O avalanșă a acoperit, în acest weekend, cabana Capra, din Argeș, pe traseul Transfăgărășanului. Aproximativ 60 de persoane au rămas blocate în cabană și mai multe mașini au fost avariate.
PRESSHub a luat legătura cu Salvamont România pentru a afla dacă există vreo metodă prin care te poți proteja în fața unei astfel de calamități.
Cei de la Dispeceratul de Informații Salvamont România spun că nu există nicio modalitate prin care un simplu turist poate scăpa din fața unei avalanșe.
Citește și: O avalanşă puternică a lovit cabana Capra de pe Transfăgărăşan
„Turiștii care se aventurează pe munte în condiții de viscol puternic, de ninsori foarte puternice își asumă niște riscuri imense”, au declarat cei de la Salvamont România.
Salvatorii montani au precizat că „nu ai ce să faci când vine acea cantitate enormă de zăpadă care te mișcă cum vrea ea, indiferent ce ai face nu ai cum să te ferești. În momentul în care te ia zăpada nu ai ce să faci.”
Chiar și în cazul în care ai reuși să rămâi în viață în urma unei avalanșe, nu ai putea să ieși singur de sub zăpadă.
Salvamont România
„În cazul în care scapi, există anumite metode să vezi în ce poziție ești sub zăpadă, dar singur nu prea mai ai cum să ieși de acolo. Ești ca într-o menghină, zăpada se întărește în timp ce curge la vale și în momentul în care se oprește să întărește, nu ai cum să ieși”, au explicat salvamontiștii pentru PRESShub.
Prevenția, cea mai bună formă de protecție
Salvamontiștii spun că cea mai bună metodă de apărare în fața unei avalanșe este prevenția. „Sfatul meu pentru turiști, în calitate de salvamontist, este să nu se aventureze sau măcar să facă niște cursuri la școlile de salvamont montan.
Acum este o perioadă în care nu ai ce căuta pe munte nu aveți idee câte telefoane primim legate de starea traseelor. Degeaba le spunem că sunt trasee închise sau că sunt drumuri închise nu îi interesează”.
Salvamont România îi mai sfătuiește pe turiști să se informeze legat de starea vremii înainte să plece în drumeții.
„Riscuri de avalanșă dă A.N.M.-ul pentru toată zona montană. Trebuie să-ți culegi informații înainte să pleci pe munte. Dacă vezi că este un risc mare de avalanșă, nu ai ce căuta pe munte. Avalanșa poate veni din senin. Altă soluție nu există”.
Totuși, s-ar părea că există o metodă salvatoare, mai excat niște ghiozdane dotate cu pungi de aer care te pot ține la suprafață în cazul unei alunecări de zăpadă. „Singurul mod în care te poți proteja sunt rucsacii cu airbag care te țin la suprafață, sunt singurele lucruri care te pot salva. Sunt niște rucsaci cu airbag pe care îi declanșezi câng vezi că vine avalanșa”.
Persoana care ne-a răspuns la Dispeceratul de Informații al Salvamon România îi îndemană pe cei care doresc să facă expedițăii montane să ia parte la cursuri organizate de Școala Națională Salvamont.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!