Ce pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat colaborator al Securității

Data:

Traian Băsescu pierde avantajele pe care le-a dobândit prin lege ca fost președinte al României, după ce a fost declarat definitiv colaborator al Securității.

Astfel, din 2001 încoace, un fost președinte de stat are dreptul, pentru tot restul vieții, la locuinţe de protocol, gratuită; consilier şi secretar; venit lunar de 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; pază şi protecţie permanentă de la SPP, autoturism permanent de la SPP.

Judecătorul Cristi Danileț arată că potrivit modificărilor din octombrie 2021, nu beneficiază de toate acestea persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

Decizie definitivă a Curții Supreme

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu Securitatea, potrivit deciziei definitive pronunțate miercuri de Curtea Supremă.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care erau denunțate activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative.

Citește și: Traian Băsescu a fost declarat definitiv colaborator al Securităţii

Fostul șef de stat, acum europarlamentar, a contestat decizia în instanță, iar procesul a durat doi ani de zile. Curtea de Apel Bucuresti a dat câștig de cauză CNSAS, declarându-l pe Traian Băsescu colaborator al fostei Securități ca poliție politică.

CNSAS a identificat în arhive două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”, și un document pe microfilm trimis de SRI la CNSAS în aprilie 2019.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...