Când veți auzi de „pierderea suveranității”, aruncați o privire și către propaganda Kremlinului!

Data:

Mare supărare prin zona ultranaționalistă, după ce presa democrată și pro-europeană a sesizat discrepanțele majore dintre proiectul noilor legi ale justiției și angajamentele României în cadrul UE. Dar și multe asemănări cu narativele Kremlinului.

Odată scandalul declanșat, ministrul Cătălin Predoiu a anunțat că va elimina acele prevederi aflate în discordanță cu dreptul european. Și de aici, furtuna a pornit!

„Pierderea suveranității!”, au strigat în cor ultranaționaliștii.

„România pare așezată pe un tobogan lunecos ca gheața, pe care se duce la vale, în hăul pierderii totale a suveranității, a voinței proprii, către un statut derizoriu, de colonie lipsită de orice putință de a mai decide ceva în materie de interes național. În acest timp, magistrații tac, în covârșitoarea lor majoritate”, scrie un site naționalist, preluând un editorial din presa zisă mainstream. Nu voi face aici nominalizări, nu doresc să le fac reclamă.

Citește și: EXCLUSIV „Topul” festivalurilor, după numărul de consumatori de droguri identificați de polițiști

Dar nu pot să nu constat paralelismul cu ideile vânturate de propaganda Kremlinului.

EUvsDisinfo, organismul Comisiei Europene pentru combaterea dezinformării, a sesizat că „pierderea suveranității” reprezintă unul dintre elementele centrale ale propagandei Kremlinului în sprijinul războiului.

Una dintre ideile centrale ale propagandei ruse, de exemplu, este că în Ucraina conduc străinii, iar statele baltice nu sunt cu adevărat demne de a fi țări independente.

„Organismele de dezinformare pro-Kremlin susțin, de asemenea, că, odată cu aderarea lor la NATO, Finlanda și Suedia sunt pe cale să-și piardă suveranitatea și că acționează sub presiunea Statelor Unite”, notează EUvsDisinfo.

Citește și: Spionii Rusiei au înțeles greșit Ucraina și au indus în eroare Kremlinul, înainte de război

„Alte exemple pentru această narațiune: UE este condusă de la Washington, Japonia este un stat vasal, Germania este un teritoriu ocupat, deciziile în Ucraina nu sunt luate de președintele său, ci de SUA și așa mai departe”.

Organismele pro-Kremlin folosesc chiar un vocabular specific pentru a defini state care, în opinia sa, sunt „non-suverane”, „limitrofe”, sau teritorii de frontieră supuse „stăpânilor lor”.

Aceste țări sunt conduse de marionete – pot doar să vorbească despre „oprirea Rusiei” și să voteze pentru rezoluții anti-ruse în UE și ONU.”

Narațiunea „suveranității pierdute” este, în cele din urmă, o narațiune a lipsei de putere, menită să erodeze tocmai fundamentele democrației.

„În definitiv, de ce i-ar păsa cuiva de procesele democratice și de alegeri, dacă străinii cei puternici le conduc țara?”, scrie EuvsDisinfo.

Și, desigur, orice asemănare cu tema „pierderii suveranității” României, prin legile justiției în acord cu tratatele europene, este pur întâmplătoare. Nu-i așa?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. CJUE s-a pronuntat in clar si ne arata cum Instantele de Judecata si decizia finala a Judecatorului ce are obligatia juridica de e respecta dreptul european este cea care primeaza . Romania ca si toate celalalte natiuni membre cu drepturi depline in UE trebuie sa respecte tratatele semnate .Ministrul de Justie a explicat tuturor ce trebuie facut si care sunt procedurile .Contestatari vor fi mereu dar cui nu ii convine , ca si tara membra , poate pleca din UE (Brexitul ne-a aratat procedura ) . Nu este vorba despre nici o pierdere a suveranitatii .La fel ca si nationalimul de tip iliberal (vizibil la vecinul nostru premier al Ungariei), presupusa pierdere a suveranitatii este folosita politic doar spre a capata voturi de la un grup de cetateni indentificati ca tinta politica . Occidentul si noi toti cei care ne dorim ca democratia sa fie parte a politicilor viitoare occidentale trebuie sa ne unim .Pandemia si razboiul din Ucraina asta face , uneste toate democratiile lumii si pe prietenii ei contrabalansind ,pe toate fronturile, iliberalismul si visul de refacere a comunismului atit de drag multor cetateni din Rusia si China .Vedem cu usurinta tot ceea ce se intimpla avind in centrul atentiei decizia SUA si a presedintelui ei J.R,Biden .Artizanul a ceea ce observam este alaturi de J.R.Biden presedintele Zelenski cel ce va ramine in istoria umanitatii EROUL .UE isi asigura astfel nu numai exista viitoare dar si rapida federalizare atit de mult asteptata .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce super-armă nouă a folosit SUA pentru doborârea rachetelor iraniene? | Aktual24

Ce super-armă nouă a folosit SUA pentru doborârea rachetelor...

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește la Iași | Ziarul de Iași

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește...

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași | Ziarul de Iași

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași,...