Cum explică Tribunalului București neconcordanțele din cazul motivării dosarului Oprea-Gigină

Data:

PRESShub a întrebat Tribunalul București cum își explică faptul că detaliile tehnice ale documentului în care s-a redactat motivarea sentinței de luni în dosarul Gabriel Oprea – Bogdan Gigină relevă faptul că documentul îl prezintă ca autor pe Damian Dolache, judecător Curtea de Apel București, el fiind persoana care a salvat electronic lucrarea.

Instanța susține că judecătorul de caz a redactat și închis motivarea în aplicația ECRIS și nu știe cum a apărut documentul în presă.

Documentul cu motivarea instanței a apărut în mass-media. Acum, Tribunalul susține că respectivul act nu era cel original.

Instanța ne-a comunicat faptul că a făcut verificări din care reiese că „Tribunalul București nu a eliberat și nu a distribuit în spațiul public prin intermediul Secției I penale sau prin intermediul Biroului de Informare și Relații Publice un document în format word reprezentând sentința penală nr. 241 pronunțată la data de 6.03.2023 în dosarul nr 33627/3/2018 privind pe inculpatul Gabriel Oprea”, se arată în răspunsul instanței.

Citește și: EXCLUSIV Cine l-a achitat, cu adevărat, pe Gabriel Oprea?

Sentința Tribunalului București

Tribunalul mai precizează că sentința penală a fost redactată de integralitate și semnată de către judecătorul legal învestit cu solutionarea cauzei, care a pronunțat hotărîrea, respectiv de către judecătorul Ivanciuc Sorin Vasile.

Ulterior, acesta a încărcat în sistemul ECRIS decizia și a a închis documentul potrivit regulamentului. „După redactarea și semnarea hotărârii de către președintele completului de judecată și de către grefier, aceasta a fost încărcată în sistemul informatic ECRIS al instanței, documentul fiind închis potrivit Regulamentului de ordine interioară al instanțelor în data de 6.03 2023 , la ora 16:55:14, de pe calculatorul judecătorului care a pronunțat și redactat hotărârea menționată”.

Dovada că s-a intervenit pe documentul incarcat in Ecris de pe contul lui Damian Dolache

Tribunalul mai arată că „nu putem exprima un punct de vedere cu privire la autorul și conținutul documentului word prezentat în presă, întrucât, acesta nu provine de la Tribunalul București și nu reprezintă documentul word original al sentinței penale menționate”.

CAB s-a spălat pe mâini

Același lucru am întrebat și Curtea de Apel București. Cum își explică faptul că un document al altei instanței a păstrat semnătura electronică a unui judecător al Curții de Apel București. Răspunsul CAB a fost unul tipic pentru instanța condusă de Lia Savonea.

„Referitor la solicitarea dvs., înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti – Biroul de Informare şi Relaţii Publice sub nr. 179/BIRP/07.03.2023, vă comunicăm faptul că aceasta a fost trimisă Tribunalului București întrucât privește un dosar al Tribunalului”.

Cine e Dolache

Damian Dolache este singurul judecător din România condamnat definitiv care a fost păstrat în funcție. El a primit o pedeapsă de 10 luni închisoare cu amânarea executării pedepsei pe motiv că a condus beat.

Mutat o vreme la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel București după deschiderea dosarului, a fost adus de conducerea Curții de Apel București, în martie 2022, la Secția I penală a CAB unde judecă inclusiv dosare în apel cu șoferi care au condus sub influența alcoolului.

În ciuda condamnării, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) controlată pe atunci de Lia Savonea, actuala președintă a CAB, a considerat că nu se impune eliberarea din funcție a lui Dolache.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...