DNA i-a interzis primarului din Iași, Mihai Chirica, să-și exercite funcția. Dosarul, pornit după o anchetă de presă

Data:

spot_img

Mihai Chirica nu mai are voie să-și exercite funcția de primar, după ce procurorii DNA l-au pus vineri sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un dosar de corupție ce privește o afacere imobiliară.

Procurorii DNA arată că primarul este acuzat de infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției.

Ancheta penală îl vizează și pe fostul primar din Iași, Gabriel Harabagiu, rudă prin alianță cu primarul Mihai Chirica, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și uzurparea funcției, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Dosarul a fost deschis la începutul acestui an, când procurorii DNA au descins în biroul primarului din Iași, Mihai Chirica. Motivul descinderii îl reprezintă modul în care a fost intabulat blocul afaceristului Gheorghe Cheșcu. Dezvăluirea a fost făcută de publicația Reporter de Iași, parte din rețeaua PressHUB.

Mihai Chirica este obligat să își delege atribuțiile de primar către unul dintre viceprimarii orașului.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează faptul că cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași.

Citește și: Prima bătaie de gong. Începe procesul primarului Chirica în dosarul „Skoda”

„Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iași.

Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.

Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil”, arată DNA.

Citește și: Percheziție DNA în biroul primarului Iașului, Mihai Chirica

DNA arată că în cele 60 de zile în care e sub control judiciar, primarul Mihai Chirica trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta.

Ce a dezvăluit Reporter de Iași

O clădire cu 60 de apartamente, ridicată fără autorizație, a fost construită în 2019 printr-o certificare suspectă de fals, semnată de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de primarul Mihai Chirica.

Gheorghe Cheșcu, proprietarul blocului, a făcut 4 milioane de euro cu un bloc construit fără acte în Tătărași, băgându-l în circuitul civil printr-o edificare semnată în fals.

PUZ-ul prevedea doar două subsoluri, parter și etaj. Blocul a ajuns la 9 niveluri în loc de 4. (Mai multe detalii despre ancheta jurnalistică, aici).

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...