Ce temperatură va fi în biroul lui Iohannis la iarnă. Administrația Prezidențială, despre economia de energie la Cotroceni

Data:

spot_img

PRESShub a solicitat celor mai importante instituții publice din România – Președinție, Guvern și Parlament – să explice măsurile pe care le-au luat pentru eficientizarea consumului energetic al sediilor în care funcționează.

Guvernul a precizat că a depus dosarul pentru reabilitarea termică a Palatului Victoria, iar Președinția a explicat măsurile pe care le-a implementat.

Fără izolare termică, clădire istorică

Administrația prezidențială arată pentru Presshub că reabilitarea Palatului Cotroceni din punct de vedere termic nu este posibilă, deoarece clădirea este monument istoric. În schimb, au fost luate mai multe măsuri pentru reducerea consumului de energie pentru iarna care urmează.

„Centralele termice funcționează în regim automat după programe stabilite pentru intervale orare diferite (program de lucru, noapte, zile nelucrătoare), iar temperatura mediului ambiant din spațiile clădirilor Complexului «Palat Cotroceni» este reglată în funcție de destinație (depozite, birouri, saloane etc.);

Toate radiatoarele instalațiilor de căldură sunt dotate cu robineți termostatați, care asigură reglajele locale sau punctuale, după caz”, a menționat Administrația Prezidențială.

Citește și: Călătorii din cursa CFR București-Viena, dați jos la Budapesta, pentru că trenul a întârziat o oră

Reducere a consumului de 18 – 20% pe această instalație

Președinția a menționat că, pentru sezonul rece 2022/2023, conform planului de eficientizare a consumului de energie, temperatura ambientală în spațiile de lucru va fi redusă, iar cea a apei calde menajere va fi setată la 45°C (scăderea temperaturii sub această valoare nu este oportună, deoarece apar condiții pentru dezvoltarea bacteriei legionella), astfel încât vor fi puse în aplicare recomandările instituțiilor Uniunii Europene.

„Iluminatul interior și exterior din Complexul «Palat Cotroceni» este asigurat cu surse de iluminat economice, fabricate cu tehnologie LED. Climatizarea spațiilor de lucru este limitată, utilizarea aparatelor de aer condiționat pentru încălzirea spațiilor fiind restricționată.

În spațiile mici cu încălzire electrică, radiatoarelor electrice au fost înlocuite cu centrală termică electrică sau cu panouri radiante electrice. Iluminatul interior pe timpul nopții este la nivel de «veghe» și zonele comune din unele spații administrative au fost dotate cu senzori de mișcare;

Iluminatul exterior este în totalitate cu surse LED, iar intervalul zilnic de funcționare este adaptat astfel încât să se realizeze o reducere a consumului de 18 – 20% pe această instalație”, a menționat Administrația Prezidențială.

Citește și: 10 oameni, ținuți ca sclavi la ferma din Bihor a unui agricultor bogat

Panouri solare pe un corp de clădire

Administrația Prezidențială transmite că, în procedura de achiziție a energiei electrice, a ales „energia verde vândută de furnizori în anul precedent” ca fiind unul din criteriile de punctaj pentru selectarea furnizorului, urmărindu-se astfel promovarea surselor regenerabile de energie și a tehnologiilor curate, în vederea reducerii impactului sectorului energiei electrice asupra mediului înconjurător.

„Toate sistemele de măsurare a consumului de energie electrică și gaze naturale sunt inteligente, cu mecanism de transmitere la distanță a informațiilor;

În urma unei investiții de reabilitare și modernizare, unul dintre corpurile de clădire ale Complexului «Palat Cotroceni» a fost dotat cu panouri solare, destinate preparării apei calde menajere, cu capacitatea individuală între 120 kW/zi și 360 kW/zi, în funcție de intensitatea radiației solare captate.

La data formulării prezentului răspuns, Palatul Cotroceni nu este reabilitat termic.

În considerarea faptului că acest imobil este clasificat ca monument istoric de categoria A (importanță națională)1, subliniem că pentru unele corpuri de clădire din incinta Complexului «Palat Cotroceni» nu se pot aplica măsuri/tehnologii identice cu cele pentru alte clădiri (ex: izolare termică tip anvelopare, geamuri termopan etc.), ci doar soluții adaptate unor clădiri de patrimoniu”, se arată în răspunsul pentru PressHUB.

Totuși, începând cu anul 2015, Administrația Prezidențială a realizat reabilitare la sistemele de etanșare/închidere ale ferestrelor și ușilor exterioare pentru unele corpuri de clădire din incinta Complexului „Palat Cotroceni”.

„Totodată, pe termen mediu, Administrația Prezidențială are în vedere inițierea și derularea mai multor obiective de investiții de amploare, inclusiv pentru reabilitarea, consolidarea și modernizarea unor elemente constructive și de infrastructură ale Complexului „Palat Cotroceni”, al căror obiectiv îl reprezintă și creșterea eficienței energetice a clădirilor componente, conform Directivei 2012/27 a Parlamentului si Consiliului Uniunii Europene.”

Cât plătește Guvernul pentru curent și gaze

Clădirea în care își desfășoară activitatea Guvernul României are nevoie de o „renovare energetică moderată”, a menționat instituția într-un răspuns oferit la cererea PRESShub. Noțiunea de renovare moderată înseamnă măsuri de creștere a eficienței energetice a unei clădiri, prin, de exemplu: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă, reabilitarea sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde, modernizarea instalațiilor de iluminat și de aer condiționat din interior, instalarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Până la reabilitarea energetică, pentru care Secretariatul General al Guvernului a cerut în luna mai anul aceste fonduri europene, factura de energie electrică la Palatul Victoria a fost în martie de circa 25.500 de euro. Pentru gaz, s-a plătit de aproximativ 1.560 de euro.

Citește și: Cât plătește Guvernul pentru curent și gaze. Palatul Victoria are nevoie de „renovare energetică moderată”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
5 COMENTARII
  1. […] Iluminatul exterior este în totalitate cu surse LED, iar intervalul zilnic de funcționare este adaptat astfel încât să se realizeze o reducere a consumului de 18 – 20% pe această instalație”, a menționat Administrația Prezidențială pentru PressHub […]

  2. […] Iluminatul exterior este în totalitate cu surse LED, iar intervalul zilnic de funcționare este adaptat astfel încât să se realizeze o reducere a consumului de 18 – 20% pe această instalație”, a menționat Administrația Prezidențială pentru PressHub […]

  3. […] Iluminatul exterior este în totalitate cu surse LED, iar intervalul zilnic de funcționare este adaptat astfel încât să se realizeze o reducere a consumului de 18 – 20% pe această instalație”, a menționat Administrația Prezidențială pentru PressHub. […]

  4. Vrajeli. Bacteriile patogene la om se determina in incubatoare la 44 °C. Asa ca Legionella nu va avea nici o problema sa supravietuiasca la 45 °C. Sterilizarile se fac de la 80 °C in sus, in functie de metoda si de necesitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...