BREAKING Prigojin a murit într-un accident de avion în Rusia. Au trecut doar 2 luni de la rebeliunea sa.

Data:

BREAKING Prigojin ar fi murit într-un accident de avion în Rusia, potrivit informațiilor de ultimă oră. Patronul mercenarilor Wagner se afla pe lista de pasageri a unui avion în care se mai aflau alte nouă persoane. Nu există supraviețuitori.

UPDATE: Prigojin a murit, informația a fost confirmată

Rosaviația, autoritatea aeriană civilă a Rusiei, a confirmat că Prigojin se afla la bordul avionului prăbușit, anunță agenția rusă de presă RIA Novosti.

Și adjunctul său, Dmitri Utkin, era în avion.

Rosaviația a publicat lista cu oamenii aflați în avion. Este vorba despre Serghei Propustin, Evgheni Makarian, Aleksandr Totmin, Valeri Cekalov, Dmitri Utkin, Nikolai Matuseev și Evgheni Prigojin, toți pasageri, și pilotul Aleksei Levșin, copilotul Rustam Karimov și Kristina Raspopova, însoțitoare de zbor.


UPDATE: Dmitri Utkin, fondatorul Wagner, era de asemenea pe lista pasagerilor

Prăbușirea avionului lui Prigojin a avut loc în aceeași zi în care generalul rus Serghei Surovikin a fost demis din funcția de șef al forțelor aeriene.

Generalul Surovikin era cunoscut ca având relații bune cu Prigojin și nu mai fusese văzut în public de la revoltă, potrivit BBC.

Avionul lui Prigojin – un Embraer-135 (EBM-135BJ) – zbura miercuri de la Moscova la Sankt Petersburg cu șapte pasageri și trei membri ai echipajului, a declarat autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia.

Comandantul senior Wagner Dmitri Utkin – care a fondat grupul în 2014 – se afla, de asemenea, pe lista pasagerilor, a precizat aceasta.

Avionul s-ar fi prăbușit în apropiere de satul Kuzhenkino, la aproximativ jumătate de drum între Moscova și Sankt Petersburg.

Un raport a afirmat că trupul lui Prigozhin, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit și identificat, dar acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Toate cele 10 cadavre au fost recuperate, a declarat agenția de știri rusă de stat Interfax.

Prigojin a murit într-un accident de avion în Rusia. Avionul în flăcări
Prigojin a murit într-un accident de avion în Rusia. Avionul în flăcări

Fusese în Africa, unde armata Wagner susține regimuri dictatoriale

Patronul Wagner, Evgheni Prigojin, apare pe lista pasagerilor unui avion care s-a prăbușit în Rusia, potrivit BBC. Aparatul Avionul zbura de la Moscova la Sankt Petersburg, avea la bord șapte pasageri și trei membri ai echipajului. Toate cele 10 persoane au murit.

Primele surse arată că și Prigojin s-ar fi aflat la bordul avionului.

Anterior, un canal Telegram Grey Zone, legat de Wagner, a raportat că avionul a fost doborât de apărarea aeriană în regiunea Tver, la nord de Moscova.

Prigojin a murit într-un accident de avion în Rusia.

Avionul a fost văzut într-o înregistrare video căzând de pe cer în districtul Bologovsky din regiunea Tver. Epava în flăcări a fost văzută ulterior pe un câmp.

Unele surse susțin totuși că un al doilea avion deținut de Prigojin tocmai a aterizat pe aeroportul Ostafyevo de lângă Moscova. Susținătorii lui Wagner speră că Prigojin a păcălit moartea îmbarcându-se în acel avion, susține Visegrad24.

Citește și: Prigojin se răzgândește brusc și pune capăt rebeliunii militare din Rusia

Un raport al Rosaviatsiya – agenția rusă de aviație – a declarat că Prigojin se afla printre pasageri – dar, în ciuda faptului că AfP a confirmat inițial decesul, acum se raportează că identitatea exactă a celor uciși este necunoscută.

