Dan Dungaciu încalcă legea: nu și-a depus niciodată declarația de avere

Data:

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” (ISPRI), Dan Dungaciu, institut care funcționează în cadrul Academiei Române, nu și-a depus niciodată declarațiile de avere și de interese pe site-ul instituției și nici pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, deși Legea nr. 176/2010 îl obligă să le depună.

Dan Dungaciu deține funcție de director al ISPRI din anul 2011. Site-ul instituției pe care o conduce nu găzduiește o rubrică cu declarațiile de avere și de interese ale personalului care formează conducerea, așa cum procedează alte instituții care funcționează tot în cadrul Academiei Române.

Și pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI), declarațiile de avere și de interese ale lui Dan Dungaciu sunt de negăsit.

De pildă, pe site-ul Institutului de Sociologie, care funcționează tot în cadrul Academiei Române, există o rubrică denumită „declarații și alte documente publice”, în care se află toate aceste acte ale angajaților care se încadrează în Legea ANI.

ANI spune clar: Dungaciu e obligat să depună declarație de avere

PRESShub a solicitat ANI să emită un punct de vedere referitor la întrebarea dacă Dan Dungaciu este obligat de lege să depună aceste declarații, iar răspunsul a fost unul afirmativ: „Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum și personalul instituțiilor publice, care administrează sau implementează programe ori proiecte finanţate din fonduri externe sau din fonduri bugetare, au obligația de a depune declarații de avere și de interese, în conformitate cu dispozițiile art. 1 pct. 31 și pct. 36 din Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Prin urmare, opinăm că directorul Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române exercită o funcție de conducere şi de control în cadrul respectivei instituții publice și are obligația de a depune declarații de avere și de interese, în conformitate cu dispozițiile art. 1 pct. 31 din Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare”, este răspunsul oficial al Agenției Naționale de Integritate, la solicitarea PRESShub.

Citește și: Dan Dungaciu a câștigat șefia unui institut al Academiei Române, după ce a concurat singur. De două ori

Dungaciu nu răspunde

Potrivit art. 29, din Legea 176/2010, nedepunerea declarațiilor de avere și de interese în termenele legale se sancționează cu amendă între 50 lei la 2.000 lei, iar ANI poate declanșa din oficiu o procedură de evaluare.

Potrivit legii, aceste dispoziții legale se aplică următoarelor categorii de persoane, care au obligaţia declarării averii şi a intereselor:

– persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituţiilor publice;  

-personalul instituţiilor publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de muncă, implicat în realizarea procesului de privatizare, precum şi personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de muncă, care administrează sau implementează programe ori proiecte finanţate din fonduri externe sau din fonduri bugetare.

Citește și: Expertul în securitate Iulia Joja: „Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față cea a SUA”

Contactat telefonic de PRESSHUB, Dan Dungaciu nu a răspuns la respectivul apel. Nici pe Whatsapp nu a dorit să răspundă, deși aplicația a arătat că directorul a citit mesajul și a înțeles tema de documentare a reporterului Presshub.

Reamintim că Dan Dungaciu conduce din 2011 Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ (ISPRI) și a obținut două mandate, în 2015 și 2019, fără a avea contracandidați.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

 

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
4 COMENTARII
    • Felicitări pentru aceste anchete. La mai multe asa pentru ca sigur se mai găsesc subiecte.
      Este revoltător cum acest individ cu aere de expert sfidează legea.

  1. […] De pildă, pe site-ul Institutului de Sociologie, care funcționează tot în cadrul Academiei Române, există o rubrică denumită „declarații și alte documente publice”, în care se află toate aceste acte ale angajaților care se încadrează în Legea ANI, scrie PressHub […]

  2. […] De pildă, pe site-ul Institutului de Sociologie, care funcționează tot în cadrul Academiei Române, există o rubrică denumită „declarații și alte documente publice”, în care se află toate aceste acte ale angajaților care se încadrează în Legea ANI, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Hărțuirea jurnaliștilor români este criticată de către Departamentul de...

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, tânăra speranță liberală

Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, consilier de...

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, candidatul de pe...