Cât de greu cântăresc în economia României investitorii din țările care nu ne-au primit în Schengen

Data:

Olanda și Austria sunt pe locurile 1 și 3 în clasamentul celor mai mari investitori în România, dacă analizăm datele calculate prin metoda investitorului direct, respectiv pe locurile 6 și 2, atunci când se urmărește investitorul original, arată cifrele centralizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj.

Austria e importantă pentru România, dar și România pentru afacerile austriece, relevă datele, care arată că decizia logică economică ar fi fost pro-integrare. Pe de altă parte, economiștii propun o abordare inedită: ce ar fi să ne mai facem din temele economice de acasă, la care am rămas restanți, pentru a deveni mai relevanți pe harta afacerilor europene?

Amintim că ieri, în cadrul ședinței Consiliului Justiție și Afaceri Interne, s-a discutat aderarea la Schengen a țării noastre, iar Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, or, Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei.

Citește și: Eșecul Schengen. Când norocul românesc nu mai ține loc de competență

În acest context, „din punct de vedere economic este relevant de punctat faptul că Austria și Olanda se află printre cei mai mari investitori în România (metoda investitorului direct), respectiv pe locurile 2 și 6 privind investitorul original. Astfel, România reprezintă o destinație de investiții importantă pentru cele două țări, în special Austria”, notează echipa Romanian Economic Monitor.

Astfel, în lista investițiilor străine calculate prin metoda directă, Olanda ocupă primul loc, cu 22,4% din total, urmată de Germania (12,7%) și de Austria (12,4%).

Austria rămâne investitor decisiv și atunci când se urmărește investitorul final (10,7% din total), fiind a doua cea mai importantă țară în lista companiilor străine, după campioana Germania (14,9%). (Economedia)

Urmăriți PressHUB și pe Google News

Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Echipă românească de fotbal, prinsă în nebunia generată de cutremurul din Turcia

Un cutremur puternic a lovit sudul Turciei. Fotbaliștii de...

Polițist acuzat de viol, la un pas de eliberare

Judecătoria Cluj-Napoca a respins propunerea parchetului de prelungire a...

Comisar european: Bulgaria şi România nu mai trebuie să facă nimic pentru Schengen

Oficiali europeni recunosc că România şi Bulgaria sunt ţinute...

Șeful CJ Iași s-a îmbogățit pe seama unei femei care trăiește într-o garsonieră

Leonora Istrate are 68 de ani, o boală incurabilă...