Boicotați campionatul mondial de fotbal din Qatar? Câteva argumente pro și contra

Data:

În Qatar debutează cel mai controversat campionat mondial de fotbal din istorie. O dilemă pentru mulţi suporteri, mai ales din Germania, este dacă să aprindă televizorul sau nu, scrie Deutsche Welle.

Este marea întrebare a vremurilor noastre, numai că locul religiei a fost luat de fotbal: „Ia spune, ce crezi despre Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar?” Să aprinzi televizorul sau să-l ignori? Să accepţi sau să protestezi? O falie a apărut în interiorul familiilor, la cârciumă au apărut disensiuni, nici măcar colegii nu mai sunt de aceeaşi părere.

Poţi să priveşti meciurile în ciuda tuturor controverselor politice din jurul turneului, ba chiar să le urmăreşti cu înflăcărare? Ori nu este permis, din raţiuni morale? În definitiv, este moral?

Critici vehemente pe stadioanele Bundesliga

Pe stadioanele germane, părerea pare unanimă: suntem împotriva Campionatul Mondial din Qatar. Prin inscripţii şi pancarte mulţi suporteri au atras asupra lor atenţia în ultimele săptămâni la nivel federal. Cazurile de deces între muncitorii sezonieri aflaţi în Qatar şi legislaţia homofobă din ţara-gazdă au fost puse la stâlpul infamiei. Pe drept cuvânt.

Dar Qatarul simbolizează mult mai mult pentru numeroşi critici. Şi anume drumul periculos pe care a apucat-o fotbalul modern. Şeici şi „sportwashing” (spălare de bani prin sport – n.red), investitori lacomi, corupţie şi scoaterea la mezat a sufletului întrecerii – toate acestea sunt atribuite Qatarului. Toate acestea pot fi respinse. Şi eu pot înţelege asta.

Citește și: Campionatul mondial de fotbal. Câți oameni au murit, de fapt, în Qatar

Dar a ignora fotbalul, de parcă cel mai mare eveniment sportiv la scară mondială nici nu ar avea loc? Şi înaintea Campionatului Mondial din 2018, din Rusia, mass media au mormăit, dar îndemnuri la boicot nu s-au făcut auzite. Şi asta deşi aviaţia rusă efectua raiduri de bombardament în Siria şi muncitorii sezonieri din Coreea de Nord au fost exploataţi la sânge în construcţii.

Sclavii din St. Petersburg” s-a intitulat pe atunci un articol care a făcut furori.

Nu se întrecuse deja de atunci o linie roşie? Poate avea vreun efect un boicot tv? Orice cârciumă, orice fan trebuie să decidă asta pentru el. Un rating modest va afecta în cele din urmă şi asociaţia mondială FIFA. 

Dar dacă în Germania şi poate în nordul Europei ratingul va fi scăzut, probabil că alte regiuni şi continente îl vor compensa. FIFA oricum este pe cale să cucerească noi pieţe – şi asta nu i se prea poate reproşa.

Lumea arabă a meritat un campionat – dar unde?

Se impunea de multă vreme ca un campionat mondial să se desfăşoare în lumea arabă. FIFA a avut nevoie pentru asta de mai mult de 90 de ani. Criticile la adresa „campionatului de iarnă” şi lipsa tradiţiei fotbalistice în Qatar sunt eurocentrice. Alţii spun că sunt expresia unui hybris occidental. Regiunea a meritat fără discuţie un Campionat Mondial de Fotbal.

Dar trebuia el să se desfăşoare tocmai în Qatar? Nici eu nu sunt fericit că s-a decis astfel. Însă voi da drumul la televizor şi voi urmări meciurile.

Şi ştiu de pe acum că voi avea un sentiment neplăcut. Bucuria începutului de turneu tinde spre zero. Prime relatări despre aparenţi „fake fans”, cumpăraţi, care petrec la Doha, m-au lăsat fără replică. La fel şi perspectiva de a suporta în următoarele săptămâni noi mesaje de pace rostite de preşedintele FIFA, Gianni Infantino.

Citește și: Campionatul Mondial de Fotbal: multe baruri din Germania boicotează meciurile

Mă agăţ de amintiri din copilărie. În 1994, pe când eram un băieţel, stăteam cu sufletul la gură în camera întunecată, în faţa televizorului, urmărind meciul fabulos al nigerienilor sau modul în care brazilianul Bebeto îşi celebra golurile, făcându-se că leagănă un bebeluş.

Mai multe argumente în Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Reclamată de Agenția Națională de Integritate, Clotilde Armand a fost trimisă în judecată | Revista 22

Reclamată de Agenția Națională de Integritate, Clotilde Armand a...

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...