Drulă: SRI are un director politician, care exercită influenţă asupra politicii. Se face trafic de influenţă în numele serviciilor secrete

Data:

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, critică PNL şi PSD, pe care le numeşte „coaliţia militaro-socialistă” în care „sistemul cu epoleţi are puterea în acest moment”.

Liderul USR reclamă faptul că Serviciul Român de Informaţii este condus de un politician care „continuă să exercite o influenţă asupra politicii din România, în special din PNL şi PSD, influenţă pe care o consideră „nefastă”, potrivit News.ro.

„S-a simplificat foarte mult scena politică din România: avem partidele vechi, sistem – eu îi spun coaliţia militaro-socialistă, pentru că sistemul cu epoleţi are puterea în acest moment (…).  Noi suntem civili.

Într-o democraţie liberală sistemele de tip militar au locul lor – că e vorba de poliţie, că e vorba de armată, că e vorba de servicii secrete – şi civilii guvernează în numele unui mandat pe care-l iau de la oameni.

Şi ăsta-i sistemul în care credem şi aşa ne-am comportat şi la guvernare, fără ordine de la pădurea de pe stânga sau de la pădurea de pe dreapta (de la SRI sau SIE – n.r.), de la politicianul Eduard Hellvig, un politician înainte să devină director al SRI, un politician al PNL, în strânsă legătură, creatorul proiectului Iohannis şi un om care a influenţat politica din România în ultimii ani”, a afirmat Cătălin Drulă în emisiunea Insider Politic, duminică la Prima Tv.

„Cu SRI-ul, cu profesioniştii am lucrat foarte bine”

Cătălin Drulă a explicat că atunci când face astfel de afirmaţii se bazează pe experienţa sa ca politician, dar şi pe „direcţia în care au luat-o lucrurile în România”.

Întrebat ce relaţie a avut ca ministru, cu directorul SRI, liderul interimar al USR a explicat că relaţia a fost una instituţională, iar informările primite de la SRI au fost „de calitate”.

„Cu SRI-ul, cu profesioniştii am lucrat foarte bine. Problema este cu cei care fac politică, pentru că avem un politician care e director, da?, Eduard Hellvig este un PNL-ist luat şi pus de Iohannis director acolo. Şi  cei doi sunt într-o relaţie foarte strânsă. (…)

I-a fost şef de campanie, a fost parte din proiectul Iohannis în 2009 (…) şi continuă să exercite o influenţă asupra politicii din România, în special din PNL şi PSD, care mie mi se pare nefastă. Mulţi oameni îşi iau lumină de acolo, îşi iau direcţii”, mai spune şeful USR.

Citește și: VIDEO Imagini de pe tronsonul Drumului Expres Craiova – Pitești care va fi deschis circulației săptămâna viitoare

Serviciile folosesc vulnerabilitățile politicienilor

Întrebat cât de mare este intervenţia serviciilor secrete în viaţa politică, Drulă a răspuns: „Eu asta nu pot să o dimensionez corect, ce pot să spun este că se face un trafic de influenţă în numele lor”, subliniind că sunt situaţii în care unii „fac trafic de influenţă” în numele unor oameni care „habar nu au” că se vorbeşte în numele lor.

„Revenind la influenţa serviciilor, multă cred că provine şi din vulnerabilităţile şi scheleţii din dulap pe care le au politicienii şi dintr-o anumită mediocritate. Vor de undeva să ia lumină, se simt bine dacă sunt băgaţi în seamă din pădure. (…)

Chiar într-o discuţie, pate să fie de politică publică: nu, nu, mai bine cu hotărârea aia de Guvern stai, că e din pădure, ceva. Eu cred că mult e pur şi simplu folclor şi proiecţie de putere, dar senzaţia mea şi experienţa de politician este că da, domnul Hellvig face politică în România”, mai spune Cătălin Drulă.

Întrebat dacă a primit sugestii politice de la directorul SRI, fostul ministru al Transporturilor nu a dorit să comenteze, spunând că nu vorbeşte public despre discuţii private.

Drulă nu a dorit să comenteze nici dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis  despre relaţia dintre serviciile secrete şi politică.

Citește și: Prințul Charles, mesaj de susținere pentru refugiații ucraineni: Milioane de oameni sunt astăzi strămutaţi şi au nevoie să fie primiţi cu bunătate

spot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CJ Bistrița-Năsăud face cetățean de onoare un afacerist inculpat pentru corupție

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a anunțat că va acorda 10...

Un general IGSU s-a pensionat fix înainte să fie inculpat. Va primi 12.000 de lei pe lună

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de trecere...

Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni ca Niculae...

Un milion de luminițe pe străzile Brașovului. Când se deschide Târgul de Crăciun

Miercuri se aprind luminițele în Bradul de Crăciun din...