Elveția iese din neutralitate. E dispusă să înghețe activele rusești din bănci

Data:

Președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat duminică că este „foarte probabil” ca Elveția neutră să urmeze luni Uniunea Europeană în sancționarea Rusiei și înghețarea activelor rusești din Elveția, arată Reuters.

Cassis, intervievat la televiziunea publică elvețiană de limbă franceză RTS, a declarat că o ședință a Consiliului Federal, format din șapte membri, va avea loc luni și vor fi analizate recomandările departamentelor de finanțe și economie.

Întrebat dacă Elveția – un centru financiar major și un centru comercial de mărfuri – va urma UE în înghețarea activelor rusești, președintele a spus: „Este foarte probabil ca guvernul să decidă să facă acest lucru mâine, dar nu pot anticipa deciziile care nu au fost încă luate”.

Cassis a menționat că neutralitatea Elveției trebuie păstrată și este pregătită să-și ofere bunele oficii pentru diplomație dacă discuțiile dintre oficialii ucraineni și ruși la granița cu Belarus nu vor reuși, de exemplu prin ajungerea la un armistițiu.

Citește și: Elveția va pune în aplicare toate sancțiunile decise de UE împotriva Rusiei

Elveția a parcurs o linie întortocheată între manifestarea solidarității cu Occidentul și menținerea neutralității sale tradiționale, despre care guvernul spune că ar putea face din țară un potențial mediator.

Dar se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare din partea societății civile de a se alătura în mod clar Occidentului împotriva Moscovei și de a adopta sancțiuni punitive ale Uniunii Europene. Guvernul a declarat până acum doar că nu va lăsa Elveția să fie folosită ca platformă pentru eludarea sancțiunilor UE.

În cel mai mare marș pentru pace din ultimele decenii, aproximativ 20.000 de oameni au manifestat sâmbătă în capitala Berna pentru a sprijini Ucraina, unii huiduind guvernul din cauza politicii sale prudente.

Cassis a declarat duminică că ucrainenii care fug de conflict sunt bineveniți în Elveția „pentru o perioadă de tranziție, care sperăm să fie cât mai scurtă posibil”.

Guvernul elvețian și-a modificat săptămâna trecută lista de urmărire pentru a include 363 de persoane și patru companii pe care UE le-a trecut pe lista de sancțiuni pentru a pedepsi Moscova.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția | Monitorul de Cluj

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția....

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...