Parlamentarii și-au mărit salariile, folosindu-se de o ordonanță care nu îi viza. I-a ajutat UDMR

Data:

Senatul a adoptat, marți, creșterea cu 25% a indemnizațiilor președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale și majorarea sporurilor funcționarilor publici implicați în procesul legislativ.

PSD, PNL, UDMR și AUR au votat pentru mărire. USR a votat împotriva creșterii indemnizației, iar REPER s-a abținut.

Inițial, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că un demnitar român are un salariu de 2.500 de euro, în timp ce în Uniunea Europeană se obțin venituri de 15.000 de euro. Ministrul Cseke Attila, senator UDMR, a justificat votul pentru prin faptul că în administrația locală nu au mai existat majorări în ultimii patru ani, nici măcar cu rata inflației.

„Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile primarilor”, a susținut și senatorul PNL Virgil Guran după adoptarea legii în Senat.

După ce opinia publică s-a scandalizat de momentul ales pentru creșterea indemnizațiilor parlamentarilor, demnitatorilor și aleșilor locali, PSD și PSD au dat înapoi și au anunțat că vor repara „greșeala” în Parlament.

Citește și: Reacția demnitarilor după ce și-au crescut salariile: „Trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”

Mărirea de salariu era inițial doar pentru personalul bugetar. Parlamentarii nu se încadrau

Parlamentarii și-au mărit indemnizațiile printr-o șmecherie realizată cu mâna UDMR. Inițial, la comisiile de specialitate din Senatul a ajuns un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului care prevedea acordarea unei derogări, începând din august, care permitea mărirea salariilor și indemnizațiilor personalului plătit din fonduri publice cu 1/4 din diferența dintre salariu de bază și indemnizația de încadrare pentru anul 2022 și cele din decembrie 2021.

De asemenea, era prevăzută acordarea, pentru personalul nou-încadrat, pentru cel numit sau încadrat în aceleași instituții și autorități publice și pentru cel promovat a unei măriri de 25% aplicată la salariul din luna iulie 2021.

Inițial, nu era vorba despre parlamentari, miniștri sau aleși locali. De fapt, printre categoriile vizate erau cadrele didactice, care au rămas în urmă cu salariile față de alte categorii de bugetari, după cum a explicat pe FB senatorul REPER Cosmin Poteraș.

Jocul de la Comisia pentru muncă

Numai că, doi senatori UDMR Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon au introdus marți, direct la Comisia pentru muncă din Senat, două amendamente care au lărgit categoriile care primesc mărirea, pentru a include pe parlamentari și pe aleșii local.

Amendamentele propuse de senatorii UDMR, avizate de Comisia de Muncă

Aceste amendamente nu au fost văzute de Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social. În schimb, Comisia pentru muncă le-a avizat favorabil cu majoritate de voturi.

Miercuri, când a avut loc ședința de plen la Senat, proiectul de lege privind mărirea de salarii și indemnizații nici nu apărea pe ordinea de zi.

Dar a fost introdus pe lista de vot cu 15 minute înainte de începerea ședinței, pentru că avea termen de adoptare tacită pe 29 septembrie, potrivit datelor obținute de PRESShub.

Legea a trecut de Senat, deși autorii amendamentului nu au precizat din ce bani se va realiza mărirea salariilor politicienilor și funcționarilor publici din administrație.

Votul pentru mărirea veniturilor bugetarilor a fost dat chiar în ziua în care CCR a declarat neconstituționale sesizările USR pe proiectele anterioare de lege privind majorările salariale din sistemul public.

Actualul proiect nu a intrat încă în vigoare. Urmează să fie dezbătut de membrii Camerei Deputaților, care va lua decizia finală.

Citește și: Preotul Visarion Alexa și-a recunoscut faptele, în fața comisiei de disciplină a BOR

Ipocrizia PSD și PNL

USR a votat împotriva proiectului de lege, iar REPER s-a abținut de la vot. Senatorul Cosmin Poteraș a explicat de ce nu a votat, totuși împotrivă.

„Am votat abținere astăzi pe legea care mărește salariile în sistemul public și asta pentru că deși astăzi unii colegi parlamentari precum și mare parte din presă se referă exclusiv la salariile demnitarilor, legea respectivă prevede măriri salariale la multe categorii de angajați din sistemul public, cum ar fi de exemplu profesorii.

Eu însumi am depus împreună cu alți colegi o inițiativă pentru creșterea salariilor profesorilor care sunt foarte mici.

Ieri în Comisia pentru muncă am votat împotriva amendamentelor propuse de UDMR privind creșterea salariilor demnitarilor.

Un vot împotriva acestei legi ar fi fost un vot împotriva creșterii salariilor profesorilor și mă uimește lejeritatea cu care se laudă unii colegi c-au votat împotrivă și care apoi, în restul timpului, le plâng de milă și se dau mari apărători ai lor”, a susținut Cosmin Poteraș.

Tertipul UDMR ar putea fi declarat din nou neconstituțional.

„Coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizațiilor pentru demnitari și aleșii locali pe ușa din dos, printr-un amendament”, a transmis USR într-un comunicat de presă. „Această lege are în interiorul ei deja bomba neconstituționalității a modului în care au fost adăugate aceste amendamente”, a explicat și senatorul USR Ștefan Pălărie.

Pe de altă parte, deși parlamentarii PSD și PNL și-au votat mărirea indemnizațiilor, după ce opinia publică a reacționat, ambele partide au dat înapoi.

„PSD va propune Coaliției ca prevederile adoptate de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali”, subliniază PSD, într-un comunicat de presă.

De asemenea, și PNL a promis că va repara „greșeala” la Camera Deputaților.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
4 COMENTARII
  1. […] „Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile primarilor”, a susținut și senatorul PNL Virgil Guran după adoptarea legii în Senat, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180 de grade al șefului PNL Brăila

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180...

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...