IKEA răspunde la avalanșa de critici privind salariile mici oferite la Timișoara

Data:

Deschiderea celui de-al treilea magazin IKEA din România, în Timișoara, s-a amânat pentru că retailerul suedez nu a reușit să găsească 250 de angajați, din cauza salariilor mici. Informația că IKEA oferă doar 2.000 de lei plus bonuri de masă celor pe care vrea să îi angajeze a stârnit un val de reacții negative pe Facebook.

Compania a reacționat, după ce românii au acuzat multinaționala că oferă salarii mai mici decât în alte țări europene, în condițiile în care prețurile produselor lor sunt mai mari decât în Spania sau Germania.

IKEA a trimis PRESShub un răspuns legat situația de la Timișoara.

De unde a pornit dezbaterea

Lucrările pentru magazinul de la Timișoara au început în 25 septembrie 2021 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni, însă deschiderea magazinului întârzie, deși construcția este finalizată.

Potrivit știrii inițiale, IKEA a anunțat pe mai multe platforme online că oferă salarii între 1.800-2.000 de lei net, plus bonuri de masă. Reacțiile, în special pe Facebook, au fost foarte dure.

„Dacă facem o comparaţie cu veniturile românilor, trebuie să spunem că în anul 2023 salariul minim pe economie a crescut la 3.000 de lei brut.”

„Cu scutirea de taxe pe 200 de lei din salariul minim, angajatul trebuie să primească, în mână, un salariu de 1.898 lei net. Aşadar, mult-lăudata firma Ikea, care are profituri colosale, oferă cu 100 de lei peste salariul minim pe economie, în condiţiile în care se lucrează în ture şi se pierde timp îndelung cu deplasarea la serviciu!”

Dacă e să ne raportăm la venitul mediu, salariul de la Ikea este şi mai batjocoritor: suma medie în România este de 4.008 lei, cee ce înseamnă că o persoană care se angajează la Ikea va primi jumătate dintr-un salariu mediu!”, au scris românii pe rețele de socializare.

Citește și: IKEA Timișoara nu găsește angajați, oferă doar 2.000 de lei în mână

IKEA România: Salariul pornește de la 3.000 de lei lunar fix

Compania suedeză a explicat, în replică, faptul că salariile sale sunt oferite în funcție de piața în care își desfășoară activitatea.

„Pentru IKEA, bunăstarea angajaților noștri reprezintă o prioritate după care ne ghidăm în tot ceea ce facem.

Astfel, ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, incluziv și competitiv pentru toți colegii noștri, iar din acest motiv nu există angajați în echipa noastră care să primească salariul minim pe economie.

Salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din zona respectivă.

Salariul net pentru colegii noștri din Timișoara pornește de la 3.000 de lei lunar fix, acesta incluzând tichetele de masă și decontarea lunară a transportului.

În funcție de turele în care lucrează, angajații noștri primesc sporuri de weekend și de noapte, astfel adăugându-se o valoare adițională cuprinsă între 10% sau 35% la salariul lor final.

În plus, dorim să ne respectăm angajamentul de a veni în sprijinul colegilor noștri cu cât mai multe beneficii adiționale posibile.

Printre aceste beneficii se găsesc serviciile medicale gratuite, prin intermediul abonamentelor medicale private sau a asigurării de sănătate, fond de pensie privată, programul de bonus anual IKEA, indemnizația pentru work from home, voucherele de vacanță, cadourile pentru zilele de naștere și aniversările de muncă, reducerile de 15% la majoritatea produselor IKEA din magazinele din România, dar și reduceri în valoare de 30% la produsele din Magazinul cu Produse Suedeze și la aproape 2.000 de produse de amenajare a locuinței și de economisire a energiei în magazinele IKEA din toată țara”, se arată în comunicatul de presă al IKEA România.

Compania arată că oferă și beneficii precum sprijin parental adițional: o lună de vacanță suplimentară față de cea prevăzută de lege pentru tați, astfel încât ei să o poată fi alături de copiii lor de îndată ce partenerele lor se întorc la muncă, precum și posibilitatea ca mamele și tații să lucreze o lună part-time, atunci când revin din concediul parental și să primească salariu pentru muncă full-time, precum și multe altele.

Construcția unui magazin IKEA este un proiect complex, care poate fi influențat de o serie de factori externi.

Procesul de recrutare în masă, demarat la 1 februarie 2023, nu a influențat în niciun fel planurile de deschidere a magazinului”, a menționat compania.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
11 COMENTARII
  1. Daca salariile se dau in functie de piata din tara in care este magazinul atunci de ce in Romania este mai mare pretul produselor fata de spania si nu mai mic ?

    • pentru ca si preturile se stabilesc in functie de piata…la noi IKEA e vazuta ca un lux si e parcarea plina de la 10 AM in weekend…ma indoiesc ca in Spania se bate lumea pe IKEA cum se bate la noi

  2. Se laudă cu indemnizația “work from home” într-un răspuns la un scandal privind salariile din magazin… Profesionalism maxim. Ikea.

  3. Ceva nu se potriveste. Poate un pic de documentare ne poate lamuri. Cine minte? Ikea, cand spune ca ofera minim 3000 net sau informatiile precedente ca se ofera 1800-2000 net. Nu vorbim de o diferenta mica: 3000 e cu 50% mai mare decat 2000.

  4. Steagul ala din stânga ce țară reprezintă? Ce caută lângă steagul național al României? De ce ne asociați cu cei ce merg pe contrasens?
    Eu in dreapta drapelului vreau sa vad si ceva pt cei ce merg regulamentar daca tot vreți sa fim toleranți.

  5. Companii care promoveaza sclavagismul.. unde-i Vadim ? v-ar fi dat afara din tara! Zdrenturosu nostru presedinte le tine spatele aceator companii. Vaishamar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Și al doilea judecător care a despăgubit-o pe șefa instanței supreme a promovat la ÎCCJ

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...

Din dragoste de telemea

Asistăm la nebunia unui extremism găunos care se prezintă...