Cetățenii UE doresc ca Parlamentul European să se concentreze asupra luptei împotriva sărăciei

Data:

Crizele geopolitice din ultimii ani continuă să fie o sursă de probleme pentru cetățenii și decidenții politici, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, realizat la solicitarea Parlamentului European.

Cetățenii din statele UE doresc ca Parlamentul European să se concentreze pe lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (37%), sănătatea publică (34%), acțiunile împotriva schimbărilor climatice (31%) și sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (31%).

În ceea ce privește cetățenii din România, sondajul arată că prioritățile pentru ei ar fi: sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (37%), sănătatea publică (36%), și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (28%).

Cetățenii europeni sprijină ferm Ucraina – sondaj Eurobarometru

Cea mai importantă valoare care trebuie susținută de Parlamentul European este democrația. 72% dintre respondenți cred că țara lor a avut de câștigat ca stat membru al Uniunii Europene.

Democrația, drepturile omului și libertatea de exprimare sunt extrem de importante pentru cetățenii europeni. Ei îi cer Parlamentului European să apere aceste valori pe care a fost întemeiată Uniunea Europeană. Acestea sunt câteva dintre concluziile-cheie ale sondajului Eurobarometru din toamna anului 2022 solicitat de Parlamentul European. Rezultatele sondajului au fost publicate azi.

Potrivit sondajului efectuat între 12 octombrie și 7 noiembrie 2022, 74% dintre cetățenii europeni aprobă faptul că Uniunea Europeană sprijină Ucraina după invazia declanșată de Rusia. Sprijinul este susținut de majoritatea cetățenilor din toate țările membre ale Uniunii. Țările în care se înregistrează cel mai mare procentaj în favoarea lui sunt Suedia (97%), Finlanda (95%), Olanda (93%), Portugalia (92%) și Danemarca (92%). După 10 luni de război în Ucraina, sprijinul pentru măsurile concrete luate de Uniunea Europeană rămâne foarte ridicat, la 73 Printre măsuri se numără sancțiunile împotriva guvernului rus și sprijinul financiar, militar sau umanitar oferit Ucrainei.

Ultimul sondaj Eurobarometru al Parlamentului confirmă angajamentul ferm al cetățenilor europeni nu doar pentru sprijinirea Ucrainei, ci și pentru valorile care stau la baza Uniunii Europene. La întrebarea despre care valori ar trebui apărate cu prioritate de către Parlamentul European, democrația a fost menționată cel mai frecvent (36%), urmată de protejarea drepturilor omului în Uniune și în lume (29%) și libertatea de exprimare și de gândire (28%). Cetățenii doresc ca aceste valori fondatoare ale Uniunii Europene să fie protejate și apărate în Uniune și în străinătate.

„Curajul și reziliența ucrainenilor confruntați cu aceste acte de teroare sunt impresionante”

Aceleași valori sunt apărate zilnic de ucraineni de la începutul invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei de către trupele rusești.

Roberta Metsola a salutat rezultatele sondajului și a declarat: „Agresiunea rusă a condus la suferințe umane cumplite și la distrugeri masive. Curajul și reziliența ucrainenilor confruntați cu aceste acte de teroare sunt impresionante. Cel mai bun răspuns pe care-l putem da la nivel Uniunii Europene este să demonstrăm solidaritate și unitate europeană. Ucrainenii pot conta pe sprijinul ferm al Parlamentului European.”

Impactul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei este resimțit direct de cetățenii europeni. Din cauza războiului și a consecințelor sale, aproape două treimi (65%) dintre cetățenii europeni consideră că viața lor se va schimba, cu patru puncte procentuale mai mult comparativ cu rezultatele sondajului din aprilie/mai 2022.

Citește și: Ciucă: „Geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile mele, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc

În același timp, cetățenii văd valoarea reală asociată apartenenței la Uniunea Europeană: 72% dintre europeni afirmă că țara lor a avut de câștigat ca stat membru al Uniunii Europene. Întrebați care au fost domeniile în care țara lor a avut de câștigat, respondenții au menționat cel mai des contribuția Uniunii Europene la menținerea păcii și la întărirea securității (36%, cu 6 puncte procentuale mai mult comparativ cu rezultatele sondajului din noiembrie/decembrie 2021).

Cele mai mari creșteri în puncte procentuale se înregistrează în Letonia (+16), Lituania (+15), Estonia (+12), Olanda (+13), Malta (+11) și Polonia (+11), lucru care indică un posibil efect al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Printre celelalte domenii, cele mai importante sunt: beneficiile obținute în urma cooperării dintre țările Uniunii (35%, +3 puncte procentuale) și contribuția Uniunii Europene la creșterea economică a țării (30%, nicio modificare).

Puteți găsi aici o prezentare a rezultatelor.

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din toamna anului 2022 a fost realizat de Kantar între 12 octombrie și 7 noiembrie, în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii. Sondajul a fost realizat prin interviuri față-în-față (respectiv interviuri video asistate de calculator în Cehia și în Danemarca). Au fost realizate 26 443 de interviuri. Rezultatele obținute la nivelul Uniunii Europene au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Sursă: Parlamentul European și Biroul Parlamentului European în România.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...