Traian Băsescu a fost declarat definitiv colaborator al Securităţii

Data:

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu Securitatea. Decizia pronunțată miercuri de Curtea Supremă este definitivă.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care erau denunțate activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative.

Fostul șef de stat, acum europarlamentar, a contestat decizia în instanță, iar procesul a durat doi ani de zile. Curtea de Apel Bucuresti a dat câștig de cauză CNSAS, declarându-l pe Traian Băsescu colaborator al fostei Securități ca poliție politică.

CNSAS a identificat în arhive două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”, și un document pe microfilm trimis de SRI la CNSAS în aprilie 2019.

În recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CNSAS a depus documente care nu au făcut parte din probatoriul pe care s-a bazat prima decizie, din instanța de fond. Europa Liberă a arătat că este vorba de mai multe note informative atribuite fostului șef de stat, care nu le-a contestat autenticitatea.

Din anii în care Traian Băsescu era student la Institutul de Marină din Constanța sunt două note informative care au convins magistrații de la Curtea de Apel București să dea verdictul de colaborator al Securității.

Cele două documente din 1975 sunt olografe, scrise chiar de Traian Băsescu și apoi semnate cu numele de sursă „Petrov”. Alte note informative din dosar sunt dactilografiate de ofițerii de Seucuritate în urma relatărilor lui Traian Băsescu.

Cele două note, date în aceeași zi, sunt considerate grave de CNSAS. În ele sunt turnați doi colegi, iar despre unul sursa „Petrov” afirmă că ar dori să rămână în străinătate.

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related