EXCLUSIV Ambasadorul României în SUA s-a mutat în fosta reședință de lux a diplomației iraniene la Washington. Chiria, 21.000 de dolari pe lună

Data:

Ambasadorul României în SUA și-a mutat reședința într-o clădire de lux din Washington. Imobilul cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină, amplasat pe o proprietate de peste 2000 de metri pătrați* pe celebrul Embassy Row, are o istorie spectaculoasă. Chiria: 21.000 de dolari pe lună.


Sidonia Bogdan, Răzvan Chiruță


Noua reședință a ambasadorului Andrei Muraru, de la 3003 Massachusetts Ave NW, Washington DC, a fost construită în 1934 și are 46 de camere, potrivit Washington Post. În anii 1960 și 1970 a fost locuința reprezentantului diplomatic al Iranului în Statele Unite.

Ardeshir Zahedi, căsătorit cu una dintre fiicele șahului Iranului, a fost ambasador în SUA în două mandate: între 1960-1962 și 1973-1979. Era cunoscut în epocă pentru petrecerile grandioase pe care le dădea la Washington, în clădirea ambasadei, la care au participat vedete de la Hollywood, printre care Elisabeth Taylor sau Barbara Streisend, potrivit National Public Radio.

Iranul era un stat bogat și o putere în Orientul Mijlociu, iar faptul că Zahedi era membru al familiei șahului i-a permis să cheltuie câți bani dorea. De altfel, ambasadorul a supravegheat personal construcția Ambasadei iraniene, aflată lângă reședința sa diplomatică, astăzi închiriată de România. Clădirea are un salon grandios, cu tavan înalt, decorat cu un mozaic complicat.

Tavanul persan din salonul Ambasadei Iranului la Washington, în anii 1970. Foto John Bowden/Washington Star via the D.C. Public Library
Tavanul persan din salonul Ambasadei Iranului la Washington, în anii 1970. Foto John Bowden/Washington Star via the D.C. Public Library

După revoluția din Iran, în care puterea a fost preluată de regimul islamic al ayatolahului Khomeini, atât clădirea ambasadei, cât și cea a reședinței diplomatice au fost preluate de către Departamentul de Stat al SUA.

Reședința de lux a rămas mulți ani nefolosită. În 2020, a început renovarea sa, care a costat statul american 2,5 milioane de dolari, apoi a fost scoasă pentru închiriat.

Iar anul acesta, acolo s-a mutat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Citește și: VIDEO De ce nu trebuie reînființat Cenaclul Flacăra

MAE: Vechea reședință a ambasadorului României în SUA, prea degradată

PressHUB a cerut Ministerului de Externe să explice care au fost motivele pentru care ambasadorul României în SUA și-a schimbat reședința.

„Fosta reședință (situată la adresa 2500 30th Street Washington DC, 20008) a fost închiriată în anul 1994 de la Departamentul de Stat al SUA. În cei 28 de ani în care imobilul a fost utilizat ca reședință oficială a ambasadorilor României în SUA, proprietarul/administratorul nu a realizat lucrări de reparații și reamenajare a interiorului imobilului (cu excepția unor intervenții de urgență urmare a unor evenimente neprevăzute, precum inundații), inclusiv a curții.

Astfel, clădirea necesita o reabilitare amplă care să cuprindă reparații capitale, renovare și igienizare”, se arată într-un răspuns al MAE.

Vechea reședință a ambasadorului României în SUA, cu o suprafață locuibilă de 1.000 de metri pătrați. Foto Street View
Vechea reședință a ambasadorului României în SUA, cu o suprafață locuibilă de 1.000 de metri pătrați. Foto Street View

Ministerul arată că în interior imobilul prezenta, în majoritatea spațiilor de locuit, un grad avansat de degradare (pereți cu fisuri, modificări inestetice, zone degradate din cauza infiltrațiilor, sistem de încălzire/răcire învechit, tocăria uşilor şi ferestrelor deteriorată, veche și neetanșă, instalații sanitare vechi și uzate) care impunea necesitatea unei intervenții ample și rapide.

„Totodată, mobilierul aflat atât în interiorul, cât și în exteriorul reședinței era aproape în totalitate învechit, uzat și în mare parte deteriorat, cu precădere cel aflat în spațiile de reprezentare (vopseaua exfoliată, rugină, zgârieturi, chedere depreciate, piese rupte, incomplete etc.). De asemenea, curtea avea un aspect neîngrijit, cea mai mare parte a acesteia fiind inutilizabilă pentru evenimente cu public. 

Astfel, după aproape 30 de ani de utilizare, spațiile de reprezentare și locuit aveau un aspect neîngrijit și insalubru, fiind improprii găzduirii evenimentelor de reprezentare și pentru primirea invitaților de rangul celor care deseori trec pragul reședinței ambasadorului. 

