Moartea Mahsei Amini, o iraniană kurdă de 22 de ani, aflată în custodia așa-zisei poliție a moralității din Iran, pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar ultraconservator al țării, a declanșat masive demonstrații antiguvernamentale mai ales ale femeilor, care durează de câteva zile.
Masha Amini a fost bătută de poliția moralității pentru că nu purta corect vălul islamic și i se vedea părul. În semn de protest, mii de femei din Iran au ieșit pe stradă și și-au scos hijabul. Manifestațiile au fost reprimate violent, fiind înregistrați 30 de oameni morți, alte sute fiind răniți, potrivit grupurilor civice și a canalelor de știri.
De la un protest împotriva strictelor reguli religioase, manifestațiile au abordat și alte probleme ale Iranului, inclusiv nemulțumiri economice, cenzură și impunitatea guvernului, scrie Washington Post.
Comunicațiile, încetinite sau întrerupte
Liderii Iranului au răspuns cu forță – așa cum au făcut după valul anterior de proteste în masă, din 2019. Instagram și WhatsApp sunt acum blocate, iar accesul la internet și telefonia mobilă este redus sau încetinit în mare parte a țării.
Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran a lăsat de înțeles că își va intensifica răspunsul joi, cerând justiției să îi trimită în judecată pe protestatari. Unii demonstranți au vizat secțiile de poliție și forțele IRGC, notează Miriam Berger, expert în Orientul Mijlociul al publicației americane.
De ce protestează iranienii?
Mahsa Amini a murit pe 16 septembrie în spital, unde era în comă, după ce cu trei zile mai devreme fusese reținută la Teheran de așa zisa poliție a moralității, care a maltratat-o.
Vestea morții ei i-a revoltat pe iranieni, care au început să se adune pe străzi și să se organizeze online. Protestele s-au extins rapid din capitala Teheran și orașul natal al lui Amini din Kurdistan în zeci de localități din întreaga țară. Poliția a răspuns cu focuri de armă și arestări pe măsură ce demonstrațiile s-au extins.
Oamenii sunt în stradă din mai multe motive.
Unii cer dreptate pentru Amini și cer abolirea hijab-ului obligatoriu și a regulilor privind acoperirea capului de către femei. Mii de femei și-au scos hijaburile în public – un act pedepsit în Iran, iar unele chiar le-au ars. „Femei, viață, libertate”, spune o cântare populară.
Moartea Mashei Amini a devenit, de asemenea, un simbol al frustrărilor politice și economice. Cântările au făcut referire la brutalitatea forțelor de securitate, la modul în care autoritățile acționează cu impunitate și la controlul clerical.
Unii au strigat „Moarte dictatorului”, cu referire la liderul suprem al țării.
Multe dintre aceleași nemulțumiri economice au declanșat proteste la nivel național și în 2019, care au fost cele mai masive demonstrații de la revoluția religioasă din 1979. Iranienii sunt afectați de șomaj și inflație vertiginoase. Sancțiunile occidentale reprezintă una dintre cauzele prăbușirii economiei. Negocierile dintre Washington, Teheran și Europa pentru a reveni la acordul nuclear din 2015 și pentru a abroga multe dintre aceste sancțiuni rămân blocate.
30 de morți, sute de răniți, zeci de arestări
Grupul Iran Human Rights din Norvegia a raportat că au fost uciși peste 30 de protestatari, în timp ce Organizația Hengaw pentru Drepturile Omului din Norvegia și corespondenții din Iran au declarat că alte sute au fost rănite, zeci de persoane fiind arestate în toată țara.
Agenția de presă susținută de stat Tasnim a declarat joi că în total patru membri ai IRGC au fost uciși, inclusiv unul care a fost împușcat și altul înjunghiat. Agențiile de presă susținute de statul iranian au confirmat miercuri moartea altor două persoane.
Furia legată de decesul lui Amini a venit în contextul în care deja în Iran se desfășurau de câteva săptămâni mai multe demonstrații, la scară mai mică, împotriva obligativității purtării valului islamic. Aceste acțiuni au început în iulie, după ce guvernul a început să impună aplicarea acestei reguli, folosind așa-numita poliție a moralității, care cutreieră locurile publice.
Femeile protestatare și activiste au fost arestate – și cel puțin una și-a cerut scuze publice, difuzate la televizor. Toate grupurile de activiști pentru drepturile omului au spus că femeia părea să fi fost forțat.
Cele mai de amploare demonstrații, dar și cele mai multe decese, au avut loc în Kurdistan, unde au existat, de asemenea, valuri de demonstrații împotriva unor probleme precum discriminarea și deficitul de apă.
Citește și: Preotul Visarion Alexa și-a recunoscut faptele, în fața comisiei de disciplină a BOR
Hijabs sunt obligatorii pentru femeile din Iran?
Acoperirea capului pentru femei a fost introdusă după Revoluția islamică din 1979. Ebrahim Raisi, președintele iranian, care și-a asumat puterea anul trecut, a decis să intensifice eforturile de impunere a acestei obligativități, scrie Washington Post.
Ce este poliția morală din Iran?
Cunoscute sub numele de patrule de orientare, agenții Poliției Moralității se plimbă pe străzi, ca o escadrilă religioasă de zi cu zi, și caută încălcări ale codului vestimentar și alte infracțiuni la „morala islamică”.
Ce s -a întâmplat cu Mahsa Amini?
Amini a fost la Teheran pe 13 septembrie, iar poliția morală a reținut-o când a ieșit din metrou, pe motiv că nu purta hijabul corect, lăsând să se vadă părul de pe cap. A fost dusă la un centru de reeducare pentru femeile care încalcă regulile vestimentare.
Conform imaginilor editate de către autorități, ea părea sănătoasă și îmbrăcată conservator până în acest moment. Dar imaginile de la o altă cameră, surprinse mai târziu, o arată prăbușită pe un hol, apoi luată de ambulanță. Familia lui Amini a cerut publicarea filmării needitate.
Citește și: Marasm și soluții. De la Putin la o nouă constituție pentru România
Masha Amini a rămas internată în comă până la moartea ei pe 16 septembrie. Agențiile de presă afiliate statului au susținut că a suferit un atac de cord la secția de poliție. Familia ei a respins această afirmație și a spus că nu explica rănile ei. Activiștii au arătat că a fost bătută în timp ce se afla în custodia poliției.
Amini a devenit un simbol al protestului – dar unii politicieni și agenții de presă afiliate statului au răspândit afirmații false despre ea, potrivit familiei. Știrile spun că ar fi avut o sănătate precară și o tumoare pe creier în copilărie, lucru pe care tatăl ei l-a negat. Agențiile de presă susținute de stat au descris, de asemenea, protestele ca fiind cauzate de instigatorii violenți și de influența străină. (sursa: Washington Post)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Femeile se dovedesc mai barbati ca barbatii oriunde in lumea larga .Exemplul dat de femeile iraniene ,ce nu mai accepta dominatia masculina , este un exemplu ce trebuie extins .Poate acest exemplu sa fie luat si de femeile din Rusia ce ar putea in acest fel sa puna capat razboiului fratricid si sa opreasca mortile inutile ale copiilor si nepotilor lor .Barbatii de stat se dovedesc a fi neputinciosi si singura lor grija este sa arate lumii propria maretie extinsa la vesnicitate .Haideti sa alegem doar femei in functii de inalta responsabilitate .
[…] Citește și: Ce se întâmplă în Iran. Revolta femeilor împotriva liderilor religioși ai țări… […]