Imaginile unei Românii impecabile: sute de români ajută refugiații ucraineni

Data:

spot_img

Impresionantă mobilizarea românilor la vămile cu Ucraina, din nord, și la Galați. Zeci de persoane din toată România au oferit cazare sau au venit la granițe cu pâine, apă, cafea, dulciuri, transport refugiaților ucraineni.

Firma Tarsin Rădăuți a trimis autocare în Vama Siret, pentru a prelua oamenii care vor să ajungă la autogări, la gară sau la aeroport, scrie Monitorul de Suceava.

„Am venit cu autocare din proprie inițiativă, o să încercăm să îi ducem pe oameni spre Rădăuți, Suceava, unde au nevoie. O să încercăm să permanentizăm un autocar aici”, a declarat Beniamin Lucescu, de la Tarsin Rădăuți.

Citește și: Românii se mobilizează să-i primească omenește pe refugiații ucraineni. Autoritățile nu prea se grăbesc

Foto Sandrinio Neagu
Foto Sandrinio Neagu

Multe alte persoane au venit cu mâncare și apă pentru refugiați.

„Am adus vreo sută de sticle de apă și o sută de cornuri. E groaznic aici, femei și copii care au plâns când au văzut că le-am adus ceva. Vine și Ghiță Ignat cu 200 de sendvișuri și sticle de apă. E foarte trist ce e aici, mame care plâng cu copii în brațe, mai dureros ca asta nu este nimic”, a declarat jurnaliștilor Daniel Grădinaru.

Foto Sandrinio Neagu
Foto Sandrinio Neagu

Dacă în prima zi, granița era trecută de familii întregi, vineri au mai putut pleca din Ucraina doar femeile, copiii și bătrânii.

Citește și: Peste 3.000 de refugiaţi ucrainieni ar putea fi cazaţi în județul Maramureş

Foto Sandrinio Neagu
Foto Sandrinio Neagu

Asociația „Casa lui Patrocle” a anunțat că acordă asistență familiilor din Ucraina care intră în România, prin Vama Siret, însoțite de animale. Cei care nu pot pleca mai departe cu animalele le pot lăsa în custodia asociației.

Foto Sandrinio Neagu
Foto Sandrinio Neagu

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a anunțat, încp de joi, că fiecare ucrainean care intră în România va putea să primească o masă caldă la restaurantul său din centrul Sucevei și că pregătește și locuri de cazare pentru refugiați.

„Restaurantul de la autogară, Spartan, din Suceava, va oferi o masă caldă oricărui cetățean ucrainean. Gratuit. Colectăm și donații pentru refugiați la aceeași adresă str. Vasile Alecsandri, 10, Suceava”, a precizat omul de afaceri.

Foto Sandrinio Neagu
Foto Sandrinio Neagu

„Campusul nostru este pregătit să primească între 20 și 30 de persoane refugiate din Ucraina și avem cunoștințele și sprijinul necesar de la cel mai important partener internațional al nostru, Die Johanniter, pentru a ști să facem față unei asemenea situații. Organizația #DieJohanniter are peste 80 de ani de experiență în a oferi ajutor la catastrofe și război”, a anunțat și organizația Tășuleasa Social.

Oferte de a asigura cazare ucrainenilor alungaţi de la casele lor de urgia invaziei militare ruse au venit inclusiv din Argeș. Un singur exemplu: psihologul şi psihoterapeutul Andreea Cîrstea oferă cazare gratuită pentru cel puţin patru familii de refugiaţi, plus consiliere psihologică gratuită.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Incident la o grădiniță din Timișoara: cinci copii, duși de urgență la spital

Incident la o grădiniță din Timișoara: cinci copii au...

Șefii Poliției Cluj, interceptați de DNA discutând despre mușamalizarea unei infracțiuni rutiere | Aktual24

Șefii Poliției Cluj, chestorul Mihai Rus și adjunctul său,...

Acces blocat la Bâlea Lac: Telecabina oprită și Transfăgărășanul închis din cauza vremii

Acces blocat la Bâlea Lac: Telecabina a fost oprită,...

Creștere semnificativă a firmelor dizolvate: aproape 700 de companii din Galați au fost închise în 2024 | Viața Liberă

Creștere semnificativă a firmelor dizolvate în județul Galați: aproape...