​Confruntări în nordul Kosovo, în timp ce tensiunile etnice cresc

Data:

În ultimele săptămâni, sârbii din nordul Kosovo, un focar al naționalismului sârb, au răspuns cu rezistență violentă la mișcările Priștinei pe care le consideră anti-sârbești.

EULEX, misiunea Uniunii Europene însărcinată să patruleze în nordul Kosovo, a declarat că o grenadă asomatoare a fost aruncată sâmbătă seara asupra unuia dintre vehiculele sale blindate, dar nimeni nu a fost rănit. Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a avertizat că blocul nu va tolera violența împotriva membrilor misiunii sale.

„#EU nu va tolera atacurile asupra @EULEXKosovo sau folosirea de acte violente, criminale în nord. Baricadele trebuie înlăturate imediat de către grupurile de sârbi kosovari. Calmul trebuie restabilit”, a scris el pe Twitter.

Citește și: Eșecul Schengen. Când norocul românesc nu mai ține loc de competență

Ultimele proteste au fost declanșate de arestarea sâmbătă a unui fost polițist. Sârbii au demisionat în masă din poliție luna trecută, după ce Priștina a declarat că le va cere sârbilor să elimine plăcuțele de înmatriculare sârbe care datează dinainte de războiul din Kosovo din 1998-99, care a dus la independență.

Duminică, pentru a doua zi la rând, camioane și alte vehicule grele au blocat mai multe drumuri principale care duceau la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Ambele treceri au fost închise circulației.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a cerut misiunii NATO KFOR să înlăture baricadele.

„Apelăm la KFOR pentru a garanta libertatea de mișcare (și pentru a elimina blocajele)… KFOR cere mai mult timp pentru a finaliza acest lucru… așa că așteptăm”, a declarat Kurti. (Hotnews.ro)

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare | Eurobarometru

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul...

Program special la Teatrul Național din București, de 1 și 2 mai

Program special la Teatrul Național din București, de 1 și 2 mai

Motivul anulării evenimentelor de campanie ale lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei | G4Media.ro

Motivul anulării evenimentelor de campanie ale lui Cătălin Cîrstoiu,...