Declarație scandaloasă a ministrului Apărării de apropiere față de Rusia. Istoric: „Nu e o scăpare, nu e o gafă”

Data:

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat sâmbătă, la Digi 24, că „România și NATO nu vor intra într-un război de tip militar” în cazul în care Rusia va invada din nou Ucraina.

Întrebat dacă ceea ce face președintele Vladimir Putin în Ucraina este o formă de „terorism de stat”, Vasile Dîncu a răspuns că „este o încercare de a reface fostul imperiu sovietic. [Putin] vrea să reconstruiască simbolic această regiune”

Cu această ocazie, ministrul Apărării a făcut o declarație care a scandalizat, privind poziționarea de politică externă a României: „Trebuie sa revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”.

Citește și: Interviu în exclusivitate cu tânărul care l-a stropit cu cerneală pe liderul AUR

„Cine citește revistele militare are motive de îngrijorare”

Afirmația lui Vasile Dîncu a fost criticată de istoricul Mihai Demetriade.

„Eu cred că declarațiile ministrului Apărării, scandaloase by the way, revoltătoare prin inabilitate, prin aerul acomodant și relativizant (cea mai proastă variantă de <<onestitate>> în relația cu partenerii) au surse vechi.

Cine citește studiile de strategie militară secretate de România după 1990 (vezi <<Revista de științe militare>> dar și suita de lucrări publicate de Editura Militară…) are motive de îngrijorare. Mari motive de îngrijorare.

Specialiștii MApN din vechea gardă provin din fumul lămpii lui Ilie Ceaușescu și mai noile aventuri istoriografice ale lui Larry Watts, un manipulator de duzină (emul al aceleiași școli). Este o scoală de gândire, asta încerc să spun”, a scris Mihai Demetride.

Citește și: Peste 100 de mistreți împușcați de vânători în Caraș-Severin

Istoricul crede că declarația ministrului Apărării nu e o scăpare, nu o gafă.

„E convingere acolo, neutralitatea strategică, punte între imperii, grădina Maicii Domnului, virtute de sinteză a civilizațiilor, suveranitate orgolioasă, diplomația Marelui Strateg.

Ioan Aurel Pop ejusdem farinae. Căci de la El ni se trage, tătucul nostru al tuturor, cel care ne-a hrănit mizeria complice cu povești de mărire și orgolii compensative.

Bună parte din narațiunea strategică a României se joacă (în unele minți) încă pe aliniamentele acestei școli, o poartă de intrare a intereselor ruse.E mult mai complicat decât pare”, a precizat Mihai Demetriade.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related