„Died suddenly”, nou documentar despre vaccinurile Covid-19, care promovează tot vechile minciuni

Data:

Un nou documentar, numit „Died suddenly”, despre presupusele efecte secundare ale vaccinurilor Covid-19, conține numeroase informații și imagini false.

Documentarul a fost lansat în noiembrie, pe platforma video de nișă Rumble și a început să se răspândească online.

Mai multe organizații de verificare a faptelor, parte din rețeaua European Digital Media Observatory (EDMO), au detectat și au raportat în propriile țări o difuzare largă a acestui videoclip. Din Spania până în țările baltice, din Scandinavia până în Grecia, trecând prin Franța, Italia, Germania, Austria, Ungaria, Polonia, Irlanda și multe altele, documentarul cu fapte false a ajuns practic în toată Europa.

Care sunt principalele teze ale „documentarului” și de ce sunt false sau înșelătoare

Așa-numitul documentar a fost produs de Stew Peters Network (SPN), o companie de producție media administrată de Stew Peters, un distribuitor de dezinformări foarte popular din SUA.

În februarie 2022, podcastul lui Peters a fost eliminat din rețeaua Spotify, pentru încălcarea regulilor platformei privind dezinformarea Covid-19 (dar este încă disponibil pe Google și Apple Podcast). În aprilie SPN a produs documentarul „Watch the Water”, care susținea că SARS COV 2 nu este un virus, ci o versiune sintetică a veninului de șarpe (evident, un fapt fals, imediat dezmințit).

Apoi, „Died Suddenly” a fost „scris, produs, regizat, filmat și editat”, după cum arată genericul de final, de către Matthew Miller Skow și Nicholas Stumphauzer.

Cei doi realizatori au lansat anterior „These Little Ones”, un documentar al rețelei Stew Peters despre traficul de copii, care susține, printre altele, teoriile conspirației despre avorturi și ritualuri satanice.

În „Died Suddenly”, care durează aproximativ 1 oră și 10 minute, „realizatorii nu numai că mint, dar încearcă și să creeze un sentiment de anxietate și nesiguranță prin limbaj manipulativ, muzică și imagini”, au arătat fact-checker-ii letoni de la Re:Baltica.

Documentarul citează, de fapt, mai multe narațiuni de dezinformare despre vaccinurile Covid-19 care au circulat pe scară largă în ultimii doii ani.

Dezmințirea vechilor minciuni

Filmul începe prin a pretinde că cei care se ocupă cu îmbălsămarea, la pompele funebre, au găsit cheaguri de sânge neobișnuit de lungi în corpurile persoanelor vaccinate. Imaginile cu aceste presupuse cheaguri de sânge sunt prezentate din abundență în film.

După cum explică publicația franceză Health Feedback, care face parte din rețeaua EDMO, „fără o analiză patologică care să țină cont de istoricul clinic al persoanei, doar imaginile cheagurilor de sânge nu oferă suficiente dovezi ale unei asocieri între aceste cheaguri și vaccinuril Covid-19.”

SUSȚINE PRESShub. Donează sau redirecționează o parte din impozitul pe venit/profit

În plus, echipa de verificare a faptelor AFP a arătat că „experții au oferit multiple alte explicații [pentru cheaguri de sânge], inclusiv obezitatea, fumatul sau infecția cu Covid-19”.

AFP a mai observat că un videoclip folosit în „Died Suddenly” pentru a arăta că un cheag de sânge este îndepărtat provine de fapt dintr-un videoclip pe YouTube, încărcat în 2019 (deci înainte de pandemia de Covid-19), care arată o embolie pulmonară scoasă de la un pacient în viață.

„Died Suddenly” afirmă în continuare că vaccinurile Covid-19 provoacă adesea boli grave, cum ar fi cancerul, și pot duce la probleme de sarcină, cum ar fi avorturi spontane, avorturi sau nașterea unor copii morți.

Cu toate acestea, după cum a subliniat printre altele AFP, experții au spus în mod constant că gravidele ar trebui să se vaccineze, iar autoritățile sanitare naționale și internaționale, precum Centrele americane pentru Controlul Bolilor (CDC) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), recomandă vaccinarea Covid-19 pentru protecția împotriva bolilor severe și a spitalizării.

Fact-checkers de la Re:Baltica au remarcat, de asemenea, că mai multe studii științifice au ajuns la concluzia că nici Pfizer, nici Moderna nu au crescut riscul de avort spontan sau de naștere prematură.

Verificatorii olandezi de la NieuwsCheckers au săpat mai adânc și au demonstrat că imaginile bebelușilor cu deformări prezentate în film nu au nicio legătură cu vaccinurile Covid-19.

Presupusele conexiuni cu cancerul au fost, de asemenea, demontate pe scară largă, iar NieuwsCheckers a remarcat că documentarul folosește date de la Departamentul Apărării al SUA care s-au dovedit a conține o eroare și au fost corectate ulterior.

„Nu există nicio legătură între vaccinare și cancer sau boli neurologice”, este concluzia și NieuwsCheckers în analiza sa, care a dezmințit cele 12 afirmații de bază (toate false) răspândite de „Died Suddenly”.

Filmul prezintă, de asemenea, mai multe videoclipuri tulburătoare cu oameni care se prăbușesc brusc, presupus din cauza vaccinului Covid-19. Cu toate acestea, Health Feedback a remarcat că, deși imaginile sunt reale, multe dintre ele nu au legătură cu vaccinurile Covid-19, iar unii dintre oameni sunt de fapt încă în viață.

