România, condamnată de CEDO pentru că nu a protejat o femeie hărțuită sexual de șeful ei

Data:

Monitorul Oficial a publicat vineri hotărârea CEDO dată în cauza nr. 47.358/20, prin care România a fost condamnată pentru neprotejarea vieții private a unei românce.

„În anul 2017 doamna C. era angajată la o firmă de curățenie și a fost repartizată la Gara Timișoara Est. Ea susține că timp de doi ani șeful gării a hărțuit-o sexual: i-a propus să întrețină relații intime și a încercat să o dezbrace, gesturi făcute numai când de față nu erau alte persoane; ea a refuzat, drept pentru care el a început să o șicaneze, acuzând-o că nu își îndeplinește bine sarcinile de serviciu.

Femeia și-a informat managerii firmei, apoi a depus plângere la Parchet. În cele din urmă, doamna C. a demisionat”, explică Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDemJust.

După pângerea depusă atunci de femeie, la Parchet au fost audiate persoane care au declarat că nu au văzut personal asemenea acte, însă au observat o atitudine de teamă la C., că este deseori plânsă, altora ea le-a mărturisit că este hărțuită sexual de șeful său și chiar le-a dat să asculte înregistrări unde apăreau propunerile acestuia.

„Șeful gării a afirmat că a întreținut o singură dată relații intime cu femeia, că apoi ea nu a mai prezentat interes, dar că ea era cea care îl provoca și venea în biroul său îmbrăcată „sexy”, că a pipăit-o de câteva ori pe sâni cu acordul ei.

Într-o înregistrare prezentată se aude cum inculpatul îi cere lui C. să îl lase să o pipăie, iar ea refuză; într-o altă înregistrare, el îi spune că vrea să îi facă ceva frumos, fără a descrie.

Procurorul a închis cauza pe motiv că nu ar fi vorba de o faptă penală. Plângerea făcută la prim-procuror a fost respinsă, pe motiv că fapta nu a fost comisă cu vinovăție. O altă plângere făcută la judecător a fost, de asemenea, respinsă pe motiv că C. nu s-a simțit stânjenită de discuțiile cu autorul, condiție impusă de textul de lege”, se mai arată pe pagina VeDemJust.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ai poliță RCA la Euroins

„Ordonanța procurorului conține o reluare a declarației grosolane a presupusului autor”

CEDO a condamnat România pentru încălcarea art. 8 din CEDO, care protejează viața privată, concept care acoperă psihică și viața sexuală.

„Statul are obligația să protejeze aceste valori, inclusiv la locul de muncă. Pe de o parte, doamna C. și-a informat managerii, care nu au desfășurat o anchetă internă, deși compania de căi ferate este una de stat.

Pe de altă parte, motivările procurorilor și judecătorului nu sunt complete, nu fac referire la starea victimei așa cum a fost percepută de martori, la raportul de putere dintre ea și autor, victima nu a fost supusă unei evaluări psihologice și nu se fac referiri la eventuale motive de a minți autoritățile cu privire la agresiuni.

Mai mult, în mod inacceptabil, ordonanța procurorului conține o reluare a declarației grosolane a presupusului autor, care face referiri la viața privată a doamnei C, inclusiv relații anterioare cu alți bărbați”, mai artă sursa citată.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...