Cel mai mare spital din județul Hunedoara, lovit de epidemia politică de patru ani

Data:

spot_img

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în vizită la Spitalului Județean de Urgență Deva, în luna aprilie. El anunța atunci că la conducerea unității rămâne o echipă militară

Construit într-o localitate în care documentele istorice atestă prezența unui barbir (chirurg) ce trata rănile căpitanilor de oaste încă din anul 1641, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva este cea mai mare unitate medicală din județul Hunedoara.

Pagina oficială a SJU Deva arată că până în 2016, unitatea avea și o strategie de funcționare și dezvoltare. De atunci, tot ceea ce mai iese în evidență este seria nesfârșită de numiri interimare în fruntea unității.

Plan Strategic 2013-2016 by PressHUB on Scribd

Proiectul strategic era estimat la o sumă de 31.955.000 de lei, cea mai mare parte (22 de milioane de lei) fiind prevăzută pentru reparații capitale. Intervenții ce ar fi trebuit finalizate la finele anului 2016.

Călin Laza

Echipa managerială care asumase această strategie era reprezentată de Călin Laza (foto sus), omul promovat de fosta conducere liberală a Consiliului Județean Hunedoara – instituție care este ordonatorul de credite al unității medicale, și medicul Ioan Demeter (foto jos), omul PSD care rămâne  până astăzi personaj cheie în toate mandatele derulate la acest spital.

Ioan Demeter

În acea perioadă, Spitalul Județean din Deva era clasificat ca unitate medicală de gradul trei și funcționa cu un număr de 778 de paturi. Lucrau 1.058 de angajați.

Astăzi spitalul are aceeași categorie, același număr de paturi – 646 dintre ele în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – și un număr de 1.215 angajați.

În august 2016, odată cu preluarea Consiliului Județean Hunedoara de către PSD, Călin Laza își anunța demisia. Acesta a invocat lipsa unei viziuni comune între echipa managerială de la spital și cei din CJ Hunedoara.

___________________________________________________________________________
CITEȘTE ȘI:

Politizarea spitalelor sub pretextul luptei cu COVID-19

Ping-pong cu oameni la conducerea DSP Caraș-Severin

Detaşarea care a lăsat DSP Galaţi fără conducere

PSD și PNL și-au smuls din mâini șefia spitalelor din Argeș

La Arad, COVID-ul a „ras” mai mulți șefi din sistemul sanitar   

Timișoara. De-a „Spânzurătoarea” cu managerii din sănătate
___________________________________________________________________________

„Atunci când nu există o viziune comună, când, cu orice preţ, lucrurile se vor a fi schimbate, când tot ce ieri ai apreciat mâine urmează a fi blamat, când barierele respectului faţă de semeni sunt trecute cu bocancii, realizezi că vine un punct… şi de la capăt”, declara Laza la încheierea mandatului.

În luna noiembrie 2016 a fost inaugurată noua aripă a spitalului din Deva.

O construcție nouă, cu 7 etaje şi o capacitate de 200 de locuri. Clădirea viza mutarea tuturor secțiilor chirurgicale, blocurilor operatorii și secțiilor de terapie intensivă.

Seria lungă de numiri a început cu un om al locului. Noua conducere PSD de la CJ Hunedoara a venit cu prima propunere de avarie. A luat juristul din spital și l-a numit manager. Astfel, în august 2016, Gabriel Berceanu prinde prima însărcinare de director interimar de la cea mai mare unitate medicală din județ. Odată cu acest moment, CJ Hunedoara s-a angajat că până la mijlocul lunii septembrie să numească o echipă managerială care să confere stabilitate în spital.

Din data de 16 septembrie, Livia Oros – un jurist adus din afara unității medicale, a primit un mandat de patru luni de la CJ Hunedoara. Livia Oros a fost adusă din postul de jurist al Asociației Salvita. La începuturile incursiunii sale în activitatea medicală, prin anul 2004, Livia Oros a fost asistent în secția în care lucra și soția directorului medical care era în funcție și care a rezistat până în anul 2018, Ioan Demeter.


Livia Oros a fost numită interimar prin dispoziție a președintelui CJ Hunedoara, până la organizarea unui concurs pe post.