În acest sens, imobilul, ca locație pentru astfel de evenimente, nu ar fi putut contribui la consolidarea imaginii pozitive a Romaniei la Washington”, precizează răspunsul MAE pentru PressHUB.

Ministerul de Externe a explicat că vechiul imobil nu putea fi restaurat din fondurile publice ale ambasadei, deoarece acesta nu este proprietatea statului român și susține că în urma discuțiilor cu proprietarul acesta nu a putut nici confirma disponibilitatea și nici estima perioada de timp pentru o eventuală reparație capitală.

„Așadar, în urma unei analize a pieței imobiliare locale care a durat câteva luni și care a luat în calcul mai mulți factori (amplasamentul, funcționalitatea, generozitatea și diversitatea spațiilor de reprezentare și protocol, prețul zonei etc.) și având în vedere faptul că, în cazul în care imobilul din Strada 30 ar fi beneficiat de o amplă lucrare de restaurare, prețul chiriei ar fi crescut probabil semnificativ, conducerea misiunii a luat decizia renunțării la acesta”, menționează MAE.

Citește și: CSM-ul românesc se afundă în iliberalism, în timp ce Italia își corectează modelul care a influențat UE

Vechea reședință: 13.150 de dolari pe lună. Noua reședință: 21.000 de dolari

Chiria pentru fosta reședintă a fost de 13.150 USD/lună, a precizat Ministerul de Externe. Reședința actuală este închiriată de la Departamentul de Stat al SUA și costă cu aproape 8.000 de dolari pe lună mai mult.

Noua reședință a ambasadorului României în SUA. Foto Zillow
Noua reședință a ambasadorului României în SUA. Foto Zillow

MAE afirmă că diferența ar veni din faptul că prețul vechii reședințe a fost mai mic din cauza stării tehnice. În schimb, Ministerul de Externe transmite că a negociat la sânge noua chirie.

Piscina de la noua reședință a ambasadorului României6] la Washington
Piscina de la noua reședință a ambasadorului României6] la Washington

„Chiria pentru fosta reședintă era de 13.150 USD/lună, nivel care evidenția starea tehnică a imobilului și care cel mai probabil ar fi înregistrat o creștere semnificativă în urma renovării capitale, urcând suma lunară plătită proprietarului/administratorului la prețul pieței pentru clădiri de dimensiunea și destinația acesteia”, arată MAE în răspunsul pentru PressHUB.

Imagine din interiorul noii reședințe a ambasadorului României în SUA. Foto Zillow
Imagine din interiorul noii reședințe a ambasadorului României în SUA. Foto Zillow

Chiria cerută inițial pentru fosta reședință a ambasadorului șahului Iranului la Washington, unde locuiește acum Andrei Muraru, ar fi fost de 25.000 de dolari pe lună, potrivit informațiilor găsite de PressHUB pe site-urile de anunțuri imobiliare din SUA. Ulterior, a tot scăzut.

MAE a arătat, în comunicatul transmis redacției, că la negociere a obținut un tarif cu 30% mai mic față de prețul cerut de Departamentul de Stat la momentul în care au avut loc discuțiile cu România.

„În urma analizei de piață (amplasamentul, funcționalitatea, generozitatea și diversitatea spațiilor de reprezentare și protocol, prețul zonei, rezonanța istorică a casei etc.) prețul negociat a ajuns la 21.000 USD/lună, cu aproape 30% mai mic față de prețul solicitat inițial de Departamentul de Stat.

Înainte de a fi listat pe piață, imobilul a beneficiat de o amplă restaurare (inclusiv instalații, modernizări, recompartimentări etc.) în valoare de 2,5 milioane de dolari, din fondurile Departamentului de Stat al SUA.

În prezent, imobilul este utilizat atât ca reşedinţă a ambasadorului, cât şi ca spaţiu de protocol în care se desfăşoară cea mai mare parte a activităţilor de reprezentare ale ambasadei”, arată MAE.

Sediul oficial al Ambasadei României în SUA, unde se desfășoară activitățile curente ale instituției, altele decât cele de protocol, este la altă adresă decât reședința ambasadorului, respectiv la 1607 23rd Street, NW Washington, D.C. 20008.


* potrivit anunțurilor imobiliare.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
20 COMENTARII
  1. „prețul negociat a ajuns la 21.000 USD/lună, cu aproape 30% mai mic față de prețul solicitat inițial de Departamentul de Stat.”
    30% din 25 000$ sunt 7 500$
    25 000 – 7500 = 17 500 $, asta trebuind să fie noua chirie;
    Dacă cele 30% le raportăm, (eronat, totuși), la nou-negociata chirie, atunci:
    21 000 – 6300 = 14 700 $
    oricum, niciuna dintre aceste două nu poate avea valoarea de 21 000$.
    Mai calculați, fraților, mai calculați!

  2. Sidonia Bogdan, Răzvan Chiruță Dati va demisia ! sunteti abjecti. Omul e ambasadorul Romaniei in SUA ! idiotilor ! ati vrea sa manance conserve si sa stea in ghetou ? asta e imaginea Romaniei pe care ati fi voi satisfacuti sa o promoveze ?

    • Romania e monarhie iar ambasadorul nostru in US e ginerele regelui. Sau parca nu-i așa…
      V-a îndobitocit comunismul atât de tare?

    • Da iubite “cetatean”, cum spui, in ghetou ar fi locul tuturor politrucilor din biata Romanie, dupa modul cum conduc tara in ultimi 32 de ani. Hoti, banditi, sarlatani si javre s-au cuibarit in guvern si parlament, in frunte cu Dulapul – Robot; Muntele de incompetentza de la Cotroceni. Asta e, si daca esti un adevarat cetatean ar trebui sa vezi si matale aceasta stare jalnica, si ca drept rasplata TOTI ar merita ghetoul. Da, aici ai precizat ok. Sa aibe Bunul Dumnezeu mila de tara si poporul roman iobagit fara scrupule. So sad.

  3. […] Ambasadorul României în SUA și-a mutat reședința într-o clădire de lux din Washington. Imobilul cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină, amplasat pe o proprietate de peste 2000 de metri pătrați* pe celebrul Embassy Row, are o istorie spectaculoasă. Chiria: 21.000 de dolari pe lună, transmite presshub.ro. […]

  4. E o miscare buna de reprezentare. Nu conteaza cat e chiria, conteaza ce face ambasadorul. Aici sa se concentreze ziaristii buni. Sa intrebe MAE cum masoara performanta diplomatilor si tuturor functionarilor. Managementul MAE este invechit si ineficient.
    Ziaristii sa se intrebe daca ambasadorul reuseste el sa imbunatateasca relatia cu USA? Cum masuram asta? Atrage investitii? Este aproape de romanii de acolo? Ii aduce mai aproape? Uneste diaspora? Face o campanie de promovare a Romaniei? Apoi intrebari clare la MAE privind tot bugetul Ambasadei. Cati bani cheltuim si ce rezultate.

  5. Sunt sigura ca baile in piscina ii vor sa idei foarte bune despere cum poate sa imbunatateasca relatiile bilaterale….
    Sau sa-i puna o pila lui Iohanis la NATO, cine stie?
    Nu ne-ati spus cat ne costa intretinerea lunara a acestui mini-hotel.

  6. Ambasadorul României în SUA s-a mutat într-o reședință de lux cu 46 de camere. Suma fabuloasă plătită pe chirie – RoApp

    […] Noua reședință a ambasadorului Andrei Muraru, de la 3003 Massachusetts Ave NW, Washington DC, a fost construită în 1934 și are 46 de camere, potrivit Washington Post. În anii 1960 și 1970 a fost locuința reprezentantului diplomatic al Iranului în Statele Unite, scrie presshub.ro […]

  7. „…aspect neangrijit si insalubru…Sediul oficial al Ambasadei României în SUA, unde se desfășoară activitățile curente ale instituției, altele decât cele de protocol, este la altă adresă decât reședința ambasadorului, respectiv la 1607 23rd Street, NW Washington, D.C. 20008….
    Fost ministru al Economiei: pensia specială a crescut de 160 de ori în doar 6 luni
    Articolul următor
    Guvernul a înfiinţat încă un post de secretar de stat. Plus alte 97 de posturi în MAE(…)___–-___asta este tehnica iohanista, distrugerea Romaniei si prin actiune legalizate(de ei), pensii speciale(si salarii total nemeritate), inchirieri ca aceasta, plus, zeci de locatii(tarisoare din zone tro- si subtropicale), unde -ca ambasador sau/si consul, practic se face turism de lux, pe munca romanilor, relatiile-in special comerciale- cu aceste insule , etc. ale Romaniei sunt aproape zero, iar alte relatii(aparare, etc.) nici nu exista, insa „pretinii” tovarosulul klaus, trebuie sa stea si ei la umbra palmierilor naturali…Iar despre vechea resedinta, ” neangrijita”, spune totul, au lasat-o in paragina, ca doar nu era casa lor, ei(ambasadorii, consulii, personalul) sunt doar in vacante , in aceste locuri, de ce le-ar ingriji, cand banii pentru „ingrijire”, sunt oricum alocati, doar ca ei fura tot ce se poate, asa cum face toata adminstratia si politicul din Romania sau trimis in alte tari sa ne „reprezinte”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comercianții cer închiderea magazinelor mari în weekend. Părerile sunt împărțite

Micii comercianți vor ca supermarketurile să fie închise în...

O firmă de transport a luat în leasing 90 de mașini, apoi a refuzat să mai achite ratele. Ca să nu le returneze, le-a...

Marți dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub...

În România crește influența serviciilor și a armatei

În România crește influența serviciilor și a armatei. Stabilitatea...