AUR inaugurează politica violenței patriotice: până când?

Data:

Liderii AUR rămân rudimentari, iar atunci când nu mai au argumente, folosesc invectiva, minciuna, forța și pumnul. Lumea lor e mică, dar se poate dilata cu ușurință, dacă AUR e lăsat să meargă mai departe.

Șefii formali sau informali ai Alianței pentru Unirea Românilor sunt prezenți aproape zilnic la televiziunile de știri și lăsați să-și repete mesajele naționaliste și chiar simpatiile legionare. George Simion, copreședintele AUR, a fost, de pildă, invitat la o oră de maximă audiență la Antena 3 să vorbească despre ieșirea lui violentă din plenul Camerei Deputaților în care s-a dus la tribună și l-a luat de gât pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Citește și: VIDEO | George Simion l-a agresat pe ministrul Energiei, la tribuna Parlamentului și a urlat: „Ești un hoț!”

Violența fizică din parlament s-a transformat în linșaj verbal în studioul de televiziune, și pe urmă George Simion a fost lăsat să-și facă reclamă la marșul de tip Convoiul libertății din Canada, pe care vrea să-l organizeze la sfârșitul lunii și unde invită masele nemulțumite, fermierii cu vacile, șoferii cu camioanele și tractoarele, pentru a demonstra puterea de influență a Alianței pentru Unirea Românilor, partid care a urcat pe locul doi în preferințele românilor, după PSD.

La întrebarea de ce l-a bruscat pe ministrul Energiei, George Simion a dat un răspuns care incită la gesturi similare: „Nu pot să merg la mama și să-i spun că sunt neputincios.” Vrea să-i facă să creadă pe cei care-l privesc că e ceva normal și omenesc să sari la gâtul unui demnitar. Crede că invectivele adresate ministrului reprezintă „urletul milioanelor de români disperați”.

Liderul AUR face apologia violenței în numele oamenilor necăjiți, arătându-le calea spre rezolvarea neajunsurilor. Practic, inaugurează sub ochii noștri nepăsători un nou mod de a face politică, pe care îl numește patriotism.

A încercat să exporte această formulă săptămâna trecută și la Madrid, când a intrat cu forța la conferința suveraniștilor europeni, unde nu fusese invitat.

Până și extremiștii partidului spaniol VOX, care au organizat întâlnirea, s-au declarat „șocați” de comportamentul lui Simion, care ar fi vrut să se valideze pe plan internațional, alături de ceilalți naționaliști de pe continent. Se pare că AUR nu a fost acceptat la această conferință, fiindcă partidul premierului ungar Viktor Orban s-ar fi opus din pricina unor declarații anti-maghiare făcute de reprezentanții din secuime ai Alianței pentru Unirea Românilor.

Liderii AUR, deși se declară admiratori ai lui Viktor Orban, nu au nici anvergura, nici subtilitatea necesare pentru a știi cum să-și facă aliați și până unde să meargă cu limbajul urii. Ei știu să pună în practică doar faliile pe care le sapă Rusia în fiecare dintre statele europene.

Citește și: Ministrul Virgil Popescu va depune plângere penală împotriva lui George Simion

Deformarea realității e principala preocupare a celor de la AUR. Când a fost întrebat despre delimitarea Bisericii Ortodoxe Române de AUR, George Simion a spus că e o minciună, că nu a apărut niciunde o astfel de delimitare. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a negat însă orice „cripto-alianțe ale unei formațiuni politice” cu Biserica, care „ar gira astfel formule ale excesului din discursul politic național pe anumite teme”.

Citește comentariul integral în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...