SIIJ, o secție atât de specială că Ministrul Justiției o ascunde fără nume

Data:

Anunțul ministrului Justiției potrivit căruia zilele Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) sunt numărate nu păcălește pe nimeni.

Presat de tot mai multe întrebări de la Bruxelles, Cătălin Predoiu a pus în dezbatere publică proiectul prin care SIIJ este integrată într-o Secție a Parchetului General. Crește numărul procurorilor care ar trebui să se ocupe de infracțiunile comise de magistrați de la 7, câți sunt în prezent, la 42, distribuiți în întreaga țară.

Cea mai mare problemă a proiectului este că pare a fi fost gândit în Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Avizul, care este consultativ, îl are sigur.

Prima grijă a inițiatorului legii a fost ca dosarele cu și despre magistrați să nu se întoarcă la DNA. Judecătorii „abuzați” de DNA pe vechea lege sunt acum promovați la Înalta Curte. Amintirea acelor vremuri încă îi bântuie și sunt însetați de răzbunare.

De asta, unii dintre ei au cerut „garanții” că nu vor mai fi vreodată deranjați de procurorii anticorupție. Și Ministerul le-a oferit aceste garanții, în ciuda asociațiilor de magistrați care au cerut renunțarea la aceste privilegii.

Citește și: Cum s-a războit președintele interimar al CSM cu judecătorii decorați de un stat străin

Procurorii noii structuri vor fi selectați de procurorul general, dar vor fi avizați în funcții de plenul CSM. Brusc, separarea carierelor judecătorilor și a procurorilor nu a mai fost motiv de ceartă în Consiliu. De această dată, potențialii inculpați judecători au posibilitatea să-și aleagă anchetatorii.  

Răul făcut de SIIJ nu mai poate fi reparat. În sensul că zecile de dosare în care erau probe împotriva magistraților corupți au fost închise și așa vor rămâne după preluarea lor la Parchetul General.

În urmă cu un an, CSM se opunea, cu 11 voturi la 8, proiectului de desființare a SIIJ, proiect trimis Consiliului de fostul ministru al Justiției Stelian Ion. Decizia Consiliului venea după ce în urma consultării magistraților din întreaga țară a rezultat că 85 la sută dintre procurori și 72% dintre judecători au votat pentru desființarea Secției.

Citește și: Cum au schimbat banii UE viaţa ieşenilor?

Astăzi, Cătălin Predoiu a invocat avizul (consultativ) al CSM și a pus pe masă un proiect de lege fără substanță, o SIIJ 2.0 care va fi la fel de ineficientă, dar mult mai costisitoare financiar decât secția inițială.

Ministrul Justiției a ieșit la negocieri și a împărțit o pâine caldă – sau un cartof fierbinte – cu PSD, PNL și UDMR de atâtea ori, încât s-a trezit, la finalul lor, cu câteva firimituri în tolbă.

Prin asemenea artificii, partenerii europeni nu pot fi păcăliți. Iar scuza că „atât s-a putut” în condițiile date ar fi funcționat perfect în cazul „independentului” Tudorel Toader, nu a deputatului PNL Cătălin Predoiu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related