La finalul lunii februarie 2016, CJ Hunedoara a anunțat un prim concurs pentru postul de manager la spital. Concurs anulat ulterior. Motivul, invocat de Consiliul de Administrație, „pentru a fi respectate toate prevederile legale”.

Concursul a fost programat apoi pentru începutul lunii aprilie 2017.

În toată această perioadă de zbateri organizatorice, procurorii DNA Alba au descins la SJU Deva pentru ridicarea unor documente ce vizau mai multe activități derulate în această instituție.

Mandatul Liviei Oros a expirat pe 15 martie și pentru că nu a mai putut fi prelungit, conducerea PSD din CJ Hunedoara a venit cu un alt nume.

Altă numire interimară. De data aceasta din același interior al unității medicale. Președintele PSD al CJ Hunedoara s-a întoars la prima sa numire, Gabriel Berceanu, juristul din spital care s-a întors, astfel, în biroul managerului.

La acel moment, Mircea Bobora era acuzat direct de încălcarea legislației în vigoare pe noua numire realizată la spital.

Potrivit acuzațiilor ajunse în spațiul public, Mircea Bobora, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, a încălcat articolul 176 din Legea 95/2006 care prevede ca atât managerul spitalului persoană fizică trebuie să îndeplinească cumulativ condiții specifice: studii superioare economice, juridice sau medicale, dar și master în administrație publică sau management medical sau curs postuniversitar de management sanitar.

Gabriel Berceanu nu avea niciun master sau curs de acest gen. Pe cale de consecință, această numire contravenea legislației în vigoare.

Că politicul era preocupat de așezarea unei echipe manageriale confortabile, și mai puțin de bunul mers al activității medicale sau de grija aratată sănătății publice o indică și faptul că,  la șapte luni de la inaugurarea noii clădiri a spitalului (mai 2017 – n.a), acolo  nu exista aparatura medicală și mobilierul necesar. Mai mult, responsabilii județeni veneau cu declarații publice populiste și fără nicio acoperire argumentativă.

„Procedura de acord cadru durează și va dura încă mult timp, în operațiile acestea în care există procedură de achiziție cu licitație pot să apară contestații care sunt involuntar de voința noastră”, susținea în mai 2017, Mircea Bobora, noul președinte al  CJ Hunedoara. 

Livia Oros – Foto: Glasul Hunedoarei

Toată lumea era încântată de noua construcție, doar că amortizarea investiției nu era un punct atractiv pentru nimeni.

„Ar fi foarte utilă darea în folosință, atât pentru medici, pentru că actul medical ar avea o calitate superioară, iar pentru pacienți ar fi foarte utilă pentru că condițiile hoteliere de acolo sunt net superioare”, spunea însuși Gabriel Berceanu, managerul de serviciu al CJ Hunedoara.

În luna aprilie 2017, are loc un prim concurs din mandatul PSD. Două candidate, Livia Oros și Mihaela Ioana Poenar. Ambele candidate au îndeplinit condițiile de participare anunțate de organizator. Aceasta din urmă un director de la o bancă din județul Hunedoara.

Un al treilea candidat care ulterior devine pion principal în SJU Deva, Delia Băda, jurist la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, este respins. Motivul? Nu era absolventă a unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății, ori să fie absolventă a unui masterat sau doctorat în managementul sanitar, economic sau administrativ, organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată. 

Adică, indirect sunt confirmate acuzațiile aduse președintelui CJ Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, care a numit directori care nu respectau legislația în vigoare.

În data de 6 aprilie 2017 a avut loc concursul propriu-zis, printr-un test grilă de verificare a cunoștințelor, iar în data de 10 aprilie susținerea proiectului de management și interviul de selecție. Ambele candidate au fost declarate respinse. Niciuna nu a obținut punctajul mimin, de 7, pentru ocuparea postului.


Acesta este momentul când președintele CJ Hunedoara o numește interimar pe Adina Ileana Pera Ştefănie. Pera- Ștefănie și ea persoană venită din exterior, un nume cu un CV impresionant.

Un nou concurs este anunțat pentru data de 5 iulie 2017. De data asta, la concurs nu va mai exista un test grilă, ci va fi o probă scrisă de verificare a cunoştinţelor, cu întrebări. Din nou trei candidați înscriși.

Adina Ileana Pera Ştefănie, Gigel Gheorghe Capotă, de la Târgu Jiu, și Mihaela Ioana Poenar. Ultimul candidat renunță să participe, acuzând public că și acest concurs este organizat ilegal.

De data aceasta, există și un câștigător, singurul în cei patru ani de guvernare PSD.  Adina Pera Ştefănie devine manager cu drepturi depline.

La mai puțin de un an, aceasta își înaintează demisia din funcția, însă în perioada de preaviz, de 45 de zile, se răzgândește.

Mandatul acesteia se încheie totuși tot printr-o demisie, la aproape un an distanță. Una care este urmată de o promovare în fruntea Direcției de Sănătate Publică a Județului Hunedoara.

Astfel, din data de 8 aprilie 2019, un alt manager interimar intră în spitalul din Deva. Aceeași persoană respinsa din concurs din urmă cu câțiva ani, jurista de la DSP, Delia Băda.

Doamna Pera-Ștefănie a cerut încetarea raporturilor de muncă din data de 8 aprilie și transferarea ei la DSP. Doamna Băda e una dintre soluțiile pe care le-am găsit pentru managementul spitalului județean. Doamna Băda va fi manager al spitalului pentru șase luni, până la organizarea concursului”, declara presei la acel moment  președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora.
Delia Băda este membru PSD. Aceasta a fost director executiv al DSP Hunedoara, dar în iulie 2017 a fost schimbată din funcţie în urma unor verificări legate de niște campanii de vaccinare.

Eu am mai avut o inițiativă în 2017 să merg la Spitalul Județean. Atunci, nu aveam cursul de management sanitar terminat, și era o condiție asta. Pe acest considerent, nu am mai putut să particip la concurs. Și acum am zis să încerc din nou, poate că vom schimba un pic eticheta acestui spital, care este un spital de notorietate din punctul meu de vedere, fiind spital județean de urgență și, mai mult decât atât, acum este și un centru universitar. Nu vreau să răstorn universul, pentru că nu se poate asta, e un proces de durată, cu lucruri grele, cu multe minusuri”, declara la momentul numirii Delia Băda.

Aceasta vorbea totodată despre „formarea unei echipe cu care să poată lucra”.

Și a început cu dreptul. S-a remarcat în mandatul său de la spital prin semnarea unei detașari a propriei fiice dintr-o societate privată în unitatea medicală. Ulterior, fiica acestea a susținut un concurs pe un post de farmacist scos La Spitalul Municipal din Lupeni – Valea Jiului, pe care l-a promovat. După anunțarea rezultatului, fiica managerului de la spitalul din Deva s-a detașat la unitatea medical a mamei sale. Spitalul Municipal din Lupeni este condus tot de PSD

Aceste cumetrii rezolvate în spitalul din Deva nu sunt o excepție, dimpotrivă, sunt la ele acasă. Numirile în funcții având loc doar pe pile și relații. De exemplu la secția Interne, condusă de fostul directorul medical Ioan Demeter care a rezistat eroic până în 2018, există două asistente șefe. Una, soră a secretarului județului Hunedoara, Dan Daniel, și cea de-a doua consilier local PSD în Primăria Deva.

Așadar, echipa formată era una „consolidată”

Băda se alege după toată experiența de manager și cu o decizie de incompatibilitate declarată de ANI. Potrivit instituției de integritate,  „în perioada 8 aprilie – 8 octombrie 2019 a deținut funcția publică de consilier juridic în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Hunedoara simultan cu exercitarea funcției de manager interimar în cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva.

Consiliul de Administrație al SJU Deva a anunțat un nou concurs de manager pentru perioada 16 – 30 septembrie 2019.  Concursul presupuneq parcurgerea a două etape: prima eliminatorie, de verificare a dosarelor, și a doua de susținere și evaluare a proiectului de management.

La concurs s-a înscris un singur candidat, Sebastian Mezei, angajat la Casa de Asigurări de Săînătate din județul Hunedoara.

Mezei a candidat de unul singur și după cum spune singur, după cum se aștepta, „a ieșit pe locul al doilea”

Băda pleacă și ea de la spital la încheierea interimatului și în locul ei, același Mircea Bobora numește un alt manager. Ghici? Tot interimar. Daniela Lidia Roșca. O altă numire controversată. Roșca a lucrat ca medic de familie în județul Timiș. În mandatul acesteia, unitatea medicală a făcut furori publice, de imagine. Vizite de miniștri, inaugurare la începutul anului a unui aparat de investigație RMN care nici acum la jumătatea anului 2020 nu funcționează. Pe motiv că „actele nu au fost depuse la Casa de Asigurări de Sănătate”.

În același mandat a existat și scandalul lipsei alimentelor, situație evidențiată chiar de personalul angajat.

„A fost o perioadă, să zicem de câteva zile, în care nu s-au dat drumul comenzilor, dar în momentul în care doamna doctor a făcut deja sesizare erau deja date în lucru acele comenzi. Sunt alimente. Carne, ouă, mezeleuri, lapte. Am fost și am verificat. Sunt în prezent suficiente alimente ca să se asigure mâncarea pentru săptămâna viitoare”, explica tot haosul creat Daniela Lidia Roșca.

Roșca este scoasă din schemă de Pandemia de COV-SARS2

În urma mai multor îmbolnăviri de la spitalul din Deva, prefectul județului Hunedoara, căruia prin noile reglementări îi revenea sarcina de gestionare a sănătății publice din județ, o schimbă din funcție pe protejata PSD Hunedoara.

Prefectul Vasilică Potecă vine cu o numire, interimară, pe perioada stării de urgență. Silviu Didilescu (foto jos) este noul interimar.

Silviu Didilescu

Suplimentar, pe un fond de îmbolnăviri cu coronavirus, pe bandă rulantă,  Spitalul din Deva devine, la sfârșitul lunii martie, spital COVID, iar Ministerul Sănătății trimite în județul Hunedoara o comisie formată din medici din județele Timiș și Dolj.

Didilescu rezistă doar câteva zile și-și prezintă demisia fără a face comentarii publice. Mediul politic din județul Hunedoara spune că renunțarea la funcție a venit pe fondul unor sabotaje totale, venite atât din interiorul spitalului, cât și de la autoritățile județene. Nimeni nu confirmă sau infirmă aceste afirmații.

Acesta este punctul cel mai important pentru SJU Deva. Odată cu expirarea perioadei de detașare a echipei venite din țară pentru gestionarea activității din spital intervine și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„O echipă din Ministerul Apărării Naționale, formată din patru militari – locotenent-colonel medic Constantin Vlase – manager, maior medic Bogdan-Ion Țambrea – director medical, locotenent-colonel Cătălin Ciopei – ofițer de logistică și locotenent-colonel Sorin Vartolomei – ofiţer de stat major, a preluat managementul medical și operațional al Spitalului Județean Deva, începând cu data de 8 aprilie. Locotenent-colonelul medic Constantin Vlase, director medical al Spitalului Militar de Urgență «Aristide Serfiodi» din Galați, este medic specialist în boli infecțioase și a executat, ca medic militar, două misiuni în teatrul de operații Afganistan”, a fost comunicarea făcută de Grupul de Comunicare Strategică.

Echipa militară a ținut spitalul închis mai bine de o săptămână pentru a pune „în ordine” haosul dintr-o unitate medicală scapată din mâna regulilor sanitare.

În data de 7 mai, echipa militară și-a încheiat misiunea. Managementul unității medicale se afla încă la Ministerul Sănătății, pentru că era stare de urgență.

Cu toate acestea, conducerea politică a CJ Hunedoara se grăbește să numească un nou manager.

Astfel, apare o primă comunicare publică de-a râsu`plânsu`.

Astfel, cu o zi înainte de plecarea militarilor din spital, în 6 mai, apare o primă ”numire completă” în fruntea SJU Deva.

