informații despre o sentință care nu este definitivă?

Doar judecătorii care au în analiză dosarul știu ce hotărâre vor lua în cele din urmă, în condițiile în care, în cazul lui Dan Hossu, următorul termen a fost stabilit abia pentru 7 februarie.  

În acest moment,dosarul este judecat de Sabina Adomniței, soția fostului ministru liberal Cristian Adomniței, condamnat la rândul său în primă instanță la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

Celălalt membru al completului este Claudia Jderu. În ultimul timp au apărut informații că aceasta ar putea fi schimbată, în baza noului Regulament intern al instanțelor privind completurile specializate, regulament aprobat de vechiul CSM.

Claudia Jderu nu a putut fi contactată pentru a confirma sau infirma informația.

Citește și cine este Sabina Adomniței: Soția unui fost ministru condamnat în primă instanță, propusă șefă de Secție la Curtea de Apel București

Mulțumit de alegerile făcute

În prima instanță, Dan Hosu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în septembrie 2020, iar în aceeași zi Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT. După o scurtă perioadă de transfer la Parchetul General, Hosu s-a pensionat la 48 de ani.

„Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale.

Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea”, a transmis ministrul Justiției printr-un comunicat de presă.

Cătălin Predoiu a fost întrebat, miercuri, într-un interviu pentru Europa FM, dacă este mulțumit de activitatea șefilor parchetelor, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul său a fost condamnat.

„Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”, a răspuns Cătălin Predoiu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. Acest ins, că ministru nu pot să-i mai zic, nu mai trebuie să lege Justiția la ochi pentru că i-a scos ochii cu totul.
    Culmea e că niciunul dintre acești politruci nu are de gând a demisiona.
    Zimbabwe scrie pe noi. Numai din cauza lor.
    Ce civilizație? Ce educație? Ce bun simț?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, candidatul de pe...