Grupuri de acţiune cu specialişti în domeniile droguri, violenţă şi bullying vor fi constituite la nivelul şcolilor. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat marți că vor fi constituite la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar grupuri de acţiune cu specialişti în domeniile droguri, violenţă, bullying, la care vor participa cadre didactice şi reprezentanţi ai asociaţiilor de elevi şi părinţi.
Marți, la sediul MAI a fost semnat Planul Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară.
Documentul a fost semnat de miniștrii Afacerilor Interne, Educaţiei, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Culturii, Sănătăţii şi de un reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Potrivit MAI, planul are ca elemente prioritare creşterea gradului de siguranţă şcolară, prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de substanţe psihoactive în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying şi reducerea riscului de expunere a elevilor la infracţiuni, în special a celor comise cu violenţă.
„Continuăm aplicarea deciziilor anunţate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creşterea siguranţei în şcoli, o atenţie specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în şcoli şi fenomenului de bullying şi violenţă. Sunt realităţi care până acum nu au fost abordate structurat. (…) O să menţin atenţia prioritar pe aplicarea planului la nivelul MAI.”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Citește și: VIDEO Șoferul băut și drogat care a ucis o femeie este pensionar special, șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate București
Ca element de noutate, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar se vor constitui grupuri de acţiune, cu specialişti ai instituţiilor semnatare, în domeniile droguri, violenţă, bullying, la care vor participa cadre didactice şi reprezentanţi ai asociaţiilor de elevi şi părinţi.
În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, Planul prevede elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în şcoli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinţilor, să asigure confidenţialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul; în procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociaţiile de părinţi şi elevi.
Potrivit MAI, o componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinţii elevilor, care vor juca un rol esenţial în atingerea scopului de creştere a gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ, autorităţile locale, precum şi cu reprezentanţii asociaţiilor de elevi.
Citește și: Câți bani au cheltuit președinții CSM din fondul aflat la discreția lor
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos)