BBC: O rețea de spionaj rusească din Polonia a fost destructurată integral

Data:

Polonia a acuzat șase cetățeni străini că pregăteau acte de sabotaj și spionaj pentru Rusia, a anunțat ministrul de Interne Mariusz Kaminski, citat la BBC. Oficialul a precizat că cei șase erau „străini de peste granița de est” și că au căutat să perturbe aprovizionarea cu ajutoare și echipament militar către Ucraina.

Procurorii pregătesc proceduri judiciare împotriva altor trei persoane reținute în cadrul operațiunii.

Citește și: 10.000 de lei amendă pentru site-ul care o jignea repetat pe Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului

6 persoane pregătite de sabotaj

Ministerul de Interne a menționat că celula a pregătit „acțiuni de sabotaj” în Polonia, scrie BBC.

„Dovezile indică faptul că acest grup a monitorizat liniile de cale ferată. Sarcinile lor au inclus recunoașterea, monitorizarea și documentarea transporturilor de arme către Ucraina”, a declarat Mariusz Kaminski, într-un briefing de presă joi dimineață.

„Suspecții pregăteau și acțiuni de sabotaj menite să paralizeze aprovizionarea cu echipamente, arme și ajutoare pentru Ucraina”.

Șase dintre suspecți au fost acuzați de spionaj pentru Rusia și de participare la un grup infracțional organizat, după ce au fost reținuți în cadrul unei operațiuni desfășurate de Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW).

Ofițerii ABW au găsit camere de filmat, echipamente electronice și transmițătoare GPS care urmau să fie montate pe transporturile către Ucraina, potrivit BBC.

Grupul se pregătea să desfășoare activități de propagandă pentru a perturba relațiile polono-ucrainene și pentru a incita atitudini ostile față de Polonia în rândul NATO.

Citește și: La cine a ajuns terenul de sub casa „dispărută” din centrul Bucureștiului. Cât a costat manevra

Dovezi că grupul a fost plătit de serviciile secrete rusești

Miercuri, postul de radio polonez RMF FM a raportat că au fost găsite camere de filmat în apropierea micului aeroport regional Rzeszow-Jasionka, care a fost transformat într-un hub logistic internațional pentru furnizarea de provizii militare și umanitare Ucrainei.

Avioane militare și de marfă din SUA și din întreaga Europă zboară în mod regulat în și din aeroport, iar trupele americane pot fi văzute lângă Humve-urile lor, pentru a livra provizii până la granița ucraineană.

Zona este considerată atât de sensibilă, încât Washingtonul a desfășurat sisteme de apărare aeriană US Patriot pentru a proteja aerodromul. Luna trecută, președintele american Joe Biden a aterizat pe aeroport în drum spre Kiev.

Polonia este unul dintre cei mai puternici aliați ai Ucrainei, iar forțele sale de securitate au arestat mai multe persoane, suspectate de spionaj pentru Rusia, de la invazia din februarie.

Luna trecută, procurorii au acuzat un cetățean rus, care este rezident pe termen lung în Polonia, de spionaj pentru Rusia între 2015 și 2022.

Bărbatul, care conducea o afacere în Polonia, ar fi fost implicat în grupuri de reconstrucție istorică, unde a luat contacte cu personalul militar polonez.

El a fost arestat în aprilie anul trecut, în urma unei anchete care a constatat că ar fi colectat informații despre structura organizatorică a unităților militare poloneze din nord-estul țării.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...

Migrația românilor, între speranță și dezamăgire | PUTEREA A CINCEA

Migrația românilor, între speranță și dezamăgire. Acesta este fenomenul...