Bogdan Licu, CCR și mentalitatea de interlop

Data:

Astăzi Parlamentul are pe agendă votarea celor trei noi judecători care vor ajunge la Curtea Constituțională a României (CCR).

Între ei s-ar putea regăsi și prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, favorit al președintelui Klaus Iohannis, susținut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, lăudat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Există o campanie mai ales virtuală care se duce împotriva lui Bogdan Licu, fiindcă el înfățișează portretul oportunistului autohton aruncat în funcții mult mai mari decât capacitatea lui intelectuală și profesională. A terminat una dintre cele mai slabe facultăți private de drept din România, cu note minime, iar unii dintre subordonații lui spun că abia a învățat unde se pune cratima, în vreme ce alții ar fi aflat că în decembrie 1989, în perioada tulbure a Revoluției, făcea armata la Securitate. Mai sunt complicații legate de bani, împrumuturi și relații dubioase

Apoi, nu există dosare grele în palmaresul lui. A devenit însă celebru pentru naționalismul gregar, atunci când din funcția lui de procuror general interimar a încercat să-i oprească pe cei doi soți români stabiliți în SUA să o adopte pe micuța Sorina.

Bogdan Licu a invocat „informațiile clasificate la care a avut acces” atunci când a fost întrebat de colegii săi din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ce a încercat să anuleze o decizie definitivă a instanței în cazul de adopție al Sorinei. Acest răspuns a avut greutatea sa atunci când CSM i-a dat aviz negativ pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general. 

Citește și: EXCLUSIV Supraviețuitoare a Holodomorului, foametea provocată de Stalin, care a ucis milioane de ucraineni: Familiile mâncau copiii morți | VIDEO

Portretul lui Bogdan Licu din acest aviz negativ scoate în evidență apatia profesională a procurorului, dar și gravele deficiențe morale: „lipsa de previziune, imposibilitatea prezentării unei strategii manageriale bine conturate, insuficienta preocupare pentru actualizarea cunoștințelor profesionale și a celor specifice funcției vizate, lipsa capacității de asumare a răspunderii și de autoanaliză retrospectivă, deficiențele de comunicare și controversele privind persoana, de natură a vulnerabiliza imaginea instituțională”. 

Pentru președintele Klaus Iohannis, incompetența lui Bogdan Licu, excesele inutile și plagiatul masiv din teza de doctorat nu au contat, așa că șeful statului nu a luat în seamă avizul CSM și l-a ajutat să ocupe poziția a doua în ierarhia procurorilor din România. 

Dar care au fost criteriile pe care le-a folosit președintele, dacă cele profesionale și morale n-au contat de loc? Care sunt criteriile de promovare a prim-adjunctului procurorului general la CCR?

Le-a făcut servicii Bogdan Licu șefului statului, liderului PSD, Marcel Ciolacu, și apropiaților acestora? Lucrează cu „informații confidențiale” și răspunde cererilor venite din zona serviciilor secrete, deci e necesar pe această linie?

Sau pentru promovarea acestui personaj fără calități și fără merite contează mai degrabă mentalitatea de interlop și nevoia permanentă de apărare a celor care-l susțin? Ce rol poate avea acest procuror la CCR? Ce treburi murdare trebuie rezolvate acolo?

Comentariul integral în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Club Feroviar: „CFR scumpește pe șest, din nou, biletele”

Club Feroviar: "CFR scumpește pe șest, din nou, biletele"....

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...