Ce pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat colaborator al Securității

Data:

Traian Băsescu pierde avantajele pe care le-a dobândit prin lege ca fost președinte al României, după ce a fost declarat definitiv colaborator al Securității.

Astfel, din 2001 încoace, un fost președinte de stat are dreptul, pentru tot restul vieții, la locuinţe de protocol, gratuită; consilier şi secretar; venit lunar de 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; pază şi protecţie permanentă de la SPP, autoturism permanent de la SPP.

Judecătorul Cristi Danileț arată că potrivit modificărilor din octombrie 2021, nu beneficiază de toate acestea persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

Decizie definitivă a Curții Supreme

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu Securitatea, potrivit deciziei definitive pronunțate miercuri de Curtea Supremă.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care erau denunțate activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative.

Citește și: Traian Băsescu a fost declarat definitiv colaborator al Securităţii

Fostul șef de stat, acum europarlamentar, a contestat decizia în instanță, iar procesul a durat doi ani de zile. Curtea de Apel Bucuresti a dat câștig de cauză CNSAS, declarându-l pe Traian Băsescu colaborator al fostei Securități ca poliție politică.

CNSAS a identificat în arhive două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”, și un document pe microfilm trimis de SRI la CNSAS în aprilie 2019.

Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Consiliera milionară de la Ministerul Digitalizării, asociată la un coafor din Londra

Oana Babagianu, consilier superior la Ministerul Cercetării, Inovării și...

Lui ÎPS Teodosie i-a fost tăiat microfonul de Ziua Marinei, pentru a-i scurta slujba

Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului la Ziua Marinei a...

România nu există pe harta turismului european. Fără strategie, brand și identitate

Cine să viziteze România și de ce? Fără o...

Șeful de la Investiții a fost dat afară și scos din echipa de fotbal a primarului din Iași

Primarul a găsit vinovatul pentru întârzierile la marile investiții...