De exemplu, „Died Suddenly” arată pe „nutriționistul argentinian Teresa Coccaro, care a leșinat în timpul unei emisiuni TV. Coccaro, care este în viață, a explicat ulterior că a leșinat din cauza scăderii tensiunii arteriale”, a relatat Health Feedback.

În general, „Died Suddenly” susține că vaccinurile Covid-19 sunt „arme biologice” al căror obiectiv principal este depopularea lumii. Filmul citează mai multe teorii ale conspirației binecunoscute, precum Marea Resetare, face referire la „agenda globală a elitei” și prezintă într-un mod înșelător Evenimentul 201, un exercițiu virtual găzduit în octombrie 2019 de Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, Forumul Economic Mondial și Fundația Bill & Melinda Gates, care a simulat o potențială pandemie globală.

Citește și: De ce Austria dorește să se opună aderării României la spațiul Schengen. Explicații raționale, nu conspirații

Compoziția vaccinurilor anti COVID-19 nu a fost niciodată ascunsă

Pentru a susține aceste teorii fără temei, documentarul exploatează narațiunile obișnuite de dezinformare: filmul susține, de exemplu, că vaccinurile Covid-19 nu au fost testate corespunzător. Sau folosește datele într-un mod înșelător pentru a transmite ideea că vaccinurile ar putea face mai mult rău decât bine.

De exemplu, așa cum a explicat publicația greacă de verificare a faptelor Ellinika Hoaxes, parte a rețelei EDMO, „videoclipul se referă la o conspirație dezmințită anterior, care susține că producătorii de vaccinuri ascund informații despre efectele secundare ale vaccinului”, deoarece prospectul de informații conținut în casete este lăsat „în mod intenționat gol”.

Ellinika Hoaxes a explicat că, potrivit agenției de știri Reuters, „este adevărat că prospectul de vaccin al Johnson & Johnson a fost lăsat în mare parte necompletat”, dar „compania a folosit fluturașul pentru a direcționa cititorii, printr-un cod QR, către un buletin informativ online care poate fi actualizat și reflectă orice revizuire FDA.”

Citește și: Și totuși, „zmeura de aur” merge la Viena. De ce Austria a fost marele perdant pe 8 decembrie

Documentarul susține, de asemenea, că publicul larg este ținut la întuneric cu privire la compoziția vaccinurilor, dar verificatorii greci au remarcat că „după aprobarea lor la sfârșitul anului 2020, compoziția vaccinurilor nu a fost niciodată ascunsă”.

Dimpotrivă: „EMA a făcut public un document conex de 140 de pagini, care a rezumat și explicat fiecare parte a datelor experimentale, non-clinice și clinice, care susțineau aprobarea vaccinului ca sigur și eficient.”

Documentarul folosește și datele Sistemului de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului (VAERS) pentru a afirma că în Statele Unite au murit aproximativ 15.000 de oameni din cauza vaccinurilor Covid-19, iar numărul este „probabil subraportat”.

Polonezii de la Demagog au clarificat că datele VAERS arată numărul de persoane care au murit și au fost vaccinate, dar nu că au murit din cauza vaccinurilor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
6 COMENTARII
  1. […] Mai multe organizații de verificare a faptelor, parte din rețeaua European Digital Media Observatory (EDMO), au detectat și au raportat în propriile țări o difuzare largă a acestui videoclip. Din Spania până în țările baltice, din Scandinavia până în Grecia, trecând prin Franța, Italia, Germania, Austria, Ungaria, Polonia, Irlanda și multe altele, documentarul cu fapte false a ajuns practic în toată Europa, scrie PressHub […]

  2. […] Mai multe organizații de verificare a faptelor, parte din rețeaua European Digital Media Observatory (EDMO), au detectat și au raportat în propriile țări o difuzare largă a acestui videoclip. Din Spania până în țările baltice, din Scandinavia până în Grecia, trecând prin Franța, Italia, Germania, Austria, Ungaria, Polonia, Irlanda și multe altele, documentarul cu fapte false a ajuns practic în toată Europa, scrie PressHub. […]

    • Mai lasati-ne dracu’ cu fact checkerii, ultima forma de cenzura disimulata inventata in pandemie! Sa vii sa folosesti „au zis fact checkerii” ca argument, e JALNIC! Asta inseamna de fapt sa nu ai nicio dovada. Cine-s fectcecarsii astia, au absolvit Facultatea de Factchecking sau de ce mai exact ar trebui sa ne uitma in gura lor, dupa mintea ta?

  3. presupusele efecte secundare ale vaccinurilor Covid-19 sunt vreo 20 la numar si sunt incluse pe prospect, cat si pe siteul organizatiei mondiale a sanatatii. printre acestea, se afla si ‘moartea’. cand esti prost si nu ai ochi sa vezi, papi cacatul pe care ti-l servesc altii.

    • Nu exista asa ceva! VACINURILE Covid-19 sunt CELE MAI SIGURE SI EFICIENTE DIN ISTORIA MEDICINEI! Nu au Efecte ADVERSE! Lasati prostiile ! Si sunt asa de EFICIENTE , inca Trebuie Doze Multiple!
      Marele expert Bill Gates a confirmat acest fapt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om respectat, acum sunt omul negru”  |Digi24

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...