Cum s-a judecat cu sine judecătorul Epure, pentru o mărire de salariu

Data:

Pe 23 octombrie 2020, judecătorul Marius Cristian Epure, care era pe atunci președintele Curții de Apel Constanța, a dat în judecată instituția pe care o conducea pentru a obține un salariu mai mare. Patru luni mai târziu, a câștigat, în parte, la Tribunalul Teleorman.

Epure era reclamant, iar pârât Curtea de Apel Constanța, instituție pe care o conducea și care nu nu a invocat prescripția acțiunii, nu a formulat apel. Iar Epure a încasat banii.

„Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamantul Epure Marius Cristian, în contradictoriu cu pârâta Curtea de Apel Constanța. Obligă pârâta la calcularea drepturilor salariale ale reclamantului, prin folosirea coeficienților de multiplicare cuprinși în OUG nr. 27/2006 – Anexa 1, lit. A.5-13, respectiv a coeficientului 24, pentru perioada 01.01.2019 și până la încetarea mandatului de Președinte al Curții de Apel Constanța, a coeficientului 23, pentru perioada 01.01.2018 – 31.12.2018, pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Constanța și a coeficientului 19, pentru perioada 09.04.2015 – 31.12.2017, pentru funcția de judecător.

Obligă pârâta la plata către reclamant a diferențelor salariale rezultate în urma recalculării, actualizate cu rata inflației și dobânda legală penalizatoare, pe perioada de la data de la care erau datorate, până la data plății efective. Respinge restul pretențiilor, ca nefondate. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Teleorman”, se arată în decizia Tribunalului Teleorman.

Apelul nu a fost depus de Curtea de Apel Constanța, instituție condusă chiar de Marius Epure.

Citește și: Comisarul european pentru Justiție: Așteptați avizul Comisiei de la Veneția

Discriminat față de procurorii DIICOT

Judecătorul dorea recalcularea salariilor începând cu 2015, când a deținut funcții de conducere ale instanței, veniturile sale urmând să fie socotite în funcție de cel mai înalt nivel în plată în cadrul ordonatorului principal de credite/respectiv în cadrul familiei ocupaționale „Justiție”, prin folosirea coeficienților de multiplicare.

Marius Epure a ajuns la concluzia că este discriminat, deoarece „procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. li s-a acordat în mod privilegiat o salarizare corespunzătoare nivelului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu toate că nu îndeplinesc condiția de vechime minimă necesare acestui nivel (…)

Din acest motiv, restul personalului, salarizat prin OUG nr. 27/2006, a fost pus în imposibilitate, în mod discriminatoriu, de a beneficia de această salarizare majorată, sub pretextul că nu are vechimea necesară pentru a accede la nivelul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sau fără a putea promova pe loc la Înalta Curte de Casație”, susține magistratul în cererea de chemare în judecată a propriei instituții.

Potrivit motivării tribunalului, Curtea de Apel Constanța nu a fost reprezentată la proces, judecata fiind în lipsă, iar instituția nu și-a făcut apărare și nu a făcut apel.

Nu a mai cerut curator special

În alte procese, cel puțin pentru a salva aparența, instanța constănțeană angaja un curator special pentru a fi reprezentată la tribunal. Este vorba de cazul a nouă foști judecători care și-au dat în judecată instituția tot pentru drepturi salariale restante.

„Tribunalul constată  lipsă de procedură cu o parte din reclamanţi, respectiv cei nouă reclamanţi foşti judecători. Ia act că Preşedintele Curţii de Apel Constanţa  a depus o cerere de numire a unui curator special pentru pârâta Curtea de Apel Constanţa”, se arată într-o altă motivare a Tribunalului Ialomița.

Curatorul a fost ales după ce s-a depus o cerere la Baroul pentru desemnarea unui avocat care să reprezinte instanța. Altfel spus, la Ialomița președintele CA Constanța a putut să desemneze un reprezentant legal, la Teleorman nu.

Citește și: Dispreț față de lege la instanța supremă. ÎCCJ nu motivează în termen și nu răspunde la solicitările privind accesul la informațiile publice

Miza procesului

Cât a câștigat fostul președinte al Curtea de Apel Constanța în urma acestui proces? Comparând declarațiile de avere depuse în 2021 și 2022, rezultă o diferență de aproximativ 50.000 de lei. În urmă cu doi ani magistratul câștiga 260.236 de lei, adică 21.000 de lei pe lună, un an mai târziu el a încasat 311.573 de lei, adică 25.900 de lei pe lună.

Curtea de Apel Constanța nu a dorit să comenteze cazul și ne-a cerut o cerere scrisă în baza legii 544/2001 privind liberul access la informațiile de interes public față de acest subiect. Instanța este condusă de Alina Gabriela Jurubiţă.

În ianuarie 2022 a expirat mandatul de trei ani de președinte al Curții de Apel Constanța pentru Marius Cristian Epure. El a fost propus de Jurubiță pentru funcția de președinte de secție penală, lucru care nu a fost acceptat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Actuala președintă a instanței a fost propusă la delegare de Epure înainte să-i expire mandatul de conducere.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost achitat definitiv în dosarul terenurilor din centrul stațiunii Mamaia, vândute la prețuri derizorii, transmite Info Sud-Est.

Speța a fost instrumentată de DNA Constanța, iar procurorii au arătat în rechizitoriu cum 1,5 hectare de teren aferent al Palatului Reginei Maria au fost vândute cu doar 23 de euro/mp.

La acea vreme, un metru pătrat de teren din Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro. Din completul care a stabilit decizia făcea parte și Epure, judecătorul care cumpărase la un preț subevaluat terenul scos la mezat de oamenii lui Mazăre.

Citește și: Noua lege privind Consiliului Superior al Magistraturii, votată după un simulacru de dezbatere

Petrecere la restaurantul inculpatului achitat

Tot Marius Epure este unul dintre șefii de instanțe care s-au opus protestelor magistraților împotriva modificării Legilor Justiției, ocazie cu care a intrat în conflict cu o bună parte din judecătorii Curții de Apel Constanța.

Presshub a arătat că Epure a organizat, în 2020, petrecerea de bilanț a instituției la un restaurant deținut de un inculpat achitat anterior chiar de el, într-un dosar de evaziune fiscală cu țigări.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor | Aktual24

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna...