EXCLUSIV Cine l-a achitat, cu adevărat, pe Gabriel Oprea?

Data:

Caracteristile tehnice ale documentului în care s-a redactat motivarea sentinței de luni în dosarul Gabriel Oprea – Bogdan Gigină a Tribunalului București relevă faptul că documentul are ca autor pe Damian Dolache, judecător la altă instanță, el fiind ultima persoană care a salvat lucrarea.

Asta înseamnă că motivarea a fost redactată pe calculatorul lui Damian Dolache care este judecător la Curtea de Apel București, nu la Tribunalul București, instanța care l-a achitat pe fostul ministru de Interne.

În motivarea prezentată de Aktual24.ro se arată, în secțiunea „Properties” a documentului, că a fost modificat ultima dată luni, la 17. 10, autorul lui fiind Damian Dolache.

În motivarea scrisă, prezentată ulteror, președinte de complet apare ca fiind judecătorul Sorin Vasile Ivanciuc de la Tribunalul București.

Caracteristicile tehnice ale motivării in dosarul Oprea-Gigină în care apare ca autor Damian Dolache

Am întrebat atât Tribunalul București cât și Curtea de Apel București cum explică această anomalie.

Iată ce au răspuns: Cum explică Tribunalului București neconcordanțele din cazul motivării dosarului Oprea-Gigină

Judecător condamnat și păstrat în funcție

Damian Dolache este singurul judecător din România condamnat definitiv care a fost păstrat în funcție. El a primit o pedeapsă de 10 luni închisoare cu amânarea executării pedepsei pe motiv că a condus beat.

Mutat o vreme la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel București după deschiderea dosarului, a fost adus de conducerea Curții de Apel București, în martie 2022, la Secția I penală a CAB unde judecă inclusiv dosare în apel cu șoferi care au condus sub influența alcoolului.

În ciuda condamnării, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) controlată pe atunci de Lia Savonea, actuala președintă a CAB, a considerat că nu se impune eliberarea din funcție a lui Dolache.

Damian Dolache este cunoscut după ce a judecat mai multe dosare mediatizate. El este unul dintre cei doi magistrați care au dispus inițial achitarea Marianei Rarinca în cazul de șantaj reclamat de fosta președintă a Înaltei Curți, Livia Stanciu.

Citește și: Judecătoarele care au tergiversat dosarul Hexi Pharma candidează pentru Înalta Curte

Prescrierea lui Dolache

Tot Damian Dolache a fost magistratul care în 2017 a decis încetarea procesului în cazul fostului primar al Sectorulu 2, Neculai Onțanu, după ce a constatat că faptele s-au prescris.

În aprilie 2021, instanța supremă constata că faptele nu s-au prescris – așa cum calculase Dolache – și îl condamna pe fostul primar Neculai Onțanu la 3 ani cu suspendare pentru luare de mită. Alte condamnări în același dosar: Toma Şutru (fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2) – 3 ani cu suspendare pentru luare de mită şi spălare de bani; avocata Loredana Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani; Aurel Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Damian Dolache și-a motivat decizia după 470 de zile de la sentința pronunțată.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Damian Dolache / Luju.ro

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
9 COMENTARII
  1. Asta înseamnă să fii prost și certat cu informatica. Dar de un calculator rămas botezat după vechiul utilizator și auzit? Achitarea a fost orodnata din alta parte.
    Și omul era oricum nevinovat ca doar a supt-o cu trebuie.

  2. Oofff offf
    Cum vorbiți de un judecător cu adevărat apreciat de toți cei care au legătura cu subiectul justiție.
    Este un profesionist și un om, întâi pm si apoi judecător, care judeca cauzele corect, fără sa ii poată dicta nimeni soluțiile.
    Și, ar trebui sa știți ca la data la care s-a pronunțat soluția lui Oprea, jud. Dolache nici nu mai era judecător in Bucuresti…
    In legătura cu calculatorul… la ce antichități de calculatoare au in Instanțe… posibil sa fi fost utilizatorul inițial. Sau, documentul sa fi fost redactat peste un document ce fusese scris înainte de acel utilizator. Sunt “n” variante.

    • Se pare ca Tribunalul nici nu a eliberat un document in format Word.
      E făcătură.
      Imi pun și eu numele la calculator “Traian Basescu” și asta apare pe document… copiez sentința in documentul Word si arat “cine l-a achitat pe Oprea” 🤣

  3. Gata. Suntem terminați. Aici au vrut să ne aducă, aici ne-au și adus. De aici înainte nu vă mai așteptați la nimic bun. PSD+PNL+Savonea & Co. justițiară ne-au pus cruce. Suntem un popor îngropat de viu. Mai crede cineva în reclama cu „Justiția pentru oameni”?
    Ar fi de râs, dar e mai mult decât de plâns.

    • Cum toate organismele statului sunt conduse de PNL-PSD si UDMR, normal ca si justitia sa fie alaturi de ei, acesta este totalitarismul sub acoperire, cale spre redresare nu mai exista, ticalosi astia au luat totul, noua ne-a mai ramas Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...