„După ce marți, 5 mai 2020, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora a semnat dispoziția de numire a doamnei Liliana Vaidner în funcția de manager al Spitalului Județean  de   Urgență  din   Deva,  astăzi  a  fost  semnată dispoziția  de  numire  a   doamnei  dr. Rodica Ioana Avram (medic primar interne – secția Medicină Interne II din cadrul SJU Deva) în funcția de director medical.  Persoanele numite  își  încep  mandatele  interimare în  data de  15.05.2020,  odată cu ieșirea României din starea de urgență”, se arată în comunicatul CJ Hunedoara.

Dispozițiile sunt semnate într-o perioadă în care legislația în vigoare nu permitea administrației județene să facă numiri. Dovadă că aceste numiri nu au devenit efective nici până astăzi.

Ministrul Sănătății a numit însă, din 7 mai, manager interimar un medic din spital, Bianca Glodean – propunere făcută de Sindicatul Medicilor din această unitate medicală.

Din 15 mai, ziua în care România a ieșit din stare de urgență din nou a pus în mișcare politicul din CJ Hunedoara.

În 14 mai, PSD vine cu o nouă comunicare, alte dispoziții de numire.

„În urma înregistrării cererii de renunțare (nr. 7663/14.05.2020) la funcția de manager interimar al Spitalului Județean de Urgență din Deva, înaintată de doamna Liliana Vaidner, președintele Consiliului Județean Hunedoara a emis Dispoziția nr. 132/14.05.2020 prin care, începând cu data de 15.05.2020, este numit în funcția de manager interimar al unității medicale domnul dr. Emil Stoica Mariș.

Precizăm că, de la aceeași dată, funcția de director medical interimar va fi  exercitată de doamna dr. Rodica Ioana Avram. Facem precizarea că potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 40/2020, odată cu încetarea stării de urgență, competența numirii persoanelor în funcția de conducere a unităților medicale din subordinea administrațiilor locale, revine, în cazul Spitalului Județean de Urgență din Deva, președintelui Consiliului Județean Hunedoara”, mai încearcă o dată conducerea politică.

Un nou moment suspendat de decizia ministrului Sănătății. În 15 mai, Nelu Tătaru prelungește mandatul Biancăi Glodean.

Aceasta din urmă rămâne manager până în 25 mai când, în sfârșit, încercările repetate ale CJ Hunedoara devin realitate, odată cu votarea ”stării de alertă” în Parlamentul României care transferă unitățile medicale din nou în ”grija autorităților locale”.

Doar că cei din CJ Hunedoara sunt obligați să mai revizuiască o dată dispozițiile. Adică să le anuleze. Să revină cu alte dispoziții după ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial, ca să existe cadru legal asigurat, Odată cu acest demers organizatoric, apare un alt nume însă la director medical. Și asta pentru că și medicul Rodica Avram a renunțat între timp la funcția în care a fost numită dar nu a ajuns să fie învestită.

Acum, în final de mai 20.20., cel mai mare spital din județul Hunedoara este condus de doctorul Emil Stoica Mariș promovat, anterior, de PSD director medical la Serviciul Județean de Ambulanță Hunedoara și de fostul director medical de la Spital Municipal din Brad, Lucian Miron.

Actualul manager al spitalului din Deva este fost candidat al PSD Hunedoara pentru Primăria Deva.

Și această nouă numire interimară este valabilă până în 15 iunie.

Prin Dispozitia Președintelui Consiliului Judetean nr.370/ 14.09.2016, a fost numita in functia de manager interimar Oros Livia, dispoziția PCJ nr.248/48/15.03.2017 – manager interimar Berceanu Gabriel iar in luna iulie 2017 se organizează concurs pentru funcția de manager, care este ocupat de Pera Ștefănie Adina Ileana – dispoziția PCJ nr.428/19.07.2017.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Ramona Roșulescu
Ramona Roșulescuhttps://gddhd.ro
Ramona Roșulescu este jurnalist la Gazeta de dimineață și TVR Timișoara. A lucrat la Mediafax și Prima TV, dar și la Radio 21 Petroșani. De asemenea, a activat și la mai multe posturi locale TV Parâng, Mondo TV sau KTV Petroșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related