Agenția de știri Tass a declarat că avionul a luat foc la impactul cu solul, adăugând că patru cadavre au fost deja găsite.

Avionul se afla în aer de mai puțin de o jumătate de oră, a precizat aceasta.

Rebeliunea lui Prigojin

Proprietarul armatei private Wagner a declanșat o rebeliune împotriva ministrului rus al Apărării. Este Evgheni Prigojin o amenințare și pentru președintele Vladimir Putin?

Evgheni Prigojin, șeful firmei militare private Wagner Group, a devenit una dintre figurile marcante în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Criticile sale dure și fără precedent la adresa comandamentului militar de la Moscova l-au făcut să fie perceput ca o potențială amenințare chiar la adresa președintelui Vladimir Putin. Dar este Prigojin atât de influent pe cât pare?

Cruzime ostentativă

Grupul Wagner este renumit pentru cruzimea și practicile barbare folosite pe câmpul de luptă. Și-a demonstrat brutalitatea inclusiv în filmări ale unor presupuse execuții de dezertori de pe frontul din Ucraina.

De altfel, Wagner a adoptat barosul ca simbol după ce, spun speculații cu care gruparea pare a se mândri, l-ar fi folosit pentru a executa, anul trecut, un astfel de dezertor.

„Cruzimea ostentativă face parte din ceea ce oferă Prigojin. Fie ea reală, trolling sau spectacol captivant, este o continuă campanie publicitară care nu încetează să promoveze un cult al violenței”, a scris Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Endowment for International Peace, în publicația independentă de limbă rusă Novaia Gazeta.

Citește și: Vladimir Putin, după revolta armată a lui Prigojin: Aceasta este trădare. Răsmerița internă este o lovitură pentru poporul nostru

Din închisoare la „bucătarul lui Putin”, via hot dog

Născut în 1961, în fostul Leningrad, acum Sankt Petersburg, Prigojin și-a petrecut nouă ani într-o închisoare sovietică, unde a ispășit o pedeapsă pentru jaf și fraudă.

Condamnarea o primise când de abia împlinise 20 de ani. Eliberarea din închisoare și căderea Uniunii Sovietice i-au permis să devină antreprenor.

A început cu cărucioare de vândut hot dogs în orașul său natal, mai târziu s-a hazardat în proiecte mai mari, între care un restaurant de lux în aceeași fostă capitală a Imperiului Țarist, devenită între timp centru al elitelor Rusiei postsovietice.

Este perioada în care și-a dezvoltat legături strânse cu spuma politicii locale, inclusiv cu viceprimarul de atunci Vladimir Putin.

Afacerile lui Prigojin s-au extins și mai mult după ce Putin a devenit președinte. Compania sa de catering Concord, fondată în anii ‘90, a primit contracte guvernamentale exclusive și profitabile pentru dineuri oficiale.

Între altele, i-a hrănit pe invitații de la ceremonia de învestire a lui Putin și a furnizat cina la una din vizitele președintelui american George W. Bush la St. Petersburg. Astfel și-a câștigat porecla de „bucătarul lui Putin”.

Interferențe electorale și servicii militare murdare

Dar Prigojin nu și-a limitat ambițiile la industria de catering. Pe 14 februarie 2023, Prigojin a recunoscut că se află în spatele Agenției de Cercetare a Internetului, una dintre cunoscutele așa zise fabrici sau ferme de troli.

Potrivit FBI, agenția practica dezinformări pe scară largă. Una dintre cele mai ample a fost cea care a urmărit influențarea rezultatelor din alegerile prezidențiale desfășurate în 2016 în Statele Unite.

Acuzațiile au fost negate, până de curând, cu înverșunare de Prigojin și avocații săi, care s-au judecat cu jurnaliştii care îl asociau acestui subiect.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Piloții ucraineni folosesc acum tactici americane din războiul din Vietnam | Aktual 24

Piloții ucraineni folosesc acum tactici americane din războiul din...

Protest la Tesla Germania. Protestatarii au încercat să intre cu forța în fabrică

Protest la Tesla Germania. Activiștii au încercat să pătrundă...