Precedent periculos: un ziarist, obligat de judecători să își dezvăluie sursele unei investigații

Data:

Judecătoria Iași i-a cerut ziaristului Gabriel Gachi și publicației Reporter de Iași, pe care o conduce, să își dezvăluie sursele informațiilor, potrivit portalului instanțelor.

Gabriel Gachi a fost dat în judecată de directorul Spitalului de Neurochirurgie Iași, Lucian Eva, după o serie de dezvăluiri despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru pontează prezența în gărzi ca medic.

„În baza disp. art. 400 C. proc. civ. repune cauza pe rol şi fixează termen pentru continuarea judecăţii la T: 30.08.2022, ora 8,30 pentru când se citează părţile. Pune în vedere reclamanţilor să certifice toate înscrisurile depuse la dosarul cauzei, cu titlu de probatorii, respectiv fişele de pontaj din volum II al dosarului. 

Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi. Cu cale de atac odată cu fondul”, arată Decizia Judecătoriei Iași.

Decizia a fost pronunțată marți de Judecătoria Iași și nu e definitivă.

Citește și: EXCLUSIV Ministerul Dezvoltării condus de Cseke Attila folosește, ilegal, 3 mașini de la Cadastru

Precedent periculos

„E prima oară când o instanță ne cere să ne dezvăluim sursele. Vom contesta măsură, e fără precedent. E vorba despre un proces cu directorul Spitalului de Neurochirughie Iași, Lucian Eva. El ne-a dat în judecată pentru defăimare, cere despăgubiri.

Suntem puși la pachet cu o angajată de la spital, pe care directorul o suspectează că a devulgat informații de serviciu. Noi am cerut disjungerea celor două cauze, noi să fim tratați ca mass-media, dar judecătoarea a respins cererea și suntem judecați la pachet”, a declarat pentru G4Media jurnalistul Gabriel Gachi.

Poți semna aici apelul la solidaritate cu Gabriel Gachi, lansat de Freedom House: Libertatea de exprimare e sacră. Jurnaliști, instituții și ONG-uri, în apărarea lui Gabriel Gachi

El a spus că procesul a fost intentat de șeful spitalului ieșean după o serie de articole în care Reporter de Iași dezvăluia că europarlamentarul Tudor Ciuhodaru avea pontaje de prezență foarte mari la spital, deși el ocupa și demnitatea de deputat european.

„Am obținut pontajele, sunt dubii rezonabile că nu putea îndeplini actul medical. În plus, au fost articole și despre achiziții publice ale spitalului”, a mai spus Gachi pentru G4Media.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În Constanța, colectarea gunoiului se va face doar noaptea

Colectarea gunoiului în municipiul Constanța se va face pe...

Încă un beneficiu pentru polițiști: vor fi plătiți să facă școală

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat marți că, în vederea...

Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 500 lei/mc, până la 31 martie 2023

Guvernul va plafona prețul lemnului de foc la 500...