Aleksandr Dughin, în vârstă de 60 de ani, este un ideolog politic rus, numit uneori „filozoful lui Putin”, susținător de frunte al invadării Ucrainei de către Rusia. Fiica acestuia, Daria Dughina, care a murit în explozia autoturismului în care se afla, a susținut de asemenea, războiul și i-a declarat pe ucraineni „suboameni”.
Inițial disident anticomunist, Alexander Dughin s-a concentrat în ultimii ani pe influențarea Kremlinului după o viziune a euroasianismului, mișcare politică din Rusia care presupune că civilizația rusă nu aparține categoriilor „europene” sau „asiatice”, ci conceptului geopolitic al Eurasiei, făcând astfel Rusia o civilizație de sine stătătoare.
De asemenea, Alexander Dughin militează pentru o viziune a unei Rusii al cărei principal inamic este lume „transatlantică” condusă de Statele Unite, scrie The New York Times.
Alexander Dughin crede că Rusia este o civilizație distinctă, care ar trebui să creeze un stat care se întinde pe tot continentul european, pe liniile fostului său imperiu, dar fără ideologia comunistă a Uniunii Sovietice.
„Rusia ar putea reînvia în următoarea fază a luptei globale și ar putea deveni un imperiu mondial”, crede tatăl celei care a murit în explozia de sâmbătă, de la Moscova.
Este un filozof politic autodidact, care promovează o țară mai puternică și mai agresivă. Deși este descris frecvent ca „ideologul/filosogul lui Putin”, unele surse susțin că relația reală dintre cei doi bărbați este opacă și nu chiar atât de apropiată.
Sancționați de SUA și Marea Britanie
Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Dughin, încă din 2015, pentru sprijinirea separatiștilor din estul Ucrainei. Daria Dughina a împărtășit opiniile tatălui ei și le-a promovat ca prezentatoare de radio și TV.
În 2022, SUA și guvernul britanic au impus sancțiuni și fiicei lui Dughin, citând-o drept „o contribuitoare frecventă și de mare profil a dezinformării în legătură cu Ucraina și invazia rusă a Ucrainei pe diverse platforme online”.
Fiica lui Alexander Dughin ar fi murit după ce autoturismul în care se afla a explodat sâmbătă, într-o suburbie bogată a Moscovie. În autoturism ar fi trebuit să se afle Alexander Dughin, ceea ce a alimentat presupunerile că atentatul l-ar fi vizat pe acesta.
Daria Platonova (Dughina) se întorcea de la un festival, unde a participat împreună cu tatăl său. Mașina în care se afla, o Toyota Land Cruiser Prado, a sărit în aer într-o suburbie a Moscovei.
Artizan al războiului din Ucraina
Alexander Dughin a numit revoluția ucraineană din 2013 împotriva conducerii pro-ruse a țării, cunoscută sub numele de revoluția Maidan, o „lovitură de stat din partea Statelor Unite” menită să împiedice expansiunea Rusiei spre Europa. „Numai după restabilirea Rusiei Mari, care este Uniunea Eurasiatică, putem deveni un jucător global credibil”, afirma acesta
Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Dughin în 2015 pentru rolul său în politicile care amenință pacea, securitatea, stabilitatea sau suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv pentru că ar fi ajutat la recrutarea de luptători pentru separatiștii din Crimea, Donbas și Luhansk, susținuți de ruși.
Fost lider al Uniunii Tineretului Eurasiatic, Dughin a recrutat activ persoane cu experiență militară și de luptă pentru a lupta în numele autoproclamatei Republici Populare Donețk și a declarat că are o prezență ascunsă în Ucraina.
Fiica sa Daria Dughina, care a fost ucisă sâmbătă, când mașina pe care o conducea a explodat pe o autostradă în afara Moscovei, a fost o jurnalistă care a fost de asemenea supusă sancțiunilor din partea Statele Unite și Marea Britanie, anul acesta, pentru că ar fi alimentat dezinformările cu privire la Ucraina.
Sâmbătă, într-o postare pe canalul său de pe Telegram difuzată înainte de explozie, Alexandr Dughin a spus că Rusia nu poate câștiga războiul din Ucraina decât dacă pune întreaga societate pe picior de război. El a afimat că recentele atacuri din Crimeea și angajamentul Kievului de a lansa o contraofensivă au demonstrat că Ucraina și aliații săi occidentali nu sunt pregătiți să facă compromisuri.
„Rusia a provocat civilizația occidentală și asta înseamnă că ar trebui să mergem până la capăt”, a scris Dughin în postare.
Dezinformările fiicei lui Alexander Dughin
Dughina s-a născut în 1992 și a studiat Filosofia la Universitatea de Stat din Moscova, potrivit TASS.
În martie 2022, Departamentul Trezoreriei SUA a sancționat-o pentru contribuția sa la un articol de pe site-ul web United World International (UWI) care sugerează că Ucraina ar „pieri” dacă va fi admisă în NATO. Dugina a fost redactorul șef al UWI.
Ea a susținut într-un interviu recent acordat canalului de știri rus 1RNK că atrocitățile petrecute în timpul ocupației ruse a orașului ucrainean Bucea au fost propagandă americană, iar locul ar fi fost ales datorită asemănării sale sonore cu „butcher/măcelar”, un cuvânt pe care îl conectează cu SUA.
Președintele Joe Biden l-a numit pe Putin „măcelar” pe 29 martie, potrivit CNN.
În 2020, organizația de influență media Project Lakhta, deținută de oligarhul Evgheni Progojin, prorpietarul armatei de mercenari Wagner, a dezvoltat site-ul United World International (UWI). Din 2014, Project Lakhta a folosit, printre altele, personaje online fictive care s-au dat drept americani pentru a interveni în alegerile din SUA, așa cum a făcut IRA în timpul alegerilor din SUA din 2016, notează Departamentul Trezoreriei SUA.
În 2022, UWI a sugerat că Ucraina va „pieri” dacă va fi admisă în NATO. Editorul șef al UWI, Daria Aleksandrovna Dughina, a căutat colaboratori pentru a scrie articole pentru UWI.
Lupta lui Dughin cu NATO și SUA
Dughin controlează Geopolitica, un site care servește drept platformă pentru ultranaționaliștii ruși și pentru a răspândi dezinformare și propagandă care vizează publicul din afara Rusiei.
De exemplu, la 8 februarie 2022, Geopolitica a publicat un articol în care acuza în mod fals SUA și NATO că au provocat război cu Rusia, pentru a „teroriza în continuare poporul american în tot felul de moduri rău intenționate”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!