Expoziție de stampe japoneze, la Muzeul Național Brukenthal. “O premieră în sfera culturală națională și est-europeană”

Data:

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu invită publicul luni, 21 februarie, la ora 14.00, la vernisajul expoziției “Călătorie în lumea stampelor Meiji”, eveniment organizat cu prilejul Zilei Majestății Sale Împăratul Japoniei.

Expoziția este organizată în colaborare cu Festivalul Național de Teatru de la Sibiu, Ambasada Japoniei în România și Colecția Ukiyo-E George Șerban.

Potrivit reprezentanților muzeului sibian, stampele japoneze au început să fie cunoscute și în România începând din anul 2018, prin prezentarea în expoziții a sutelor de piese din colecția privată George Șerban, un program expozițional unic în peisajul cultural românesc. Stampele expuse în muzee din București, Sibiu, Iași, Brașov, Timișoara, Oradea și Bușteni au fost văzute de peste 400.000 de vizitatori. Colecționarul George Șerban a prezentat pe piața expozițională din România, în mod gratuit, peste 600 de stampe din perioada Edo, promovând, în acest fel, arta japoneză.

Citește și: VIDEO Ștampila CNA. Cât de „toxice” sunt filmele comuniste

“Noua expoziție deschisă la Muzeul Național Brukenthal aduce o premieră în sfera culturală națională și est-europeană: realizarea unei expoziții cu stampe din perioada Meiji care acoperă, în integralitate, teme precum împărat, teatru, Bijin-ga (femei frumoase) și peisaje. În comparație cu alte expoziții realizate până în acest moment cu stampe din perioada Meiji (puține la număr), axate doar pe o singură temă, de pildă Bijin-ga ori axate pe un artist, expoziția de la Sibiu se constituie într-o incursiune completă în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji. Perioada Meiji, cunoscută și sub numele de Restaurația Meiji, a fost la sfârșitul secolului al XIX-lea epoca în care Japonia a revenit la conducerea unui împărat, cunoscut sub numele de împăratul Meiji. Pe scurt, Japonia sub împăratul Meiji a trecut de la statutul de societate feudală la cel de societate modernă, capitalistă. Modernizându-și guvernul pentru a concura de la egal la egal cu marile puteri internaționale, Japonia a adoptat o constituție imperială care garanta libertăți inimaginabile până atunci. Aceste libertăți, împreună cu importul de idei și tehnologii străine, au inversat secole de excludere și au încurajat noi forme de artă pentru acea epocă”, explică specialiștii Muzeului Brukenthal.

Citește și: Românii pot schimba viitorul Uniunii Europene. Propunerile lui Claudiu Vatau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Consiliera milionară de la Ministerul Digitalizării, asociată la un coafor din Londra

Oana Babagianu, consilier superior la Ministerul Cercetării, Inovării și...

Lui ÎPS Teodosie i-a fost tăiat microfonul de Ziua Marinei, pentru a-i scurta slujba

Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului la Ziua Marinei a...

România nu există pe harta turismului european. Fără strategie, brand și identitate

Cine să viziteze România și de ce? Fără o...

Șeful de la Investiții a fost dat afară și scos din echipa de fotbal a primarului din Iași

Primarul a găsit vinovatul pentru întârzierile la marile investiții...