De ce a fost amendat Radu Banciu cu 25.000 de lei după ce a spus că femeile își doresc să fie bătute

Data:

spot_img

Jurnalistul Radu Banciu a fost sancționat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 25.000 de lei pentru declarațiile sexiste pe care acesta le-a făcut într-o emisiune difuzată la televizor.

Citește și: Radu Banciu, amendat cu 25.000 de lei, pentru că a spus despre femei că le place să fie bătute

Cerasela Bănică, membră în Colegiul Director al CNDC, a explicat pentru PRESShub de ce moderatorul tv a primit o amendă consistentă pentru că a declarat că femeilor le-ar place să fie bătute, pentru că „sunt atât de proaste”.

ANES, cei care au făcut sesizarea

„Petentă a fost Agenția pentru Egalitate de Șanse (ANES), care au depus petiție cu privire la afirmațiile făcute de către domnul Banciu.

Citește și: EXCLUSIV Secretariatul General al Guvernul a mințit cu privire la impactul bugetar al înființării a 48 de noi posturi de directori

Petiția a fost depusă în 22 septembrie și se referă la afirmațiile sexiste din cadrul unei emisiuni tv, care consta în următoarele declarații: «…sunt atât de proaste cele mai multe dintre ele încât asta își doresc în realitate»; «99% din femeile pe care le-am cunoscut își doreau să le mai plesnești din când în când»; «eu de abia aștept să vină bărbatul acasă să-mi dea două-trei dosuri de palmă de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat».

Acestea sunt afirmațiile sesizate și aduse în atenția noastră de către ANES și acestea au reprezentat obiectul petiției”, a explicat Cerasela Bănică.

Afirmațiile lui Banciu încalcă drepturile femeilor

Reprezentanta Colegiului Director al CNDC a explicat care a fost procesul prin care s-a ajuns la amendarea lui Radu Banciu cu 25.000 de lei.

„Au avut loc audieri la care domul Banciu a participat. Până în audieri se depun puncte de vedere, iar după audieri, concluziile. După analizarea întregului probatoriu și audierile respective, Colegiul Director a decis că afirmațiile respective reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitatea femeilor”, a menționat Cerasela Bănică.

Aceasta a arătat că, inclusiv într-o societate democratică, libertatea de exprimare are limite, nu cum susțin unele persoane că pot spune orice, iar derapajele trebuie sancționate.

„Întotdeauna, orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, însă noi când facem analiza în baza probelor pe care le avem, o facem din perspectiva că libertatea de exprimare nu este absolută și fiecare dintre noi, pe lângă faptul că are libertate de exprimare, are și obligația de a respecta drepturile celorlalți. Deci este limitativă.

Atunci a trebuit să vedem dacă limitarea libertății de exprimare a dlui Banciu este prevăzută de lege, necesară într-o societate democratică, dacă are un scop legitim și este proporţională cu scopul urmărit.

La analizarea stabilirii necesității ingerinței în libertatea de exprimare, avem în vedere obiectivul urmărit de către reclamat, conținutul și contextul afirmațiilor, rolul în societate a autorului afirmaţiilor, si anume formator de opinie sau nu, si modul în care au fost făcute afirmațiile.

Acest test aplicat de CNCD este testul folosit de către  Curtea Europeană a Drepturilor Omului atunci când analizează cazuri privind libertatea de exprimare a unei persoane în raport cu drepturile altor persoane”, a menționat Cerasela Bănică.

În urma aplicării testului, CNCD a constatat că afirmațiile domnului Banciu reprezintă discriminare si încălcă dreptul la demnitate a femeilor.”, a menționat Cerasela Bănică.

Cerasela Bănică, membră în Colegiul Director al CNDC
Cerasela Bănică, membră în Colegiul Director al CNDC

Banciu nu este la primul derapaj

Cerasela Bănică a mai afirmat că Radu Banciu nu este la primul derapaj din emisiunile sale și din acest motiv suma pe care trebuie să o plătească este de 25.000 de lei.

„Domnul Banciu a mai pierdut în instanță pe hotărârile CNCD. A mai fost sancționat de către CNCD. S-a luat în calcul pentru amenda de 25.000 de lei faptul că a mai fost sancționat anterior. Amenzile anterioare au fost mult mai mici, este pentru prima oară când a fost sancționat domnul Banciu cu o sumă atât de mare”.

Cerasela Bănică a explicat că, datorită cazului Buhnici, în care s-a autosesizat, s-au stabilit anumite repere în CNCD, conform cărora atunci când este vorba despre afirmații care încalcă demnitatea persoanelor, în special a persoanelor vulnerabile din societatea românească, vor fi aplicate astfel de sancțiuni inclusiv cu rolul de a descuraja în viitor tipul acesta de  atitudini discriminatorii.

„Sancțiunile ar trebui să fie proportionale, efective și descurajante. Genul acesta de sancțiuni au si rol preventiv si pot duce la corectarea atitudinii și comportamentelor . Formatorii de opinie trebuie să înțeleagă că vor fi sancționați pentru afirmații discriminatoare care încalcă demnitatea altor persoane”.

Rolul formatorilor de opinie în societate

Cerasela Bănică a adăugat că persoanele publice care pot influența opinia urmăritorilor lor ar trebui să aibă mai multă grijă la ceea ce spun.

„Din păcate, cazul respectiv arată care este nivelul prejudecăților în România. Prin afirmațiile sale, clar incită la violență împotriva femeilor și este foarte grav, mai ales pentru că violența domestică în România nu este un fenomen redus.

Potrivit numeroaselor date statistice, inclusiv celor guvernamentale arată că 1 din 4 femei este abuzată și ocupăm locul 7 în Uniunea Europeană în ceea ce privește violența împotriva femeilor.

Persoanele care sunt formatori de opinie publică și care au o responsabilitate mult mai mare, decât orice persoană care nu are acest acest statut, ar trebui să se abțină de la astfel de afirmații.

Citește și: VIDEO Comisarul european pentru egalitatea de gen: Femeile câștigă cu 13% pe oră mai puțin decât bărbații

Când o astfel de persoană face asemenea afirmații efectele sunt devastatoare pentru persoanele vulnerabile. Imaginați-vă ce înseamnă pentru o victimă a violenței domestice care vede astfel de afirmații în spațiul public.

Persoana respectivă va fi umilită și nu doar de abuzator, va avea sentimente de teamă, de nelinişte şi de inferioritate si va considera că nu are nicio șansă dacă societatea gândește în general așa.

Rolul nostru al tuturor este cel de a proteja victime de orice natură, indiferent de abuz. De aceea persoanele de acest gen ca Buhnici sau ca Banciu care au ieșit cu astfel de afirmații împotriva femeilor au fost sancționați pentru că creează un mediu degradant și ofensator care menține sexismul din România”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Elena Lasconi i-a cerut demisia lui Klaus Iohannis

Elena Lasconi i-a cerut lui Klaus Iohannis să își...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Sorin Dumitrescu, pictor și grafician român, a trecut la cele veșnice

Sorin Dumitrescu s-a născut în Bucureşti la 18 martie...

Ziua Victoriei Revoluţiei Române și a Libertăţii. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Victoriei Revoluţiei Române a Libertăţii este comemorată în fiecare...