Ministerul Justiției (MJ) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) proiectul de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), cunoscută și ca Secția Specială, și a dat termen câteva ore, în weekend, pentru a veni cu observații.
Din datele PressHUB, proiectul a fost trimis către CSM vineri, după orele de program, termenul de depunere a observațiilor fiind sâmbătă la ora 15.00
În adresa MJ nu se precizează dacă proiectul va fi discutat mai întâi într-o comisie a Consiliului și ulterior în plen pentru a da aviz.
Teama de Comisia de la Veneția
Graba oficialilor cu trecerea acestui proiect prin CSM pare a fi determinată de sesizarea Comisie de la Veneția, făcută de USR, pentru puncte de vedere în cazul excluderii din magistratură a lui Cristi Danileț și pe noul proiect de desființare a SIIJ.
Se urmărește astfel ca înființarea noii structuri de anchetare a magistraților să treacă prin parlament înainte de răspunsul Comisiei de la Veneția, opinia specialiștilor în drept fiind previzibilă, adică în defavoarea proiectului propus de ministrul Cătălin Predoiu.
La 31 ianuarie 2022, președintele Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a solicitat avizul Comisiei de la Veneția cu privire la proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.
Potrivit legii, avizul CSM pentru legile privind funcționarea sistemul judiciar este unul consultativ, nu conform. Consiliul, în componența actuală, mai are 11 luni de mandat, insistența MJ de a obține aviz pozitiv pentru desființarea secției speciale fiind de neînțeles. Reamintim că SIIJ a fost înființată fără avizul CSM de către fostul ministru Tudorel Toader și fosta majoritate politică PSD-ALDE-UDMR.
Ce propune Ministerul Justiției
Ministrul Justiţiei a prezentat pe 21 ianuarie proiectul de lege pentru desfiinţarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), potrivit căruia aceasta este integrată într-o Secție a Parchetului General.
Crește numărul procurorilor care ar trebui să se ocupe de infracțiunile comise de magistrați de la 7, câți sunt în prezent, la 42, distribuiți în întreaga țară: 12 de la Secția de urmărire penală a Parchetului General și 30 de la parchetele curților de apel.
„Alcătuirea noului sistem va fi mult mai eficientă decât ceea ce avem în prezent, nu doar prin numărul mai mare de procurori: ducem în teritoriu acest efort de investigatie, anchetă, ceea ce până acum nu se putea face în mod obiectiv, nu era conceput SIIJ de aşa natură”, a susținut ministrul Justiției.
Prima grijă a inițiatorului legii a fost ca dosarele cu și despre magistrați să nu se întoarcă la DNA. Procurorii noii structuri vor fi selectați de procurorul general, dar vor fi avizați în funcții de plenul CSM.
Citește și: SIIJ, o secție atât de specială că Ministrul Justiției o ascunde fără nume
Proiectul de desființare prezentat de Cătălin Predoiu a stârnit nemulțumirea mai multor organizații profesionale ale procurorilor și judecătorilor.
Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) și Asociația Inițiativa pentru Justiție arată într-un comunicat de presă că proiectul de lege desființează Secția Specială doar formal.
Investigația completă poate fi citită pe Reporter de Iași.
[…] Citește tot articolul pe PressHub.ro […]
[…] Citește tot articolul pe PressHub.ro […]