Ce avere are Putin: 4,5 miliarde de dolari, într-o rețea legată de liderul rus

Data:

Palatele, iahturile și podgoriile care sunt aparent puse la dispoziția lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari, arată o anchetă comună a mai multor ziare occidentale.

O urmărire digitală a documentelor pare să sugereze că o serie de case de vacanță și alte bunuri despre care se presupune că sunt utilizate de președintele rus și care, conform datelor oficiale disponibile, aparțin sau au fost deținute de persoane, companii și organizații caritabile fără o legătură una cu alta, sunt, de fapt, legate printr-un domeniu comun de e-mail, LLCInvest.ru, notează The Guardian.

Cooperativa în favoarea lui Putin

Un schimb de mail-uri obținut de jurnaliști în septembrie anul trecut sugerează că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate care dețin și gestionează aceste active au discutat despre problemele de afaceri de zi cu zi ca și cum ar fi parte dintr-o singură organizație.

Un expert anticorupție din Rusia, care a dorit să rămână anonim având în vedere situația politică de la Moscova, a explicat că discuțiile surprinse ar putea indica existența unui „management comun”.

„LLCInvest arată mai ales ca o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și proprietăți”, a menționat expertul.

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret uriașe bogății prin alte persoane sau organizații. Speculațiile au fost alimentate de o serie de dezvăluiri despre averile celor mai apropiați colaboratori ai săi, în documente scurse în așa numitul Pandora Papers.

Citește și: INTERVIU Mulți români din diaspora nu povestesc cât de greu au câștigat banii și cât au suferit

„Fondul de investiții” pentru Putin

Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a susținut în urmă cu 10 ani că a fost în spatele unei scheme care a permis unui grup de oligarhi de top ai Rusiei să strângă miliarde de ruble într-un tip de „fond de investiții”, în beneficiul lui Putin, care atunci era prim-ministru. Afirmațiile au fost respinse și Kolesnikov a fugit din Rusia.

Luna trecută, guvernul Regatului Unit a pus în contrast „stilul de viață luxos” al lui Putin cu datele oficiale din Rusia despre proprietățile acestuia, care enumerau „bunuri modeste”, printre care un apartament mic în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică, din anii 1950, o remorcă și un garaj mic.

După o investigație de un an, the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și site-ul de știri în limba rusă Meduza au identificat 86 de firme și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească numele de domeniu comun LLCinvest, adesea alături conturi de email al unor companii.

Citește și: Salariu de 11.000 de euro net/lună la stat! Nepoata fostului șef SRI Radu Timofte câștigă de patru ori mai mult decât președintele Iohannis

Miliarde de lire în fundații non-profit

Acuzațiile privind o avere secretă a lui Vladimir Putin au fost respinse de Kremlin și, până acum, nu a fost identificat un lanț de proprietate care să conducă direct la Putin. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat: „Președintele Federației Ruse nu are nicio legătură sau afiliere cu bunurile și organizațiile pe care le-ați numit”.

Activele de 4,5 miliarde USD deținute de entitățile LLCInvest includ depozite mari în numerar. Două fundații non-profit, co-fondate de Timchenko și Kolbin, care, conform înregistrărilor corporative Spark, par să folosească același nume de domeniu, au fonduri semnificative la dispoziție.

Una dintre aceste organizații, Dezvoltarea Inițiativelor Agrare avea 17 miliarde de ruble (248 de milioane de lire sterline) în contul său la sfârșitul anului 2020, în timp ce a doua, „Dezvoltarea unei piețe de investiții eficiente” deținea peste 20 de miliarde de ruble (292 de milioane de lire sterline) în depozite pe termen lung și aproape 5 miliarde de ruble (73 de milioane de lire sterline). ) în depozite pe termen scurt la sfârșitul anului 2020, conform conturilor disponibile publicului.

Investigația completă poate fi citită aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat

Zelenski rămâne cel mai popular lider european, aproape jumătate...

„Flota fantomă” a Rusiei, în vizorul Occidentului. O nouă rundă de sancțiuni | Aktual24

Următoarea rundă de sancțiuni ale UE ar urmă să...

Armata SUA a testat în Ucraina un proiect secret de inteligență artificială | Aktual24

Armata SUA a testat în Ucraina un proiect secret...

Candidatul independent care ar putea provoca înfrângerea lui Trump în fața lui Biden | Aktual24

Campania independentă a lui Robert F. Kennedy Jr. pentru...