Cioloș: „Românii nu trebuie luați ostatici în discuțiile privind politicile de azil și migrație”

Data:

România trebuie să joace un rol activ în cadrul Consiliului European, din perioada 9-10 februarie, și să se asigure că, prin concluziile summitului, „se creează cadrul necesar pentru ca statele care s-au opus extinderii Spațiului Schengen să poată susține ulterior aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație”, a declarat europarlamentarul Dacian Cioloș, în cadrul unei întâlniri, la Bruxelles, cu jurnaliști din rețeaua PressHUB, din care face parte și ziarul „Viața liberă”.

Politicile de azil și migrație, precum și protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene vor fi teme prioritare ale Consiliului European de săptămâna aceasta, într-o încercare de a depăși inclusiv impasul politic în care s-a ajuns după ce Austria și Olanda s-au opus prin veto, anul trecut, extinderii Spațiului Schengen.

În pregătirea acestui summit, în Parlamentul European a avut loc, pe 1 februarie, o dezbatere la care au participat inclusiv șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, și reprezentanți ai președinției suedeze a Uniunii Europene.

Practic, în cadrul viitorului summit se vor pune față în față planul Austriei – susținut, sub o formă sau alta, și de alte state UE – de reducere a migrației ilegale și accelerare a politicilor de returnare cu propunerile înaintate de CE la acest tip de provocări.

Citește și: Cei 3 de la Secretariatul General al Guvernului care primesc 3.500 de euro/lună pentru 4 ședințe

În acest context, pericolul cel mai mare este ca România și Bulgaria să rămână captive într-o dezbatere prelungită privind politicile de migrație, chiar dacă, tehnic vorbind, dosarul extinderii Schengen ar fi unul diferit, pe care au fost îndeplinite toate obligațiile. De facto, însă, extinderea Schengen și controlul migrației sunt în prezent interconectate, prin obiecțiile ridicate de Austria și Olanda.

„În 2016, reprezentam țara mea în Consiliul European cu același subiect pe agendă, politica de azil și migrație, și am impresia că, de atunci, discursul, din păcate, nu a avansat prea mult, nici problemele pe care le avem pe agendă, dar nici soluțiile.

Mă aștept ca de data aceasta liderii, șefii de stat și de guvern, să ia decizii. E o chestiune de responsabilitate față de cetățenii europeni.

Și tot o chestiune de responsabilitate față de cetățenii români și bulgari este ca aceștia să nu fie luați ostatici în discuțiile acestea despre politica de azil și migrație și mă aștept de la președinția suedeză să joace un rol proactiv în a găsi o soluție pentru aderarea la Schengen a României și Bulgariei, la care cele două țări au drept prin tratat și știm cu toții că au îndeplinit condițiile”, a declarat europarlamentarul Dacian Cioloș, din Grupul Renew Europe, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European.

În același timp, în discuțiile cu jurnaliștii, Dacian Cioloș a avertizat că România este deja ”în întârziere” și că trebuie să se mobilizeze pentru a obține o decizie în perioada președinției suedeze, altfel riscăm să ne îndepărtăm de obiectiv.

Citește și: VIDEO Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter în Turcia/ Sute de morți în Turcia și Siria

Unde ne aflăm în momentul de față

Necesitatea urgentării găsirii unei soluții este subliniată și prin caracterul extraordinar al Consiliului European, din perioada 9-10 februarie. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat în Parlamentul European stadiul în care ne aflăm în prezent.

„Există, fără îndoială, presiuni tot mai mari la frontierele noastre externe. Sistemele de azil și de primire din statele membre sunt supuse unei presiuni considerabile. Și adevărul este că majoritatea celor care solicită azil nu au nevoie de protecție. Iar ratele de returnare sunt la un nivel scăzut, sub 22 la sută. Și există un număr tot mai mare de mișcări secundare”, a declarat Ursula von der Leyen.

Continuarea în Viața liberă


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“ și Pacepa | Aktual24

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...