Astăzi Parlamentul are pe agendă votarea celor trei noi judecători care vor ajunge la Curtea Constituțională a României (CCR).
Între ei s-ar putea regăsi și prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, favorit al președintelui Klaus Iohannis, susținut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, lăudat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Există o campanie mai ales virtuală care se duce împotriva lui Bogdan Licu, fiindcă el înfățișează portretul oportunistului autohton aruncat în funcții mult mai mari decât capacitatea lui intelectuală și profesională. A terminat una dintre cele mai slabe facultăți private de drept din România, cu note minime, iar unii dintre subordonații lui spun că abia a învățat unde se pune cratima, în vreme ce alții ar fi aflat că în decembrie 1989, în perioada tulbure a Revoluției, făcea armata la Securitate. Mai sunt complicații legate de bani, împrumuturi și relații dubioase.
Apoi, nu există dosare grele în palmaresul lui. A devenit însă celebru pentru naționalismul gregar, atunci când din funcția lui de procuror general interimar a încercat să-i oprească pe cei doi soți români stabiliți în SUA să o adopte pe micuța Sorina.
Bogdan Licu a invocat „informațiile clasificate la care a avut acces” atunci când a fost întrebat de colegii săi din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ce a încercat să anuleze o decizie definitivă a instanței în cazul de adopție al Sorinei. Acest răspuns a avut greutatea sa atunci când CSM i-a dat aviz negativ pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general.
Portretul lui Bogdan Licu din acest aviz negativ scoate în evidență apatia profesională a procurorului, dar și gravele deficiențe morale: „lipsa de previziune, imposibilitatea prezentării unei strategii manageriale bine conturate, insuficienta preocupare pentru actualizarea cunoștințelor profesionale și a celor specifice funcției vizate, lipsa capacității de asumare a răspunderii și de autoanaliză retrospectivă, deficiențele de comunicare și controversele privind persoana, de natură a vulnerabiliza imaginea instituțională”.
Pentru președintele Klaus Iohannis, incompetența lui Bogdan Licu, excesele inutile și plagiatul masiv din teza de doctorat nu au contat, așa că șeful statului nu a luat în seamă avizul CSM și l-a ajutat să ocupe poziția a doua în ierarhia procurorilor din România.
Dar care au fost criteriile pe care le-a folosit președintele, dacă cele profesionale și morale n-au contat de loc? Care sunt criteriile de promovare a prim-adjunctului procurorului general la CCR?
Le-a făcut servicii Bogdan Licu șefului statului, liderului PSD, Marcel Ciolacu, și apropiaților acestora? Lucrează cu „informații confidențiale” și răspunde cererilor venite din zona serviciilor secrete, deci e necesar pe această linie?
Sau pentru promovarea acestui personaj fără calități și fără merite contează mai degrabă mentalitatea de interlop și nevoia permanentă de apărare a celor care-l susțin? Ce rol poate avea acest procuror la CCR? Ce treburi murdare trebuie rezolvate acolo?
Comentariul integral în Deutsche Welle.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!